Obilno deževje lahko sproži zemeljske plazove. Foto: BoBo
Obilno deževje lahko sproži zemeljske plazove. Foto: BoBo
Naliv
Danes bo ponekod padlo tudi do 30 litrov dežja na kvadratni meter. Foto: BoBo
Pozeba
Snežne razmere so močno prizadele kmetijske rastline, razmere so po prvih ocenah najbolj kritične v sadjarstvu in vinogradništvu. Foto: Goran Rovan
Sneg in zmrzal najbolj prizadela vinograde
Padavine povzročile težave
Pod Pohorjem zalilo kletne prostore

Po podatkih Agencije za okolje je na tem območju v 24 urah do danes zjutraj padlo od 20 do 70, ponekod tudi več litrov dežja na kvadratni meter. Danes lahko pride do razlivanj, zlasti vodotokov s povodjem na Pohorju in Kozjaku. Do večera naj bi namreč ponekod padlo tudi do 30 litrov dežja na kvadratni meter.

Gasilci so imeli ponoči precej dela
Zaradi obilnih padavin so imeli gasilci v nedeljo zvečer in ponoči po podatkih Uprave RS-a za zaščito in reševanje precej dela predvsem na širšem območju Maribora, Ptuja in Murske Sobote. Črpali so meteorno vodo iz več stanovanjskih in gospodarskih objektov ter iz vode potegnili dve vozili, ki sta obstali v podvozu pod železniško progo v Spodnjih Hočah oz. na Ptuju. Na Bezeni v občini Ruše so gasilci čistili potok, ki je ogrožal stanovanjske hiše, nad Pesnico v občini Kungota pa so s cestišča odstranili podrto drevo. V nedeljo zvečer so posredovali tudi na Zgornjem Boču, kjer so s folijo prekrili zemeljski plaz.

Danes še oblačno in deževno, jutri že delno jasno z otoplitvijo
Danes bo sicer oblačno, v večjem delu države bo občasno še deževalo, pogosteje v vzhodni polovici. Pihal bo okrepljen severovzhodni veter, burja na Primorskem se bo okrepila. Popoldne bodo padavine na zahodu večinoma ponehale. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 14, na Primorskem do 18 stopinj Celzija. Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, nastale bodo krajevne plohe. Ponekod bo še pihal severni veter, burja na Primorskem bo postopno slabela. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 12, najvišje dnevne od 16 do 22 stopinj Celzija.

Kmetijski minister Židan si bo ogledal škodo zaradi pozebe
Kmetijski minister Dejan Židan pa si bo danes na terenu ogledal škodo, ki je zaradi pozebe nastala v sadovnjakih, vinogradih in na poljih. V sadjarstvu bi bila škoda ponekod lahko tudi 90-odstotna. A je, kot pojansjuje Židan, za oceno škode še prezgodaj. Opravljen bo predhodni pregled.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so minuli teden pojasnili, da so Prekmurje, Podravje in Štajerska prizadeti v celoti, precej škode je nastalo tudi na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini. Nekoliko manj škode je mraz povzročil v osrednji Sloveniji, na Gorenjskem in Koroškem. Zbornica ob vremenski katastrofi od države med drugim pričakuje, da bo vsaj za eno leto preložila razpravo o novem zakonu o katastrskem dohodku.

Sneg in zmrzal najbolj prizadela vinograde
Padavine povzročile težave
Pod Pohorjem zalilo kletne prostore