V Franciji so letos zasegli že več pošiljk morskih konjičkov. Foto: Reuters
V Franciji so letos zasegli že več pošiljk morskih konjičkov. Foto: Reuters
Za afrodiziak velja tudi tigrov penis. Foto: Reuters

Februarja lani so francoske oblasti na poti z Madagaskarja v Hongkong zasegle 19.000 morskih konjičkov, v zadnjih dveh mesecih pa so ponovno prestregli več pošiljk, poroča BBC.

Ob tem velja poudariti, da v južni Aziji kar nekaj živali oz. živalskih delov velja za afrodiziak, še posebej pomaga, če je žival ogrožena - bolj ko je ogrožena, večji zdravilni učinek naj bi imela.
Tako na primer predvsem na Kitajskem drago prodajajo medvedova moda in penis, medvedov žolčnik, tigrove kremplje, tigrov penis, krokodilje čeljusti, glave kač in pande. Spolno slo naj bi povečevali tudi jelenji rogovi in penis, volovski penis in kozji penis ter rog nosoroga.

Zdravilna eksotika seveda ni poceni - za plavut belega morskega psa boste odšteli do tisoč dolarjev, za šapo bengalskega tigra 3.000, za tigrove kosti 70.000.

Narava zdravi vse
Načelo 2.000 let stare tradicionalne kitajske medicine je, da je mogoče vsa obolenja, od skleroze do raka, od pomanjkanja libida do naglušnosti, ozdraviti z naravnimi zdravili.

Eden največjih trgov za eksotične in redke živali je kitajski Guangdžou, kjer najdemo nekatere najbolj bizarne primerke tako v lekarnah kot na menijih v restavracijah. Priljubljeni rek je, da bodo prebivalci Guangdžouja pojedli vse s štirimi nogami, razen stola, vse, kar leti, razen letala, in vse, kar plava, razen čolna.

Apetit za tovrstnimi živalskimi primerki je gonilna sila za 20 milijard dolarjev težko nezakonito trgovino z živalmi, ki jo po obsegu prekašata le še nezakoniti trgovini z orožjem in mamili. Zaradi nezakonitega lova je svetovna populacija tigrov upadla za 95 odstotkov, pri čemer breme odgovornosti nosi tradicionalna kitajska medicina, v kateri so tigrovi deli široko razmahnjeni.