Filtrirano vodo iz Ljubljanice so poizkusili tudi prisotni. Foto: MMC RTV SLO
Filtrirano vodo iz Ljubljanice so poizkusili tudi prisotni. Foto: MMC RTV SLO
Pitna Ljubljanica
Bi tudi sami poskusili Ljubljanico?
Filtrirna naprava v štirih koraki očisti vodo

Neodvisna mobilna enota deluje s pomočjo sončnih celic. Te proizvajajo električno energijo, ki jo naprava porabi za pogon črpalke, ta pa poganja vodo skozi sistem filtrov. Filtri najprej mehansko očistijo vodo, nato se s pomočjo oglenih filtrov izločijo določene kemijske primesi, ki jih v vodi ne sme biti, sledijo pa mikrobiološki filtri, ki iz vode, v tem primeru Ljubljanice, odstranijo vse viruse, bakterije in težke kovine. Voda, ki steče ven, je neoporečna, zagotavljajo proizvajalci.

Kako poteka postopek filtriranja:
1. Najprej se s pomočjo samočistilnega mehanskega filtra odstranijo grobe mehanske nečistoče.
2. Sledi čiščenje s finim mehanskim filtrom, pri katerem se iz vode očistijo drobne mehanske nečistoče.
3. V tretji stopnji se s pomočjo oglenega filtrskega vložka odstranijo pesticidi, slab vonj in okus.
4. V zadnji fazi pa se s pomočjo nano-filtrskega vložka iz vode odstranijo virusi, bakterije ter težke kovine in koloidni delci.

Napravo je mogoče kupiti na trgu, čeprav je namenjena predvsem uporabi ob naravnih nesrečah, pa je slovenska civilna zaščita še nima, saj gre predvsem za demonstracijsko napravo, ki prikazuje svoje zmogljivosti. Tudi sicer v Sloveniji še nihče nima podobne naprave.

Filtrirno napravo je skupaj s Premogovnikom Velenje predstavil Holding slovenskih elektrarn. Razvilo jo je invalidsko podjetje HTZ Velenje, za napravo pa so lani dobili tudi nagrado za inovacijo Obrtne zbornice Slovenije. V štirih urah so med mimoidoče razdelili okoli 200 litrov vode. Prefiltrirano Ljubljanico so poskušali tako starejši kot mlajši, osvežil pa se je celo psiček.

Ana Mušič
ana.music@rtvslo.si

Pitna Ljubljanica
Bi tudi sami poskusili Ljubljanico?
Filtrirna naprava v štirih koraki očisti vodo