Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije REUS je pokazala, da je le 14 odstotkov Slovencev ekološko ozaveščenih. Foto: RTV SLO
Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije REUS je pokazala, da je le 14 odstotkov Slovencev ekološko ozaveščenih. Foto: RTV SLO
Voda
Pri ravnanju s toplo vodo v gospodinjstvih smo Slovenci precej potratni. Tretjina vprašanih namreč med prhanjem, umivanjem zob ali pomivanjem posode ne zapira tople vode. Foto: EPA
Kako energetsko varčni smo Slovenci?

Namen Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije REUS je bilo ugotoviti, v kakšni meri so Slovenci učinkoviti pri rabi energije in uvajanju obnovljivih virov energije ter ali bo Sloveniji uspelo doseči zastavljene cilje v okviru energetske politike in izpolniti obljube EU-ju.

Po besedah Rajka Dolinška z agencije Informe Echo (agencija je izvedla raziskavo v sodelovanju z ministrstvom za okolje in prostor ter podjetjema Valicon in Eco Consulting) je učinkovita raba energije vse bolj aktualno in pereče področje. Raziskovalci so se v prvem delu raziskave osredinili na stanje bivalnih objektov, na sisteme prezračevanja, ogrevanja in hlajenja v gospodinjstvih, na rabo električne energije za delovanje gospodinjskih naprav ter na informiranost o učinkoviti rabi energije.

Pri menjavi energentov večina gleda na ceno
Kot se je med drugim izkazalo, je najpogostejši razlog za menjavo energenta ugodnejša cena, druga dva najpogostejša razloga pa sta praktičnost uporabe in zamenjava ob selitvi. O varčnih svetilih v stanovanjih je 32 odstotkov vprašanih odgovorilo, da delež varčnih svetil v stanovanju znaša 10 odstotkov, 17 odstotkov vprašanih pa ima v stanovanjih več kot 60 odstotkov tovrstnih svetil.

Z elektriko in vodo potratni, pri ogrevanju nekoliko manj
Tudi pri rabi električne energije se sodelujoči v raziskavi niso izkazali za najvarčnejše. 59 odstotkov vprašanih namreč električne naprave včasih pušča vklopljene tudi ob neuporabi, medtem ko to vedno počnejo štirje odstotki vprašanih. Dobra tretjina (35 odstotkov) vprašanih pa električne naprave po končani uporabi redno izklaplja.

Raziskava pa je še pokazala, da 36 odstotkov Slovencev za ogrevanje domov uporablja fosilna goriva, 38 odstotkov domov je ogrevanih s pomočjo obnovljivih virov energije, 12 odstotkov z električno energijo, 14 odstotkov pa z daljinsko toploto.

Pri ravnanju s toplo vodo v gospodinjstvih smo Slovenci manj varčni. Tretjina vprašanih namreč med prhanjem, umivanjem zob ali pomivanjem posode ne zapira tople vode. Klimatske naprave ima nameščenih 16 odstotkov gospodinjstev, večinoma pa jih vklapljajo pri višjih zunanjih temperaturah in z njimi hladijo več prostorov hkrati.

Kako energetsko varčni smo Slovenci?