Okolje
Posledice uporabe klordekona bodo otočani čutili še generacije in generacije. Foto: Wikipedia
Macron se je prejšnji mesec poučil o škodi, ki jo je na otokih povzročil klordekon. Foto: Reuters
Otočani od francoskih oblasti terjajo odgovornost. Foto: Reuters
Klordekon so desetletja uporabljali na plantažah banan. Foto: Youtube
Martinique in Guadeloupe sta navidez rajska otoka, a ju je pesticid skoraj povsem uničil. Foto: Youtube

Francoska rajska otoka - za stoletja zastrupljena s pesticidi

Martinique in Guadeloupe zahtevata odgovornost Pariza
10. oktober 2018 ob 13:47
Pariz - MMC RTV SLO

Francoska otoka v Karibih, Martinique in Guadeloupe, zahtevata od Pariza, da prevzame odgovornost za zastrupitev njihove zemlje s strupenim pesticidom. Otočani se zaradi tega spopadajo z alarmantno visokimi ravnmi raka in neplodnostjo.

Omenjeni pesticid je klordekon, kemikalija, ki so jo v preteklosti uporabljali za pobijanje mrčesa. Za klordekon se je izkazalo, da je slaba izbira, saj se ne razgrajuje dobro, kopiči se v živalih in povzroča najrazličnejše zdravstvene težave.

Kemikalija je sredi 70. let povzročila večji zdravstveni preplah v ZDA, zato je bila tam prepovedana, Svetovna zdravstvena organizacija pa jo je leta 1979 uvrstila na seznam potencialnih karcinogenov.

Na Martiniquu in Guadeloupu so klordekon uporabljali pri pridelavi banan med letoma 1972 in 1993, dokler ga lokalna vlada ni uradno prepovedala. A kontaminacija se je nadaljevala še tri leta po prepovedi, ker so lastniki plantaž zlobirali izjemo z lažno trditvijo, da nimajo druge možnosti.

700 let za očiščenje
In toksične posledice klordekona se bodo najverjetneje vlekle še več generacij, saj predvidevajo, da bo trajalo 700 let, da se bo kemikalija očistila iz tal.

Ta mesec naj bi francoska Agencija za javno zdravstvo (SPF) objavila novo poročilo o škodi, ki jo je povzročil na otokih klordekon, prihodnje leto pa bosta svoji poročili objavili še Nacionalni inštitut za zdravje in medicinske raziskave (INSERM) in Nacionalna agencija za varnost pri hrani, okolju in delu (ANSES).

V iskanju pravice
Anicia Berton, otočanka z Martiniqua, ki je imela raka na dojki, za rakom pa ji je umrla tudi babica, ki je delala na plantaži, upa, da bo Pariz naredil kaj več kot samo namenil denar za raziskave. "Od države pričakujem, da bo prevzela odgovornost, da bo obsodila krivce, krivce pa pripeljala pred roko pravice. Pričakujem, da Francija, ki je sokriva, prevzame odgovornost," je povedala za RT.

Raziskave so postregle z obilico dokazov, kako je kemikalija popolnoma razdejala otoka. Klordekon so našli pri 92 odstotkih prebivalcev Martiniqua in 95 odstotkih prebivalcev Guadeloupa, povezali pa so ga s prezgodnjimi porodi in živčnimi obolenji pri novorojenčkih. Otoški zdravniki menijo, da je klordekon kriv tudi za visoko stopnjo neplodnosti in raka na prostati - po tem sta oba otoka v samem svetovnem vrhu.

"Majhni odmerki so zelo škodljivi, ker vplivajo na naš DNK na epigenetski način. In to se prenaša na naše otroke. Ta nagnjenost za raka, debelost in neplodnost se vleče tri, štiri generacije in lahko v skrajnem primeru privede tudi do izumrtja Martiniquečanov," slika črno sliko dr. Christiane Jos-Pelage, pediatrinja na Martiniquu.

Macron brez konkretnih zavez
Kemikalija je pronicala povsod – v podtalnico, morski živelj in po celotni prehranjevalni verigi vse do vrha. Poleg škode, ki jo povzroča zdravju prebivalcev, škodi tudi otoškemu kmetijstvu, da izdelkov, ki vsebujejo klordekon, ne morejo izvoziti v celinsko Francijo. "Ljudje so se začeli spraševati, zakaj je nekatera hrana dovolj dobra za otočane, ne pa za prebivalce celinske Francije," je za RT povedal David Desnel, predstavnik Martiniške zveze za ribolov in vode.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je Martinique obiskal konec septembra in otočanom obljubil, da bo francoska vlada prevzela odgovornost, ker ni prepovedala klordekona na Karibih.

Ob tem se je zavezal tudi, da bo okrepil proračun za nadzor nad hrano z onesnaženih območij, a poudaril, da 800.000 prebivalcev, kolikor jih živi na obeh otokih, ne more pričakovati nekega obsežnejšega načrta odškodnin. Prav tako ni potrdil povezave med klordekonom in vznemirljivim porastom raka na prostati na otokih.

Francoska Polinezija toži Francijo zaradi jedrskih poskusov


Francoska Polinezija je na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) vložila tožbo proti Franciji zaradi francoskih jedrskih poskusov v južnem delu Tihega oceana. Francoska Polinezija Franciji očita zločine proti človečnosti. "S primerom bi radi pokazali, da so vsi še živeči francoski predsedniki odgovorni za jedrske poskuse v naši deželi," je poudaril opozicijski vodja v Francoski Polineziji Oscar Temaru Temaru. "To dolgujemo vsem, ki so umrli za posledicami jedrskega kolonializma," je dejal na zasedanju odbora ZN-a o dekolonizaciji. Dejal je še, da so bili jedrski poskusi neposredna posledica kolonizacije.


Francija je v Sahari in Tihem oceanu v okviru jedrskega programa med letoma 1960 in 1996 izvedla skupno 210 poskusov, v katerih je sodelovalo okoli 150.000 vojakov in civilistov. Številni med njimi so pozneje imeli resne zdravstvene težave. Francija je več desetletij zavračala odgovornost iz strahu, da bi priznanje v času vojne oslabilo njen jedrski program. Leta 2010 pa so v Parizu sprejeli zakon, ki je omogočil odškodnine vojnim veteranom in civilistom, ki so zboleli zaradi jedrskega programa.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Regedit
# 10.10.2018 ob 14:00
Delajo se in še naprej se bodo delali Francoza.Zakaj mislite da obstaja ta rek
Lenins_Sausage
# 10.10.2018 ob 14:04
a poudaril, da 800.000 prebivalcev, kolikor jih živi na obeh otokih, ne more pričakovati nekega obsežnejšega načrta odškodnin

Ja normalno da ne.

Seveda, Belgijci niso dogovorni za genocid v Kongu, Nemci niso odgovorni za genocid v Namibiji, z genocidom v Ruandi Francija, Nemčija in Belgija niso imele nič itd itd.
novi_xy
# 10.10.2018 ob 14:06
Toliko o poštenem zahodnem svetu, zahodni demokraciji, kapitalizmu, polnem visokih vrednot...
SpicyWeiner
# 10.10.2018 ob 14:10
Ta Francozi so res prvaki v uničevanju čudovitih krajev. Ta otok so zastrupili za naslednjih 700 let zaradi banan, v francoski polineziji pa na rajske plaže metal jedrske bombe...
BTZ
# 10.10.2018 ob 14:22
Pri nas se še vedno proizvaja in tudi prodaja zloglasni monsantov glifosat (Roundup, Boom efekt, ...), ki naj bi bil neškodljiv, v resnici pa je hormonski motilec, krivec za pomore čebel, ...

Nič boljši nismo od Francozov, mi zastrupljamo našo prelepo Slovenijo in sebe.
foxhunt
# 10.10.2018 ob 14:19
In to bo veljalo tudi v evropi, tudi v Sloveniji za herbicid Glifosat. Lobiji na delu.
KLIPAN
# 10.10.2018 ob 13:55
Eh, zahodni kapitalizem pa ja ni tak......
Še kak komentar o tem, da se naj vrnemo v jame, če nam to ne paše, pa bo vse ok.
Bivši uporabnik
# 10.10.2018 ob 14:29
Kamor stopi noga Evropejca, se še zlato spremeni v drek.
Lenins_Sausage
# 10.10.2018 ob 14:38
tones

S polno ritjo, ki ti jo ta "gnil" sistem zagotavlja, je lahko takole trolat. In kaj je alternativa? Kateri sistem? No razsvetli nas.

Torej praviš, da so zastrupljanja in genocidi sestavni del kapitalizma?

Jaz nisem tega mnenja - menim, da imamo lahko socialdemokratski kapitalizem brez izkoriščanja afriških in azijskih otrok, brez zastrupljanj, brez povzročanja vojn.
Bivši uporabnik
# 10.10.2018 ob 14:48
@Homer.

Na Maritiniqu je bil masovno uporabljen C10Cl10O... Kemijska spojina je bila umeščena med kancarogene že daljnega leta 1979. Novejše raziskave so jasno pokazale, da je ta kemijska spojina tudi endokrini motilec in da zanjo ni dovoljene "varne količine". Uporaba spojine in njenih derivatov je leta 2011 postala prepovedana tudi z Stockholmsko konvencijo.

Tako da ja, človek bi rekel, da imajo prebivalci upravičen tožbeni zahtevek napram Franciji. Sploh če vemo, da je bila kemijska spojina v celinski Franciji prepovedana že leta 1990, njena uporaba pa še naprej dovoljena v njenih kolonijah. Toliko o prvo in tretjerazrednih francoskih državljanih.
malganis
# 10.10.2018 ob 14:37
@Homer.

Kje imaš dokaze, da so novi bolj škodljivi?

Pr pesticidih je v glavnem problem, da kmetje preveč špricajo z njimi.
el CARTEL
# 10.10.2018 ob 14:54
Samo sit sem takih debilnih komentarjev o tem grdem zahodu in kapitalizmu, ki jim polni rit, njihova alternative pa ni ali pa je 10x slabša

dejansko je zahod še najbolj dvoličen od vseh; kao vzvišeno moralen in razsvetljen, potem pa imajo francozi drugorazredne državljanje v svojih bivših kolonijah (kolonializem zahodnjakov in genocide sploh ni potrebno omenjati) ali celo med lastnimi državljani, kjer " ker so lastniki plantaž zlobirali izjemo z lažno trditvijo, da nimajo druge možnosti."

veš,d a je kancerogen, pa ga še naprej uporabljaš zaradi profita.
tem ljudem bi se moralo soditi skupaj s francoskimi predsedniki za zločine proti človečnosti
pajcevina984
# 10.10.2018 ob 14:53
Kaj takega, še dobro, da imamo medije, ker bi se sicer marsikaj pometlo pod preprogo. Samo Bog ve, koliko smo varni kupci v slovenskih trgovinah, so banane varne, ali so vse okužene z nevarnimi pesticidi. Kaj na to poreče Urad za varstvo zdrave hrane. Se mi pa zdi, da je tudi v Sloveniji vse več raka, nemara je zato dejstvo kriva hrana, pesticidov pred 30 ali 40 leti še ni bilo toliko kot jih zdaj. Medije prosim, da se še bolj razpišejo na to temo, bi veljalo narediti resno raziskavo kakšno hrano, sadje in zelenjavo jemo v Sloveniji in koliko pesticidov zaužijemo ne da bi vedeli......Kapital ne pozna meja, kapitala ne zanima človeško zdravje, kapital zanima profit in še enkrat profit. Ljudje pa zbolevajo za rakom.....
LukaH
# 10.10.2018 ob 14:50
Ste že kdaj bili na Korziki? V 60-letih prejšnjega stoletja so Francozi tam nameravali, potem ko so izgubili območja v Sahari, zvajati jedrske poskuse.
Poznate korziško črno plažo - Nonzo? Naključne turiste, ki se pridejo tja kopat ne pričako nobeno opozorilo, da je močno onesnažena z azbestom. Nad njo je bil namreč rudnik azbesta in so neuporabne ostanke odlagali kar na plažo in morje... Korzičani "pač" niso bili Francozi,...
Še naštejem "grehe" Francozov? Da ne omenim njihovih jedrskih elektrarn in kje shranjujejo jedrske odpadke... "tipično po francosko".
LukaH
# 10.10.2018 ob 14:57
... da nadaljujem o Francozih in njihovi predstavi o enakopravnosti. V Sahari so v začetku 60-ih prejšnjega stoletja izvajali jedrske eksplozije, ne da bi prej evakuirali ali obvestili prebivalstvo, namenoma, da so lahko potem preučevali posledice. To je bilo v obdobju ko so pariški policaji na ulici namenoma pobili nekaj sto (uradno 200) Alžircev, ker so bili "pač" ... Alžirci, jih težko ranjene metali v Seno, da so se utopili... ah "zlata" 60-leta ko smo v "gnili" Jugoslaviji sanjali o svobodi...
gesan
# 10.10.2018 ob 14:54
Prav vse, ki so na podlagi konolizacij zlorabljali vse živo okoli sebe, da so si na tak način grmadili silna bogastva, bi bilo potrebno obtožit in obsodit!

Vključno z amerigosi, španci, portugalci, nizozemci, nemci, angleži...

Pravvvse!
Vemo iz zgodovine, katere države so se okoriščale na tuji način in pri tem tudi brutalno obračunavali z avtohtonim prebivalstvom...

in če baje, zločini proti človeštvu ne zastarajo, potem bi temu morali enkrat naredit črto in naj poplačajo za vse pohlepno zlo, ki so ga posejali po svetu!

Da ne govorimo o tem, da mi jemo te banane in še marsikaj.
Kaj pa pridelovanje bombaža?

Še ena zgodba o zločinskem pohlepu več!
Kdaj se bomo ljudje streznili?
Šaus
# 10.10.2018 ob 15:22
Kdo ve koliko novih snovi uporabljamo, za katere se bo šele pokazalo kako škodljive so v resnici...
Bivši uporabnik
# 10.10.2018 ob 14:57
Kako rajski otok spremeniti v ekološko bombo? Na kosilo povabi Evropejca.
Lenins_Sausage
# 10.10.2018 ob 14:55
topol

Francozi jih ne rabijo,

Aha, yea right. In Američani ne rabijo Diega Garcie.

V glavnem zagovarjaš, da lahko Francozi te ljudi zastrupljajo, posiljujejo, pobijajo - vse v imenu 'ne grizi roke, ki te hrani', pri čemer je fakt, da Francija bolj potrebuje omenjene otoke kot obratno.
Homer.
# 10.10.2018 ob 16:14
In če smo čisto natančni je v Sloveniji bil Klordekon (kepon) prepovedan 1996 (objavljeno v Uradnem listu in še to sklicujoč se na Uradni list SFRJ iz leta 1991.

Torej?
Lenins_Sausage
# 10.10.2018 ob 14:52
tones

Kot rečeno, osebno nimam nič proti kapitalizmu, menim pa, da mora Francija za zgoraj opisano plačati in to obilno. Navsezadnje je 'osebna odgovornost' ena od manter kapitalizma - zakaj nikoli ne velja za zahodne države?
Jurkos7
# 10.10.2018 ob 16:29
Bil na otoku Guadeloupe in ja otočani so od vedno jezni na belce oz Francoze, ne marajo jih tam. Grozno je to da lokalna voda iz prekrasnih tropskih gozdov z lepimi slapovi ni pitna, da je potrebno vodo kupovati (kljub temu da pada non stop dež)...

Druga katastrofa je da so tudi morski živež popolnoma zastrupili, saj so dokazi in vzorci pokazali da se pesticidi, ko pridejo v stik z vodo prezervirajo ogromno časa in stežka se razgradijo, tako lokalne hrane nemoreš gojit in jesti oz. če ješ lokalno, toliko večje je tveganje za obolenja.

Dejansko so lokalci izstrošeni in bolni, nevedne turiste iz evrope in preostalega sveta pa filajo z lokalno vodo polno pesticidov...

Še večja katastrofa je pa, da naši kmeti niso tako razgledani in takim člankom nikakor ne verjamejo, ker prihajajo iz drugega konca oni sami nadaljujejo z pesticidi te sorte.

In največja groza je pa, da so soldoulačnibrezbrižnomalomarnikapitali
sti šli na sosednje otoke, tako nič več lepih in zdravih karibov polnih pozitivnih in nasmejanih ljudeh... lahko si pogledate vrsto dokumentarcev na spletu o ananasih znamk DOLE
freezbee
# 10.10.2018 ob 15:36
Prav vse, ki so na podlagi konolizacij zlorabljali vse živo okoli sebe, da so si na tak način grmadili silna bogastva, bi bilo potrebno obtožit in obsodit!

Vključno z amerigosi, španci, portugalci, nizozemci, nemci, angleži...

Pravvvse!
Vemo iz zgodovine, katere države so se okoriščale na tuji način in pri tem tudi brutalno obračunavali z avtohtonim prebivalstvom...


To kar so Japonci poceli Korejcem in Kitajcem ne vem ce je kdo zgoraj navedenih ...
freezbee
# 10.10.2018 ob 15:33
Ne razumem v cem je problem.
V Franciji so to prepovedali leta 1990, tam tri leta kasneje ...
Kdo bo pa evropskim Francozom placal odskodnino?

Kdaj so prepovedali pri nas tole zadevo?
gesan
# 10.10.2018 ob 14:58
ejjej, če bi samo banane bile problem!
Problem je pohlep, ki je vedno bolj bolan.

In ko ne gre več v pšrodajo, si taisti pohlepneži izmislijo biznis z sanacijo.
Plačujemo pa itak mi vsi, da si oni nabašejo še več v svoje požrešne...

A lahko napišem? Ne ne smem, ker se resnico precej zna preganjat, če jo razgališ tako kot je.
r5
# 10.10.2018 ob 16:51
Francoska Polinezija je na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) vložila tožbo proti Franciji zaradi francoskih jedrskih poskusov v južnem delu Tihega oceana.

Novinarki predlagam, da preveri, kaj prevaja, saj povzemanje napak ne pritiče. Mednarodno kazensko sodišče lahko sodi le posameznikom. In je komplementarno nacionalnim sodiščem. Spore med državami pa rešuje Meddržavno sodišče. Zgornja trditev je torej nesmiselna in jo je treba popraviti ali dopolniti.
andromaha
# 10.10.2018 ob 16:24
Koliko ljudi in koristnih živali (čebele,pikapolnice.... ) so uničili pesticidi ! In koliko jih še bodo ?
Lenins_Sausage
# 10.10.2018 ob 15:41
freezbee
To kar so Japonci poceli Korejcem in Kitajcem ne vem ce je kdo zgoraj navedenih ...

Grozote je težko kvantificirati - danes recimo nimamo pojma, koliko ljudi so Belgijci pobili v Kongu, pri čemer je Belgija zaradi kavčuka in slonovine obogatela. Seveda bi morali tudi Japonci plačati za zločine, ki so jih storili.
GORILA
# 10.10.2018 ob 15:21
Seveda, Belgijci niso dogovorni za genocid v Kongu, Nemci niso odgovorni za genocid v Namibiji, z genocidom v Ruandi Francija, Nemčija in Belgija niso imele nič itd itd.

So pa Kitajci za Tibetance...
bende
# 10.10.2018 ob 15:16
Aja , ostali del planeta je pa bio a? Vse je šlo v maloro, že nekaj časa nazaj.
gesan
# 10.10.2018 ob 14:59
Kako rajski otok spremeniti v ekološko bombo? Na kosilo povabi Evropejca.

ki ti proda svoj pohlep
zx2016
# 10.10.2018 ob 20:34
Tokrat komentatorji pod tem prispevkom kar na lepem veliko vedo o izkoriščanju kolonij...
V komentarjih pod kakšnimi drugimi prispevki pa berem, kako so si lenuhi "tam dol" sami krivi za vso svojo bedo.
severnik
# 10.10.2018 ob 18:42
med letoma 1972 in 1993, dokler ga lokalna vlada ni uradno prepovedala. A kontaminacija se je nadaljevala še tri leta po prepovedi, ker so lastniki plantaž zlobirali izjemo z lažno trditvijo, da nimajo druge možnosti.

Zdaj je pa samo francija kriva, čeprav so bili proti prepovedi in so na črno še tri leta uporabljali omenjeno kemikalijo.
rampage
# 10.10.2018 ob 17:02
Največji problem našega planeta je onesnaženost, med katero spada tudi onesnaženost z pesticidi. Pesticidi so resen problem a žal ni nobenih večjih korakov za eliminacijo le teh, saj veliko ljudi na svetu arogantno meni, da je eko hrana brezveze in pesticidi pa ja ne škodijo.

Za primer, jabolke in krompir se v Sloveniji škropi po več kot desetkrat na leto.

Onesnaženost nasploh je problem številka ena, razna globalna segrevanja in podobne zadeve so lari fari in metanje peska v oči.

Izredno žalostna zgodba o tem dveh otokih in nekdo bi moral za to odgovarjati a seveda nihče ne bo.

Škoda, ki so jo Američani, Angleži in Francozi storili temu planetu je ogromna in čas je, da jih nekdo obrzda, še dandanes delajo škodo po svetu, primer Sirija.

Socializem/komunizem je res propadel sistem, ki ne deluje, vendar pa je nevarno trditi, da alternative kapitalizmu ni, to je ravno kar si zahodna elita želi, da navadni ljudje mislimo, da alternative ni. Zakaj imamo države kot so Severna Koreja in Venezuela, ki imajo sicer izredno slab sistem, so pa nerazumljivo za povrh še pod hudimi sankcijami? Zato, da bomo verjeli, da če ne bi bilo kapitalizma, bi bili na nivoju zgoraj omenjenih držav.
aparat-čik
# 10.10.2018 ob 16:19
ti pesticidi niso še nič. Kaj so francozi naredili z Dominikansko Republiko, razlika je vidna iz vesolja.

P.S. cel tropski gozd so dobesedno požagali do tal, ostalo je skoraj puščava.

pa ne pozabit našega Lafarga.
Kekec99
# 10.10.2018 ob 14:59
Francoska otoka v Karibih??? In oni priznavajo Kosovo kot samostojno državo???
el CARTEL
# 10.10.2018 ob 14:49
tones
# 10.10.2018 ob 14:36
Prijavi neprimerno vsebino
@novi_xy
S polno ritjo, ki ti jo ta "gnil" sistem zagotavlja, je lahko takole trolat. In kaj je alternativa? Kateri sistem? No razsvetli nas.


katerikoli, ki sistematično ne uničuje planeta in ne povzroča vedno novih vojn.

mogoče celo kak - in to bo težko za razumeti - ki daje človeka v ospredje (da daje celo naravno težko pričakujemo).

sedaj ali to pomeni uvesti kaj novega ali modificirati (izboljšati) staro, ne vem, a dokler nam bo družbo vodila oligarhija, nekih spremeb ni za pričakovat. v takem sistemu narediš še največ tako,d a nisi potrošnik (kupuješ čim manj kar lahko, še posebej od držav z nepoštenimi praksami), sprememba pa seveda ne bo prišla znotraj sistema
el CARTEL
# 10.10.2018 ob 14:44
Francoska Polinezija Franciji očita zločine proti človečnosti. "S primerom bi radi pokazali, da so vsi še živeči francoski predsedniki odgovorni za jedrske poskuse v naši deželi,"

tako ja,
in zločince za zapahe.

očitno bodo macron, holland, sarkozy, chirac in d'Estaing kot vsi ostali zločinci kmalu za zapahi, kamor sodijo.
janipapillon
# 11.10.2018 ob 17:10
.... kemikalija, ki so jo v preteklosti uporabljali za pobijanje mrčesa ...
Eureka,
rešitev zoper paniko radi letečih tigrov, katerih samičke nam pijejo kri.
... klordekon, ali pa kaka podobna, danes še ne prepovedana substanca
ElTorro
# 11.10.2018 ob 09:15
Prav vse, ki so na podlagi konolizacij zlorabljali vse živo okoli sebe, da so si na tak način grmadili silna bogastva, bi bilo potrebno obtožit in obsodit!

Vključno z amerigosi, španci, portugalci, nizozemci, nemci, angleži


Seveda bomo črto, do kdaj nazaj to velja, potegnili čisto arbitrarno, tako kot se tebi zdi primerno?
Ker kolonizirali, osvajali, zlorabljali in grmadili so vsi....tudi japonci, kitajci, tajci, perzijci, grki, rimljani, kartažani, egipčani, maji, inki, azteki, zuluji, ganci, nigerijci ...

Bodo torej Nigerijci plačali odškodnino sosedom zaradi početja Beninskega kraljestva pred 600 leti, ali bomo rekli, da se jim je to maščevalo ko so jih pred 150 leti kolonizirali Angleži?
wax
# 10.10.2018 ob 20:31
Sodobni svet pozablja kdo so bili in so žal še, kolonialisti..
HOR
# 10.10.2018 ob 19:25
Najbolj važno je kako bodo sedaj preventivno sanirali posledice...
firtoh
# 10.10.2018 ob 17:35
Nikoli nisem jedel tropskega sadja. Jem samo sezonsko sadje iz sadovnjaka oz. vrta,pozimi iz kevdra.
Homer.
# 10.10.2018 ob 16:03
@malganis
Jaz nimam nobenih dokazov, tako kot jih tudi nimaš. Citiral sem zgolj drugačna mnenja od tukaj objavljenih in osporavam dokaze ki izhajajo zgolj iz statističnih podatkov, ki so osredotočeni le na en možen vzrok, zanemarja pa vse druge........

Kot običajno je treba najti enega grešnega kozla, ki naj bi v tem primeru bili Francozi.
Ampak v članku jasno piše da je lokalna vlada prepovedala uporabo, nakar so lokalni veleposestniki zlobirali nadaljnjo uporabo pri tej isti vladi, krivi pa naj bi bili samo Francozi.
discoversci
# 10.10.2018 ob 15:48
Pri vsem tem se bodo Francozi pač naredili Francoze.
Lenins_Sausage
# 10.10.2018 ob 15:39
freezbee

Na omenjenih otokih so pesticid uporabljaji v enormnih količinah na majhnem območju - v Franciji ne.
gesan
# 10.10.2018 ob 14:55
Pr pesticidih je v glavnem problem, da kmetje preveč špricajo z njimi.
-----------------------------
Saj ravno v tem je keč, ker pesticide izključno uporabljajo v ta namen, da zadovoljuje pohlepu!
presenečen
# 12.10.2018 ob 23:20
Klordekon so desetletja uporabljali na plantažah banan.

Monokulture, grozljivka..
HOR
# 12.10.2018 ob 00:17
Kaj je to proti Novičoku...
DXM
# 11.10.2018 ob 18:34
Zanimivo da je Napoleon okupator od Bruslja do Moskve, v Sloveniji pa osvoboditelj. :) O francozih vemo vse, podjetje Lafarge ki je zastrupilo pol Zasavja in Renault, ki najema pastirje iz BIH in jih plačuje po 350 eurov na mesec. Še kaj treba dodati o njihovi kulturi?
Kazalo