Okolje
Rekordno ceno je dosegel hlod gorskega javorja rebraša, in sicer kar slabih 18.000 evrov. Foto: Reuters
Na slovenjgraški licitaciji vrednejšega lesa so najvišje cene dosegali gorski javor rebraš, macesen in hrast. Foto: EPA
Javor rebraš je redek in ga zanesljivo prepoznamo šele, ko je posekan. Če drevesa ne želijo poškodovati, pa s hloda odstranijo lubje. Foto: BoBo
Evri
Na licitaciji se je obrnilo okoli milijon evrov. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Na slovenjgraški licitaci...

Dodaj v

Na slovenjgraški licitaciji lesa za hlod gorskega javorja 18.000 evrov

Najdražji gorski javor rebraš, macesen in hrast
14. februar 2018 ob 18:16
Slovenj Gradec - MMC RTV SLO, STA

V Slovenj Gradcu se končuje 12. licitacija vrednejšega lesa, na kateri je bilo na voljo 3.094 hlodov, najvišje cene, tudi prek 10.000 evrov za kubični meter, pa je tudi letos dosegal gorski javor rebraš.

Največ, in sicer kar 17.912 evrov, bo za hlod gorskega javorja rebraša, ki je zelo zaželen v proizvodnji glasbil in za izdelavo furnirja za pohištvo, od nemškega kupca dobil lastnik hloda iz avstrijske Koroške.

"Licitacija je zelo uspela. Veseli smo rezultatov in odziva kupcev," je bil na novinarski konferenci pred začetkom dneva odprtih vrat zadovoljen Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki licitacijo vsako leto organizira skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije (ZGS).

Presežen je bil marsikateri dozdajšnji rekord, med drugim po količini zbranih hlodov, po doseženih cenah za kubični meter in za cel hlod, prav tako po številu lastnikov, ki so ponudili hlode, in številu kupcev, ki so oddali ponudbe.

Tudi več kot 11.000 evrov za kubični meter
Lastnik s Tolminskega je na licitacijo pripeljal hlod gorskega javorja, ki je dosegel najvišjo ceno po kubičnem metru, to je rekordnih 11.833 evrov za kubični meter oz. 14.935 evrov za cel hlod. Na dozdajšnjih licitacijah je bila dosežena najvišja cena za kubični meter gorskega javorja okoli 10.700 evrov.

Kupec hloda s Tolminskega je prodajalec furnirja Hans Hahn iz Nemčije. Med novinarsko konferenco je po telefonu povedal, da furnir, izdelan iz gorskega javorja rebraša, prodaja za opreme letal, ladij in godal. Sicer pa se udeležuje različnih licitacij v Švici in Nemčiji, za licitacijo v Slovenj Gradcu pa je povedal, da je ta zelo dobro pripravljena.

Obrnil se je milijon evrov
Tudi številni drugi kupci so po Jeromlovih besedah povedali, da tako pripravljene in tako obsežne licitacije v Evropi ne poznajo. Po Jeromlovi oceni se je na letošnji licitaciji obrnilo za okoli en milijon evrov denarja.

Sicer pa zbrane številke kažejo, da je skupno 447 lastnikov na licitaciji sodelovalo s 3.094 hlodi v skupni izmeri 3.006 kubičnih metrov. Ponudbe je oddalo 37 kupcev, ki so letos največ prihajali iz Slovenije, skupno 17, deset jih je bilo iz Avstrije, pet iz Nemčije, trije iz Italije ter po en iz Madžarske in Hrvaške. Kupec iz Portugalske, ki se licitacije udeležuje vsako leto, je letos ponudbe oddal prek italijanskega partnerja, je še pojasnil Jeromel.

Je pa Jeromel poudaril tudi vrsto težav, ki so jih zaradi vremena, predvsem januarske odjuge, imeli organizatorji, saj so številni tovornjaki obtičali v blatu. Tako že iščejo novo lokacijo za organizacijo licitacije, pri tem pa računajo na pomoč občine in države, ki ima prek sklada kmetijskih zemljišč v bližini Slovenj Gradca po Jeromlovih besedah primerna zemljišča.

Gorski javor, macesen in hrast
Po doseženi ceni za kubični meter sta bila tudi drugi in tretji najuspešnejši hloda gorskega javorja. Letos se je odlično prodajal tudi macesen, najvišja cena je za hlod presegla 5.000 evrov, prav tako hrast, ki je za hlod dosegal tudi cene, višje od 4.000 evrov. Dobro se prodajajo tudi orehi, a letos v ponudbi ti niso bili zelo kakovostni. Letos je bil prvič na licitaciji ponujen tudi rekordno velik hlod vrste črni topol, ki je dosegel okoli 5.000 evrov za hlod.

Promocija gozdov in lesa
"Naš cilj sodelovanja pri licitaciji je povezati lastnike gozdov in kupce najvrednejšega lesa. Naš cilj je tudi promocija gozdov, promocija lesa," je na novinarski konferenci med drugim poudaril direktor ZGS-ja Damjan Oražem.

Slovenska kakovost
Generalni direktor direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo na kmetijskem ministrstvu Jošt Jakša pa je dejal, da danes predstavljeni presežniki dokazujejo to, kar smo se v Sloveniji odločili. In sicer, da Slovenija okoliškim državam ne more konkurirati v količini, kljub velikemu deležu gozdnatosti, lahko pa v kakovosti, in sicer skupaj z naravo in lastniki.

"Naša želja je še, da čim več te dodane vrednosti v prihodnje ostane v Sloveniji," je med drugim še dejal Jakša in ob tem opozoril na pomen sprejetja zakona o dodatnih ukrepih za odpravo posledic škode zaradi prenamnožitve populacije podlubnikov, ki je pred poslanci v DZ-ju.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
alojzr2
# 14.02.2018 ob 18:59
Nikogar več ne bom zmerjal s hlodom...
V_kot
# 14.02.2018 ob 18:44
Iz SLO je dalo ponudbe 10 kupcev.
To pomeni, da znamo neki narediti.
Ce pa ne znas kaj narediti, pa je bolje prodati, kot pa skuriti v peci.
sLoVaN
# 14.02.2018 ob 18:38
z vrhunsko surovino ne znamo nič naredit

in članek poje hvalo tej šentflorjanski zabitosti?
ps11
# 14.02.2018 ob 19:07
Seveda, da ne znamo nič naredit z najboljšo surovino, če pa morajo naši otroci študirati nebuloze. Ravno prejšnji teden so bili spet na informativcih, očitno bo šlo spet 95% generacije študirat. Pa ne mi rečt, da je 95% generacije sposobne za študij. Ampak mi, bolna družba v glavo, imamo splošno pravilo, da uspešen si samo z zaključenim faksom in lepo službo nekje v pisarni s srajco in mijav mijav. Take sanje prodajate svojim otrokom, na koncu pa z diplomami po hoferjih delajo. Medtem bi se pa z npr. lesarsko šolo že zdavni zaposlil, postal mojster in začel svojo dejavnost, pa še kasiral bi desetkrat več. Ampak ne, mi smo sodobna družba managerjev, zdravnikov, učiteljev. Bolano.
Ogroženi
# 14.02.2018 ob 18:26
Slovensko gozdno gospodarstvo v rokah RKC in stranke SD: sekamo drevje in ga poceni prodajamo v Avstrijo. Nato od tam kupujemo lesene izdelke.

#Butale (oprostite butalci, ker vas zmerjam s slovenci)
tocco
# 14.02.2018 ob 19:09
Zanimivo presenečen nad znanjem komentarjev o stanju pri nas.
Slovenc120
# 14.02.2018 ob 20:58
Evo vam povem jaz. Cerkev ima v lasti malo manj kot 3% vseh slovenskih gozdov. Ja 3% in po vaše če nacionaliziramo te 3% bomo obudili lesno industrijo al kako?

Problem lesne industrije je drugje. Prvi problem je da se ni fabrk moderniziralo, ker smo bili pač v socializmu in ni enake produktivnosti kot v kapitalizmu. Drugi problem je da se 91ega ni lesnih firm prodalo strateškim kupcem, ki bi jih modernizirali. Smo raje čakali da so v državni lasti postale nelikvidne ali pa da so jih kaki domači priviligirani krogi pokradli.

Na koncu je pa problem da imamo Avstrijo za sosedo, tradicionalno močno lesarsko državo, z modernimi obrati za predelavo lesa, ki nas na prostem trgu poseka.

Na drugi strani pa se je treba zavedat da nismo nobena lesna supersila, imamo veliko gozdnatost ampak v absolutnem smislu imamo manj lesa kot pa kak finski občinski park.
artoum
# 14.02.2018 ob 19:04
Ramus

a ti to resno ?
samo zate
si kdaj štel letnice na hlodovini? ne , nisi.
stara drevesa začnejo gniti od znotraj navzven. skorajda umetnost je , da jih posekaš v pravem trenutku. da ne bi še o tem , koliko gozdne površine zasedejo stara drevesa , sploh listavci.
mislem tko . kaj ti bo 150 let staro drevo, ki je votlo ( je že zgnilo) ?
Bolek
# 14.02.2018 ob 20:26
@twwwter, # 14.02.2018 ob 18:52
In če narediš samo furnir, kolikokrat več zaslužiš s tem?
---
Uff, kakšen strokovnjak!
Kako boš pa naredil furnir? A ga boš stesal na roko? Poštenih strojev za izdelavo furnirja pri nas sploh ni, ali pa so popolnoma zastareli.

Sicer pa kupci tega lesa delajo v glavnem dragoceno opremo iz polnega lesa in ne delajo furniranih izdelkov. Zato pa kupujejo hlode in jih sami razrežejo na ustrezne mere, da tako dosežejo maksimalen izkoristek hloda. Noben vmesni člen ne more predhodno ustrezno razrezati lesa.

Te dragocene vrste lesa so res nekaj posebnega in zato tudi dosegajo tako visoke cene.
Rtvrtv
# 14.02.2018 ob 19:11
Pred 30 leti je bilo v lesni industriji v sloveniji zaposlenih 50000 ljudi.
In so rekli da drzavni gozdovi plus industrija ni ok.
Potem smo vse vrnili rkc.
Lep primer uspesne privatizacije.
Ampak samo za nekatere.
Rozmarin
# 14.02.2018 ob 19:18
Bo treba v drevesnico po par sadik belega javorja. Za stara leta lepo dopolnilo borni penziji. Pa še čebele ga bodo vesele.
gričar
# 14.02.2018 ob 23:41
jaz imam drugačno mnenje od večine komentarjev. na tej dražbi so res vrhunski hlodi in ne verjamem da bomo veliko polizdelkov narejenih iz njih uvozili. in tudi izvoz je vedno dober za gospodarstvo, gozdovi pa nam bodo še vedno ostali.
znanec je predlani peljal na dražbo nekaj hlodov rebraša iz lastnega gozda, povprečna kakovost. ponujena cena je bila okoli 280 eur/m3. tako da ni vse tako rožnato. na dražbi iščejo najboljše hlode in le za tistih nekaj vrhunskih dražijo v nebo.
jk11
# 14.02.2018 ob 19:52
Javor: 17 tisoč evrov.

Hrast: 3 tisoč evrov.

Ljudje, ki nabirajo gobe komentirajo kako naj se gospodari z gozdovi: Neprecenljijo.

Za vse ostalo je tu Mastercard.
Slovenc120
# 14.02.2018 ob 20:42
In vas vprašam, koliko % slovenskih gozdov je v lasti RKC-ja? Tisti ki krivite RKC za propad lesen industrije? Slovenskih gozdov je nekaj več kot miljon hektarjev, koliko od tega je cerkvenih?
mihajloo
# 14.02.2018 ob 20:06
Največji naravni vir Slovenije je les.

V Sloveniji imamo eno in edino gozdarsko šolo, to je v Postojni.

Živele Butale!!!
Matthias
# 14.02.2018 ob 22:33
Javor - javorja.
Javor rebraš, znan tudi kot ptičji javor....ni res, ptičji javor ali tičji javor ima očesca in je popolnoma drugačen kot javor rebraš. NAPAKA NOVINARKE.
ElTorro
# 14.02.2018 ob 21:58
@Slovenc120
Če bi leta 91 naše lesnopredelovalne obrate nekomu podarili, bi danes imeli to industrijo živo.

Tako pa je praktično vse propadlo v neuspelih pri(h)vatizacijah.
Klemen Robič
# 14.02.2018 ob 21:56
Pohvale organizatorjem,ki so s svojim delom prišli tako daleč,da je to ena najboljših licitacij v evropi. To se vidi že na primeru,da je Karošc prpeljov štk na Karoško ni ga peljov v Gradc,pa še Karošc mu je svetvov.
HOR
# 14.02.2018 ob 20:41
@Rtvrtv
# 14.02.2018 ob 19:11
"...Pred 30 leti je bilo v lesni industriji v sloveniji zaposlenih 50000 ljudi.
In so rekli da drzavni gozdovi plus industrija ni ok.
Potem smo vse vrnili rkc...."


Zato pa so se tudi na slovenskem lesu v tem času povišala vsaj za polovico te številke nova delovna mesta v zvezi z lesom v Avstriji...
Kot, da bi bil kdo v Sloveniji v kolaboraciji, da k temu pripomore...!?
foxhunt
# 14.02.2018 ob 20:00
Ves slovenski gozd v rokah SD.? Slovenski gozdovi d.o.o. ruls, ne sejes, ampak samo zanjes, SD ve kje je dobicek brez napora.
@twwwter
# 14.02.2018 ob 18:52
In če narediš samo furnir, kolikokrat več zaslužiš s tem?
HOR
# 14.02.2018 ob 20:37
Koliko bi šele zaslužili, če ne bi Slovenija pustila propasti obetavno lesno industrijo...
kingeston
# 16.02.2018 ob 09:57
naj lastnik lesa proda hlode najboljšemu ponudniku, ne pa da kavč komentatorji modrujejo da bi ga moral za pol cene kot jo postavi hans kupiti slovenski janez...

in če so gozdovi last rkc vas to nič ne briga, ker gre za zasebno lastnino. razen če bi znova radi pokradli tuj denar, kot ste bili tega navajeni v socializmu...
Krimsky
# 14.02.2018 ob 19:31
V teh ultramodernih, nenavadnih časih, …
~
… ne moremo domnevati, da je cena kakorkoli povezana s prodajnim artiklom.

Slavna zvezdnica, ki se šminka v (prikriti) reklami na nekem 'socialnem' omrežju , … za svojih 5 minut posnetka prejme več denarja, kot vsi vaši, in tudi vsi gozdovi vaših sovaščanov, … v zadnjih 500 letih.

Nauka zgodbe sta dva:

neoliberalci – skušajte karkoli čim dražje prodati (ker morate psihološko nujno zasledovati donos, in po definiciji ne morete iz svoje kože)
ostali jim pa pokažite srednji prst!
Bivši uporabnik
# 18.02.2018 ob 17:14
Problem lesne industrije je drugje. Prvi problem je da se ni fabrk moderniziralo, ker smo bili pač v socializmu in ni enake produktivnosti kot v kapitalizmu. Drugi problem je da se 91ega ni lesnih firm prodalo strateškim kupcem, ki bi jih modernizirali. Smo raje čakali da so v državni lasti postale nelikvidne ali pa da so jih kaki domači priviligirani krogi pokradli.

Na koncu je pa problem da imamo Avstrijo za sosedo, tradicionalno močno lesarsko državo, z modernimi obrati za predelavo lesa, ki nas na prostem trgu poseka.

Na drugi strani pa se je treba zavedat da nismo nobena lesna supersila, imamo veliko gozdnatost ampak v absolutnem smislu imamo manj lesa kot pa kak finski občinski park.


Dobro povedano.
zapravico
# 15.02.2018 ob 08:47
V kateri žep to pade?
Skippy
# 15.02.2018 ob 00:23
z vrhunsko surovino ne znamo nič naredit

Prav smešno je, ko govorite, da ne znamo nič narediti. Voda nam množično odteka, ker ste prepovedali z njo kaj narediti. Le kako je lahko potem naše bogastvo, če nam odteče?
AKQJ10
# 14.02.2018 ob 19:46
Da je vse narobe je zaradi socializma. Je največji generator revščine v svetu, tako danes kot v preteklosti. Socialisti so največje zlo človeštva.
infostriker
# 14.02.2018 ob 18:56
A ni ves slovenski gozd od Vatikana?
Ramus
# 14.02.2018 ob 18:46
Tudi več kot 11.000 evrov za kubični meter

Je kdo pomislil kako dolgo raste tak kubični meter,...
kingeston
# 16.02.2018 ob 12:39
ktir kavč komentator pa bo kupil nek izdelek iz pregrešno dragega lesa? za take so iverke, ta les pa gre na zahodni trg... (slovenček bi ga pa itq najraje v peč zmetal...)
Kazalo