Okolje
(9)

Poudarki

  • Zapletena naloga preprečevanja širjenja madeža
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 12 glasov Ocenite to novico!
Mehiški zaliv nafta
Naftni madež se je povečal na okoli 1.500 kvadratnih kilometrov. Foto: Reuters
VIDEO
Naravna katastrofa v Mehi...

Dodaj v

Naftni madež v Mehiškem zalivu bi lahko ogrozil obalo

Iskanje pogrešanih delavcev opustili
26. april 2010 ob 07:05
Venice - MMC RTV SLO

Slabo vreme je začasno ustavilo čiščenje naftnega madeža v Mehiškem zalivu. Okoljevarstveniki se bojijo velike okoljske katastrofe.

Naftno ploščad ob obali Louisiane, ki jo ima v najemu podjetje BP, je prejšnji četrtek po eksploziji zajel požar, zato je potonila. Iz poškodovane vrtine v morje izteče okoli tisoč sodčkov nafte na dan. Naftni madež bi po ocenah strokovnjakov lahko poškodoval obalo in močvirje ob obali.

Po nesreči še vedno pogrešajo 11 delavcev, za katere domnevajo, da so umrli, zato so jih prenehali iskati. Ploščad Deepwater Horizon je gorela 36 ur, preden je potonila v 1.500 metrov globoko vodo okoli 84 kilometrov jugovzhodno od mesta Venice v Louisiani. Vzrok eksplozije še ni znan.

Zapletena naloga preprečevanja širjenja madeža
Konec tedna je slabo vreme oviralo čistilno akcijo, zaradi česar se je naftni madež povečal na okoli 1.500 kvadratnih kilometrov. Podjetje BP je skušalo z robotsko podmornico aktivirati poseben sistem cevi in ventilov, ki bi lahko preprečili nadaljnje povečevanje madeža, a je naloga "zelo zapletena" in "morda ne bo uspela", kot je povedal glavni operativec podviga. Podjetje je hkrati na območje poslalo 30 plovil in več letal, da bi na plavajoči madež razpršili razkropilo.

Madež zaradi vremena še ni dosegel obale, okoljevarstveniki pa upajo, da bodo valovi razbili madež in da bo nafta otrdela ter se potopila na dno oceana.

Predsednik ZDA Barack Obama je zatrdil, da je vlada zagotovila vso potrebno pomoč tako za reševanje kot čiščenje. Krizo je opisal kot prednostno nalogo svoje administracije.

Leta 2009 je moralo podjetje BP PLC plačadi rekordnih 87 milijonov dolarjev, ker ni izpolnjevalo varnostnih zahtev po veliki eksploziji v rafineriji v Teksasu, v kateri je umrlo 15 ljudi. Pristojna služba ob pregledu ploščadi Deepwater Horizon med rutinskimi pregledi februarja, marca in aprila ni odkrila nobenih kršitev.

T. V.
Prijavi napako
Komentarji
MaliPandit
# 26.04.2010 ob 07:43
danes tu jutri tam in pojutrisnjem bo zemlja v najboljsem primeru izgledala kot smetisce. To je neizogibno, saj zivimo na nacin ki kar sam klice po katastrofi. Prej ko slej se bo zgodil nov cernobil, pa hirosima, pa spet izlitje nafte, kar samo dokazuje, da zivimo popolnoma napacno zivljenje kot nam je namenjeno. Dosezki civilizacije se ne merijo v kolicini smrtnih zrtev ki jih lahko dosezemo z nasim orozjem, ampak v nasi sposobnosti sobivanja z naravo, medsebojnega spostovanja ter ljubezni do vseh zivih bitij in ne samo do nasega naroda ali nase ozje druzine.
Exocet
# 26.04.2010 ob 07:22
Dokler naftni madež ne pride do obali ni okoljska katastrofa? Bravo okoljevarstveniki! Ignoranca na višku....
Gman
# 26.04.2010 ob 19:59
In kateri je ta vir?

Saj je že vsakomur jasno, da je Kumrovec psihološko motena in nestabilna oseba, ki je izgubila ves razum in kritičnost.
DREADLORD
# 26.04.2010 ob 09:02
gepard007 to pa ne, potem bi trpel napredek in profit. ne smemo tako govorit. as bodo imeli za komuiste in dovražike države, ker omejujemo dobiček in razvoj družbe. :D malo sarkazma za dobro jutro ne škodi. ob vseh teh katastrofah ki jih počne človek ter splošnem razmišljanju, imam občutek, da nam kaj drugega niti ne preostane.
Gepard007
# 26.04.2010 ob 08:35
BP naj zaprejo ali pa jim naj naložijo takšno kazen, da jo bodo še desetletja plačevali...
Lluka
# 26.04.2010 ob 10:17
Kako pa kaže naftnemu madežu v reku Pad...??? Vse potihnilo.
vidim
# 26.04.2010 ob 08:52
Z večanjem globin, kjer se vrta nafta, se veča nevarnost, da nesreč ne bo mogoče v doglednem času ustaviti. Podobna nevarnost grozi Braziliji, in pravzaprav je nevarnost širom po svetu.
Marko32
# 26.04.2010 ob 09:13
Vsi hinavski pajeroti tukajle se veselo vozite z avtomobili. Tak, da ne nakladat o okolju, BP itd.
Bivši uporabnik
# 26.04.2010 ob 11:34
Naftne ploščadi bi zaradi ranljivosti lahko postale prioritetna strateška tarča za eko-teroristične operacije mednarodnih terorističnih organizacij kot so Al Qaeda in Hamas, opozarja ugledni strokovnjak za terorizem in jedrsko proliferacijo Ari Vezichro. Izpostavlja se predvsem vlogo nekaterih režimov, ki igrajo zelo negativno vlogo in bi utegnili ogroziti tako Mediteransko morje(Sirija) in Zaliv (Iran), še navaja isti vir.
Kazalo