Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 10 glasov Ocenite to novico!
Obilne padavine so sprožile plaz nad krajevno cesto v Čemšeniku v občini Zagorje
Obilne padavine so v nedeljo sprožile plaz nad krajevno cesto v Čemšeniku v občini Zagorje. Na cesto se je vsulo okrog 250 kubičnih metrov zemljine in odrezalo cestno povezavo eni družini. Zato so danes ostali doma na prisilnem dopustu in počitnicah. Občinske službe obljubljajo, da bodo cesto očistle in zagotovile prevoznost. Foto: Gregor Naglav
Obilne padavine so sprožile plaz
Neprevozna cesta v Čemšeniku v občini Zagorje. Foto: Gregor Naglav
Plaz
nad krajevno cesto v občini Zagorje. Foto: Gregor Naglav
Največ preglavic je povzročala reka Reka. Foto: RTV SLO

Dodaj v

Narasle reke so največ težav povzročile na Notranjskem in v Zasavju

Pretoki rek so začeli upadati
20. januar 2014 ob 07:44,
zadnji poseg: 20. januar 2014 ob 16:33
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Obilno deževje je povečalo pretoke rek in potokov, ki so poplavili nekatera območja in ceste, meteorna voda pa je zalivala kleti, med drugim v Zagorju ob Savi, kjer je poplavilo tudi tovarno Svea.

Po navedbah Agencije za okolje so se pretoki večine rek po Sloveniji ponoči začeli umirjati, tudi reke Reke, ki je včeraj povzročala največ preglavic.

Narasle vode terjale življenje
V Srednjem Doliču v občini Mislinja je včeraj popoldne deroča voda odnesla 35-letno domačinko, ki naj bi ji spodrsnilo pri prečkanju potoka ob domači hiši. Reševalci so njeno truplo našli sinoči na začetku reke Pake, približno 200 metrov od mesta, kjer je padla v vodo.

Največ preglavic je povzročala reka Reka
Z obilnimi padavinami se je v nedeljo spopadalo tudi približno 150 gasilcev desetih prostovoljnih društev in številni pripadniki Civilne zaščite iz občin Ilirska Bistrica in Loška dolina.

Največ preglavic na Ilirsko-bistriškem je kot po navadi povzročala reka Reka ter podivjani hudourniški potok Sušak. Gasilci so pomagali lastnikom 40 objektov, voda, ki je poplavila skladišče tovarne Lesonit, pa je k sreči prizanesla vsaj proizvodnim prostorom.

Po podatkih zasebne meteorološke postaje Golják nad Zabičami je tam v 24 urah padlo neverjetnih 300 litrov dežja na kvadratni meter.

V Loški dolini je padlo 85 litrov vode na kvadratni meter. Gasilci so pomagali pri približno 30 objektih, voda pa je zalivala predvsem kleti in garaže. Cestna povezava do vasi Šmarata je bila okrog 20. ure prekinjena, tako da tam za prevoz ljudi s čolnom skrbijo gasilci.

V Loški dolini in na Bistriškem so bile prekinjene številne cestne povezave, stanje pa se je ponoči začelo umirjati.

Poplavljena tovarna Svea
Hudourniki so na območju Zasavja upadli in se večinoma vrnili v struge. Dežurne službe so že zagotovile prevoznost regionalnih in lokalnih cest. V Zagorju so, kot je povedal direktor zagorske komunale Aleksander Grčar včeraj, zaradi naraščajočih vod in že delno poplavljenega dvorišča na območju Svee, kjer je tudi mestna toplarna, iz preventivnih razlogov ustavili mestno kotlarno.

Brez ogrevanja je ostalo slabih 970 gospodinjstev, ki pa zaradi postopnega ohlajanja vodov upada temperatur skoraj niso zaznali. Mestno toplarno v Zagorju so ponovno zagnali ob tretji uri zjutraj.

V Celju je tako meteorna voda poplavila več stanovanjskih objektov, posredovali pa so celjski poklicni gasilci. Priskočili so na pomoč občanu, ki je med izčrpavanjem vode doživel srčni napad.

Veliko težav so imeli tudi v Lazah pri Velenju, kjer je bližnji potok zaradi nanosa in zabitja mostu prestopil bregove in ogrožal gospodarsko poslopje. V Vinski gori pri Velenju je meteorna voda začela ogrožati gasilski dom. Na Prešernovi ulici v Velenju pa je narasla Paka odnesla gradbeni oder pri gradbišču mostu.

Sprožilo se je več zemeljskih plazov, ki so ponekod zaprli ceste.

G. C., A. S.
Prijavi napako
Komentarji
Delfinka
# 20.01.2014 ob 09:14
Občina Ilirska Bistrica je na Primorskem in ne Notranjskem!!!!!!!
Delfinka
# 20.01.2014 ob 10:42
Ne gre se za aroganco Bistričanov....kot je napisal že cairns, na referendumu je bila takrat več kot 90% udeležba in več kot 95% Bistrčanov je obkrožila, da hočejo pod Primorsko.

Kdo je sedaj aroganten? Bistričani ali vsi ostali, ki še vedno trdijo, da smo Notranjci?
bori
# 20.01.2014 ob 09:54
@Delfinka, alah, kesjerdna
Občina Ilirska Bistrica je na Primorskem in ne Notranjskem!!!!!!!
---
Kakorkoli, ima Delfinka prav. Da je problem je v glavah, ne v geografiji. :)... velja malo širše!!
cairns
# 20.01.2014 ob 10:04
Delfinka
Občina Ilirska Bistrica je na Primorskem in ne Notranjskem!!!!!!!


Kot je meni znano so se v Ilirski Bistrici uprli že Bavčarju, kateri je hotel na tem območju uvesti tablice PO (Postojna) namesto KP.
Izvedli so tudi referendum na katerem je velika večina občanov odločila da se Ilirska Bistrica priključi k Primorski in ne k Notranjski.

A tega novinarji v svojem obširnem neznanju ne vedo. Mogoče bodo vedeli sedaj. Tudi zemljevid v rubriki lokalne novice je eno navadno skrpucalo.
naš človek
# 20.01.2014 ob 17:44
LOL, se pravi vam je Musolini povedal, da ste Primorci in ne Kranjci
Delfinka
# 20.01.2014 ob 11:22
Še en razlog vam lahko navedem...ste kdaj poslušal Bistrčane ko se pogovarjajo med seboj?
Če ste, potem veste, da govorica Bistričanov vleče na Obalo in ne v Postojno.

Poleg tega pa, če je bilo na referendumu izvoljeno, da spada Ilirska Bistrica pod Primorsko, ne razumem, zakaj tega ne morete sprejeti?
Mazni
# 20.01.2014 ob 16:55
Jaz imam čedalje več sosedov v Postojni, ki so se nedavno preselili iz Ilirske Bistrice, službe imajo pa v Kopru, Ljubljani, Novi Gorici, ker jih drugače itak ne bi imeli. Zjutraj se valijo cele kolone Bistričanov proti Ljubljani, kamor gredo na šiht.
Bivši uporabnik
# 20.01.2014 ob 15:27
@ hepan
res velik pozavalec Bistriškega. Če bi kaj vedel o nas, bi vedel da Ilirskobistričani NE obstajajo. Če je kaj negativnega v naši kulturi Bistričani to pripišemo Trnovcem, oni pa nam. Povezovanje bi vse to uničilo.

Druga stvar, če smo ponosni Primorci, še ne pomeni, da se imamo za nekaj več oz. malomeščane. Jasno nam je kdo smo in za našo idejo nam ni vseeno. Ta ponos nam lahko marsikdo le zavida.

@rosinka:
Kam nas uvršča trenutna oblast je popolnoma irelevantno. Prekmurje je spadalo dolgo časa pod Ogrsko, pa je zato kaj manj naše? Skozi stoletja so se oblastniki menjavali, naša identiteta pa je ostala ista. Jezik je najpomembnejši element kulture in če bi poznal naše narečje bi videl, da so mnoge naše oblike starejše (izvirajo iz praslovanščine) od knjižne slovenščine.
Fešte drugod po Sloveniji so res pravi biser z glasbo v angleščini...ali bi moral reči party.
Delfinka
# 20.01.2014 ob 11:41
@alah
To počnemo zato, ker so novinarji običajno zelo površni in nočemo, da nas postavljajo tja, kamor ne spadamo. Če samo pogledate po internetnih straneh, pa ne samo rtvslo, boste ugotovili, da smo povsod postavljeni napačno. Kljub temu, da vedno znova opozarjamo, da tja ne sodimo. Zato se morda vam zdi da se imamo za nekaj več.
Če nas bi uvrščali pod Primorsko, potem do tega ne bi prihajalo.
Delfinka
# 20.01.2014 ob 11:07
@alah
Nismo se sami spomnili...če bi poznali zgodovino, bi vedeli, da je rapalska meja potekala po hribih nad Ilirsko Bistrico. In smo spadali pod Italijo. Naše none so vse hodile v italijansko šolo.
Zato nikakor ne moremo spadati pod Notranjsko!
Farmergirl
# 20.01.2014 ob 09:22
zahtevam sneg in mraz!!! narava se mora odpočiti.
MaSiNor
# 20.01.2014 ob 22:17
MMC-jevci so pa itak sami aberverzniki - da ne govorimo o slovnici in slovenščini!
MaSiNor
# 20.01.2014 ob 22:16
@alah @hepan in podobni "vseznalci"

če ti ilirskobistričani nismo všeč, greš lahko zaradi mene v Libijo... ime imaš že tapravo, bumbar!
Ne razumem, kako lahko oporekaš volji domačinov? Nisem ti jaz kriv, če imaš POžarevac tablico :D

Sic!
cairns
# 20.01.2014 ob 21:55
alah
Aha ta definicija Primorske! V tem primeru je pa tudi Postojna del Primorske

Saj tudi je. Notranjska se začne od Postonjskih vrat,t.i. Ravbar komande, v smeri Ljubljane. Registrska oznaka PO pa nima nobene veze s pokrajino. To registrsko območje je Bavčarjev mrtvorojeni otrok. Tudi Cerknica se je uprla odvzemu registraciji LJ. Bavčar je to naredil verjetno ker je policijska uprava Postojna zajemala takratne občine Cerknica, Ilirska Bistrica in Postojna.
hepan
# 20.01.2014 ob 15:35
@bori
moj avatar od JJ je tam zaradi sarkazma :D
bori
# 20.01.2014 ob 15:24
@hepan

Seveda je tudi Ilirsko Bistrico leta 1991 osvobodil Janez Janša Veliki, vladal pa jim bo verjetno malo težje... tudi z najlepšimi Svetilniškimi govori.. sploh pa sds mentaliteto... težka bo...
alah
# 20.01.2014 ob 11:17
Aha ta definicija Primorske! V tem primeru je pa tudi Postojna del Primorske in bi z lahkoto prevzeli njihove "PO" tablice namesto "KP", a ne? ;)
Macy
# 20.01.2014 ob 16:24
Zaliva vas, vašim sosedom in someščanom gasilci praznijo kleti, vi pa se pričkate ali ste Primorci ali Notranjci. Rajši si pomagajte med seboj, ljudje! Sploh pa - it's just a fu...g name!
Bivši uporabnik
# 20.01.2014 ob 15:39
@hepan:

Pri tem vodstvu http://www.youtube.com/watch?v=zhtPDhh5z
_Y ? :)
doubleog
# 20.01.2014 ob 13:13
A se spet z haarpom igrajo?
kesjerdna
# 20.01.2014 ob 09:35
@Delfinka,
nekje ne moreš tako enostavno ločiti med regijami, saj jih lahko uvrstiš v več regij ...
hepan
# 20.01.2014 ob 15:36
@komunist
nisem velik poznavalec, vem pa dovolj, da raje začnite ustvarjat delovna mesta kot pa mlinska kolesa v krožiščih ;)
hepan
# 20.01.2014 ob 14:50
Če ne bi malo bolje poznal malomeščanskih Ilirskobistričanov, bi še verjel, da so primorci. Ker pa poznam tisto mentaliteto (v vsej negativni luči) pa bi rekel, da so oni hrvaški primorci, ker majo bližje do hrvaškega morja kot do slovenskega. Fenomen je tudi glasba; na feštah vrtijo samo hrvaško glasbo. Ribari so jim druga himna kar spet potrjuje mojo tezo. Upam, da speljejo čimprej avtocesto mimo tega sela, da ne rabim teh gledat več teh zavednih primorcev :D LP
rosinka
# 20.01.2014 ob 13:27
Glede na to, da se regija v katero spada Ilirska bistrica od decembra 2013 tudi uradno imenuje Primorsko-notranjska in to zaradi Ilirske Bistrice, ni dvoma kam spadamo.
alah
# 20.01.2014 ob 10:11
Nimam težav s tem, da je Ilirska Bistrica na Primorskem. Morda v tem primeru delam Delfinki krivico, ker so njeni nameni primarno geografski.

Imam pa včasih težave z arogantno bistriško mentaliteto, ko s svojo primorsko štorijo izrazito pretiravajo in iščejo svoje mesto pod soncem s tečnim prerivanjem s sosedi.
alah
# 20.01.2014 ob 09:30
Občina Ilirska Bistrica je na Primorskem in ne Notranjskem!!!!!!!

O-ou! Spet krajevno značilni bistriški izbruh identitete! Preden me začnete opominjati, da imate do morja samo 20 kilometrov, naj vas spomnim, da imate v občini tudi 1796m visok Snežnik, kar je več od vsake notranjske občine.

Ergo, bistričani bi bili zlahka tudi gorska občina, če bi se tako odločili, samo da vam nebi bilo treba bit notranjci. Problem je v glavah, ne v geografiji. :)
alah
# 20.01.2014 ob 11:30
Kot že rečeno, ne moti me, če je Ilirska Bistrica pod Primorsko in niti to, da si vi to želite.

Izpostavil pa sem, da to pogosto potencirate, predvsem, ko se gre za odnose z sosednjimi občinami in včasih izpade, kot da se imate za nekaj več.
krjen3
# 20.01.2014 ob 09:33
rtv a niste včeraj na veliko napovedovali sneg za v petek? Danes pa kažete sonce skoraj brez oblačka
alah
# 20.01.2014 ob 11:01
No sej točno o tem govorim. Ni važna geografija ali strokovno mnenje, vi ste se sami spomnili bit Primorci. Čestitke mimogrede, da so vam prisluhnili. Marsikateri občinski referendum je na državnem nivoju gladko ignoriran.
Kazalo