Pretok Drave naj bi v torek dopoldne dosegel konico med 2.000 in 2.200 m3/s. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Pretok Drave naj bi v torek dopoldne dosegel konico med 2.000 in 2.200 m3/s. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Gradnja zasilnega nasipa v Markovcih
Pri Bukovcih na Dravskem polju so čez dan utrjevali nasipe, da bi zaščitili vasi in polja, je poročal novinar Televizije Slovenija Jan Konečnik. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Prebivalci ob Dravi pripravljeni na poplave
Podravski gasilci že od jutra na terenu
Skrajni vremenski pojavi vse pogostejši

V jutranjih urah pričakujejo pretok med 1.800 in 2.000 m3/s, čez dan pa bo dosegel konico med 2.000 in 2.200 m3/s. Lokalni dotoki vzdolž celotnega toka Drave v Sloveniji bodo znašali med 100 in 200 m3/s, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso).
V naslednjih urah bo v srednjem in spodnjem toku še nekoliko narasla in poplavljala reka Reka. Hitro in močno je narasla in poplavila tudi Tržiška Bistrica, razlivajo pa se tudi posamezne druge reke v porečju zgornje Save. Sava bo ponoči narasla in se razlivala tudi v srednjem toku.
V prihodnjih urah bodo še mogoči močni porasti hudourniških rek in vodotokov ob padavinah, ki se pomikajo proti vzhodu.

Ogroženih bi bilo lahko več kot sto objektov
Urad za zaščito in reševanje je prebivalce v bližini Drave v ponedeljek popoldne opozoril, naj zaščitijo svoje premoženje in ga iz kleti in garaž odnesejo stran od poplavnega območja, saj lahko zaradi obilnih padavin pretok v torek ogrozi več kot sto objektov. Od tega jih je večina, 87, v okolici Maribora, okoli 20 pa v okolici Ptuja.

"To je že precejšnja količina vode, po naših podatkih druga največja v zadnjih 90 letih," je pojasnil hidrolog Janez Polajnar.

Urad Republike Slovenije za zaščito in reševanje prebivalce tudi opozarja, naj obveščajo občinsko civilno zaščito o razmerah in problematiki v svojem bivalnem okolju in pomagajo bližnjim sosedom, ki so pomoči potrebni, predvsem pri umiku bolnih, starejših in otrok na varno.

Civilna zaščita pravi, da so na poplave pripravljeni
V tamkajšnjih območnih civilnih zaščitah so zagotovili, da so na morebitne nevšečnosti pripravljeni. Kot je med drugim povedal vodja ptujske civilne zaščite Drago Murko, razmere spremljajo, na srečo pa so območja, kjer naj bi se Drava razlila, zelo redko poseljena.

V spodnjem toku, nizvodno od jeza Markovci, se bo po napovedih Drava razlila že prej. Ogrožena so območja v naseljih Bukovci, Muretinci, Stojnci, poplavljena je lahko tudi državna cesta ob Zavrču.

Zaradi podrtega drevja in poplavljenih cest je po Sloveniji zaprtih kar nekaj cest in mejnih prehodov proti Avstriji. Preverite TUKAJ.


Težave pričakujejo tudi na Koroškem

Na napovedano naraščanje reke Drave se že od nedelje pripravljajo tudi na Koroškem, kjer sta se aktivirala štaba civilne zaščite v občinah Dravograd in Vuzenica. V Vuzenici so po besedah župana Franja Goloba razdelili okoli 700 protipoplavnih vreč.

V Dravogradu pa so po besedah podžupana Antona Preksavca napolnili in razdelili od 4.000 do 5.000 protipoplavnih vreč, ki so jih med drugim skupaj s protipoplavnimi pregradami namestili na najbolj kritična mesta, kjer je reka Drava poplavljala leta 2012. Če se bodo napovedi o pretoku uresničile, bo potrebna evakuacija občanov, ki živijo ob Dravi na Ribiški ulici in na delu območja Meže, je napovedal Preksavec.

V Dravogradu sicer naraščanje reke pričakujejo od polnoči dalje in nato do torka zvečer. Ko bo pretok presegel mejno vrednost 1.300 kubičnih metrov na sekundo, se bodo v občini tudi sprožile opozorilne sirene z enoličnim dvominutnim zvokom, o čemer so občane ves dan tudi obveščali.

Zaradi podobnih razmer v sosednjem avstrijskem kraju Labot so zvečer za ves promet zaprli glavno cesto čez mejni prehod Vič, ki povezuje Labot in Dravograd.

Pred šestimi leti izmerili rekorden pretok Drave
Vzdolž reke Drave se tako na morebitne poplave pripravljajo skoraj natanko šest let, od katastrofalnih poplav 4. in 5. novembra 2012, ki so za seboj pustile za nekaj sto milijonov evrov škode. Takrat so izmerili rekorden pretok Drave, ki je pod jezom v Markovcih dosegel okoli 2.900 kubičnih metrov na sekundo. Pred tem je bil največji izmerjen pretok Drave 2.600 kubičnih metrov na sekundo leta 1965.

Prebivalci ob Dravi pripravljeni na poplave
Podravski gasilci že od jutra na terenu
Skrajni vremenski pojavi vse pogostejši