Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 39 glasov Ocenite to novico!
Neurje
Zavarovalnica Sava je objavila, da so okrepili svojo ekipo na terenu, ki bo v prihodnjih dneh za prijavo škode po neurju in toči na voljo 24 ur na dan. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Budna
Debela toča je razbila stekla in zvila pločevino na vseh zunaj parkiranih avtomobilih v Črnomlju. Foto: MMC RTV SLO/Ilinka Todorovski
"Spet se je izkazala izjemna požrtvovalnost naših gasilcev, pripadnikov civilne zaščite in prostovoljcev, ki neumorno pomagajo. Hvala!" je na svojem računu na Twitterju zapisal Cerar. Foto: Twitter dr. Mira Cerarja
ZBIRANJE SREDSTEV ZA PRIZADETE V UJMI:
 
Fizične in pravne osebe lahko prostovoljne prispevke za akcijo "UJMA 2018" nakažejo na tekoči račun Rdečega križa Slovenije pri SKB banki št. SI56 0310 0111 1122 296 s sklicem 00 96875 in kodo namena CHAR. Pomagati je mogoče tudi s poslanim kratkim sporočilom sms na številko 1919 v omrežjih operaterjev Telekom Slovenije, A1, Telemach in T2. Ključna beseda UJMA pomeni donacijo v višini enega evra, ključna beseda UJMA5 pa donacijo v višini pet evrov, so sporočili iz Rdečega križa Slovenije. .

Sredstva zbirajo tudi pri Slovenski karitas: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, TRR (NLB): SI56 0214 0001 5556 761, Sklic: SI00 201, Namen: NEURJE 2018
.
In gasilci: Gasilska zveza Črnomelj: TRR št. SI56 0243 0001 8399 492, sklic: 00 8-6-2018.
Neurje s točo je razdejalo Črnomelj z okolico. Foto: MMC RTV SLO/Ilinka Todorovski
Kanižarica
Po informacijah štaba civilne zaščite Občine Črnomelj je poškodovanih več kot 400 različnih objektov. Foto: BoBo
Kanižarica
Škoda je nastala tudi na tako rekoč vseh strehah večstanovanjskih objektov v Kanižarici in mestu Črnomelj. Foto: BoBo
Kanižarica
Črnomaljska županja napoveduje, da jim bo v 14 dneh uspelo sanirati večji del poškodovanih objektov, celotna sanacija pa bi lahko trajala celo leto ali še dlje. Foto: BoBo
VIDEO
V Beli krajini za več mil...
VIDEO
Opustošenje na ormoškem
VIDEO
Toča uničevala avtomobile...
VIDEO
Cerar po katastrofalnem n...

Dodaj v

Odpravljanje posledic silovitega neurja, najhuje je bilo v Črnomlju

Cerar je v Črnomlju obljubil prioritetno pomoč šoli in vrtcu
9. junij 2018 ob 13:17,
zadnji poseg: 9. junij 2018 ob 19:27
Črnomelj,Murska Sobota,Ptuj - MMC RTV SLO, STA

Premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je na obisku v Črnomlju obljubil, da bo vlada v najkrajšem mogočem času zagotovila pomoč lokalnim skupnostim, občina škodo ocenjuje na tri milijone evrov.

Neurje, ki se je v petek zvečer razbesnelo v vzhodnem delu države, je z močnim dežjem, vetrom in točo povzročilo ogromno težav in škode. Veter je odkrival strehe in podiral drevesa, meteorna voda je zalivala objekte. Toča, debela kot jabolko, je najbolj prizadela občino Črnomelj.

Cerar je že dopoldne obiskal Črnomelj in si ogledal posledice neurja. Prisluhnil je tudi predstavnikom lokalne skupnosti in civilne zaščite. Kot je dejal, se bo vlada z nastalo škodo seznanila že na prvi naslednji seji prihodnji teden. Obljubil je pomoč, pri čemer bo prioriteta odprava škode, ki jo je neurje povzročilo na šolskih objektih.

Cerar se je najprej zahvalil gasilcem, civilni zaščiti in vsem drugim, ki so priskočili na pomoč. Kot je dejal, bo vlada takoj prihodnje dni zagotovo obravnavala to zadevo in se seznanila s posledicami in škodo, ki jo je povzročila vremenska ujma. Dogovorili se bodo tudi, kako finančno in drugače pomagati, a pred tem potrebujejo oceno škode, da bodo lahko sprejeli ustrezne ukrepe.

Cerar je še dodal, da bo treba v primeru poškodovanega otroškega vrtca Čardak in osnovne šole, ki ju je obiskal, ukrepati takoj, saj otroci ne smejo ostati brez varstva in šole. "Moramo pa poskrbeti, da bomo vsem pomagali," je dejal. "Šlo je za izjemno hud dogodek in to je samo še en opomin, da se bomo morali v Sloveniji na takšne izjemne padavine, izjemno točo in druge nevarnosti še posebej preventivno pripraviti," je še opozoril Cerar.

V vrtcu Čardak zamaka
Vodstvo močno prizadetega otroškega vrtca Čardak je starše, ki imajo možnost varstva svojih otrok kje drugje, zaprosilo, naj ti prihodnje dni oziroma do sanacije poškodovanega vrtca ostanejo doma. Za preostale otroke bodo začasno uredili novi del vrtca in del otrok začasno nastanili drugje.

Namestnica ravnateljice črnomaljskega Vrtca Otona Župančiča Irena Veselič Kos je ocenila, da je stanje v vrtcu slabo. Zaradi poškodovane strehe zamaka in voda na več mestih teče v igralnice. Obstaja tudi nevarnost kratkega stika ter odpadanja ometa. Tla v igralnicah so mokra, potrebna bo menjava strehe in sanacija stropov ter električne napeljave, je opozorila.

Drugi črnomaljski otroški vrtec Loka, ki jo je odnesel z manj poškodbami, naj bi v ponedeljek normalno obratoval. Sicer pa tudi tam starše prosijo, naj otroke v vrtec pošljejo le, če nimajo druge možnosti varstva, je še dejala Veselič Kosova. Petkova toča je sicer poškodovala tudi streho črnomaljske osnovne šole, kar pa naj ne bi okrnilo ponedeljkovega pouka.

Gasilci še vedno na terenu

Na terenu je še vedno okoli 300 gasilcev, je ocenil poveljnik štaba civilne zaščite občine Črnomelj Jože Weiss. V odpravljanje posledic neurja so se vključili tudi številni zaposleni v tamkajšnjih podjetjih in občinski upravi kot tudi občani. Na občini prizadete prosijo za potrpežljivost, tiste, ki bi želeli pomagati, pa prek profila občine na Facebooku vabijo k sodelovanju pri odpravljanju posledic neurja.

Toča, debela kot jabolko, je pustošila v mestu Črnomelj in številnih okoliških naseljih. V Črnomlju je bilo najhujše v naselju Čardak. Po oceni županje Občine Črnomelj Mojce Čemas Stjepanovič in štaba civilne zaščite Občine Črnomelj je poškodovanih več kot 400 različnih objektov. Štab je prejel več kot 500 klicev za pomoč.

Gasilci so bili po besedah županje na terenu pozno v noč. "Strehe so odkrite, treba jih je prekriti s folijo, škoda na stanovanjskih objektih je neizmerna," je dejala županja. Na pomoč črnomaljskim gasilcem so že v petek priskočili na pomoč kolegi iz Metlike, delavci Cestnega podjetja Novo mesto in Elektra Ljubljana. Danes zjutraj so prispele tudi enote iz Kočevja in Novega mesta. Prav tako jim pomagajo gasilci iz ljubljanske, posavske in dolenjske gasilske regije. Pričakujejo tudi pomoč iz prijateljskih gasilskih društev iz sosednje Hrvaške.

Škode bi lahko bilo za "krepko čez milijon evrov"
Med drugim je razkrilo in razbilo strehe na Srednji šoli Črnomelj, Osnovni šoli Loka, Zdravstvenem domu Črnomelj, Domu starejših občanov Črnomelj, Kulturnem domu Črnomelj, vrtcu Čardak, policijski postaji Črnomelj in Osnovni šoli Vinica. Poškodovane so tudi strehe številnih podjetij. Gasilci so med drugim pomagali pri pokrivanju strehe na podjetjih Akrapovič, Paklog in Livar.

Škoda je nastala tudi na tako rekoč vseh strehah večstanovanjskih objektov v Kanižarici in mestu Črnomelj. Zaradi razbitih streh je voda zalivala stanovanja v zgornjih nadstropjih. Poškodovane, razbite in razkrite so strehe številnih stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij.

Natančne ocene škode na občini še nimajo, Čemas Stjepanovičeva pa se boji, da je bo "krepko čez milijon evrov". Toča je povsem uničila poljščine, sadno drevje in vinograde. V ponedeljek gre na teren komisija, proti koncu tedna pa bodo imeli prvo oceno škode v kmetijstvu, gospodarstvu in na objektih, je napovedala. Na določenih območjih je neurje uničilo tudi ves pridelek. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je toča poškodovala vsa zunaj parkirana vozila.


Neurje s točo je v petek popoldne najprej zajelo območje od Črnomlja do Novega mesta, nato pa v večernih urah še vzhodno Slovenijo, vse od Posavja prek Kozjanskega in Podravja do Prlekije. Na pomoč pri sanaciji posledic neurja so morali priskočiti gasilci.

Celjska izpostava uprave za zaščito in reševanje poroča o zalivanju prostorov z meteorno vodo in poškodovanih ostrešjih zaradi močnega vetra in vetrolomov.

Na območju občine Šmarje pri Jelšah je meteorna voda poplavila dvorišče in prostore gasilskega doma v Mestinju. Voda je zalila tudi osem učilnic osnovne šole v Rogaški Slatini, gasilci pa so posredovali tudi pri čiščenju vozišča, na katerem je bil mulj.

Težave na Ptujskem in Ormoškem
Nevihtni val, ki je prihajal iz jugovzhodne Slovenije, je širok pas na severovzhodu Slovenije ob meji s Hrvaško zajel okoli 20. ure. Prizadeti so bili Majšperk, Kidričevo, Goriščnica, Ormož, Sveti Tomaž, Dornava, Velika Nedelja in Ptuj.

"To noč, ki je za nami, spremljamo dogajanje v osmih občinah. Aktiviranih je bilo 27 gasilskih društev in več kot 400 gasilcev," je povedal vodja izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje v tem delu države Dragomir Murko.

V več kot 150 objektih je bilo potrebno črpanje meteorne vode, ki je zalila predvsem kletne prostore. Ta dela ponekod trajajo še danes. Zaradi razmočene zemlje se je sprožilo nekaj zemeljskih plazov – v Svetem Tomažu je lokalna cesta danes zaradi tega še vedno zaprta. Za zdaj ostaja zaprta tudi železniška proga v Cvetkovcih, ki jo je zalila meteorna voda.

V okoli desetih objektih, večinoma stanovanjskih hišah, je neurje poškodovalo strehe, med drugim v Osnovni šoli Videm. Zaradi nevihte je bilo v petek zvečer brez oskrbe z električno energijo kar 10.900 uporabnikov Elektra Maribor. Kot sporočajo iz podjetja, jim je ob velikih naporih čez noč uspelo vzpostaviti ponovno oskrbo velike večine uporabnikov.

V Pomurju še dopoldne brez elektrike
Okoli 21. ure je nevihtni oblak zajel Pomurje, med obilnimi padavinami in močnimi sunki vetra je padala tudi toča. Odkrilo je več streh, podrlo števila drevesa, zalilo ceste in kleti. Prebivalci so na nekaterih območjih še vedno brez elektrike. Nevihtni oblak je prizadel predvsem vzhodni del Pomurja, od Ljutomera in Veržeja do Beltincev in Dobrovnika. Kot je povedal tamkajšnji župan Marjan Kardinar, jim je zalilo celo občinsko zgradbo, in ker so ostali brez elektrike, se je zamašila kanalizacija. Del občine tudi danes dopoldne še ni imel elektrike.

Nevihtna fronta je v Pomurju poškodovala tudi velik del električnega omrežja, največ izpadov je bilo na območjih Lendave, Ljutomera, Murske Sobote in Radencev. Okoli tri četrtine uporabnikov jim je uspelo priključiti na omrežje okoli 1. ure zjutraj, nekateri pa so še vedno brez elektrike.

Poleg streh na več stanovanjskih hišah je veter odkril tudi streho na tamkajšnjem gasilskem domu. Sicer pa so bile na terenu številne gasilske ekipe na celotnem območju od Ljutomera do madžarske meje. Odstranjevali so podrto drevje, prekrivali odkrite strehe in črpali vodo iz poslopij. Na soboškem centru za obveščanje pravijo, da so številne gasilske enote še vedno na terenu.

Na območju vzhodne Slovenije in severne Hrvaške so v petek našteli več kot 28.000 udarov strel.

Posnetek toče iz okolice Črnomlja.

Bela krajina dan po neurju

G. V., La. Da.
Kanižarica
Kanižarica
Kanižarica
Kanižarica
Kanižarica
Neurje
Kanižarica
Prijavi napako
Komentarji
Voly
# 09.06.2018 ob 08:58
Ojej, če kaj sovražim, je pa toča. Kot bi kamenje padalo z neba!
Sočustvujem s temi ljudmi, ki jim je toča naredila takšno škodo. Upam, da jim bo država kaj pomagala, tudi sam sem pripravljen kaj prispevati, če se bo zbiralo.
brehme
# 09.06.2018 ob 08:54
Tole pa je bila naravna katastrofa, najbrž je velika večina pridelkov uničenih v teh krajih, pa še nekaj hiš sem videl, strehe niso zdržale :(.
webman
# 09.06.2018 ob 09:18
Zakaj ne uporabljamo raket proti toči?
alex961
# 09.06.2018 ob 09:15
Škoda zaradi toče se samo letos meri v milijonih. Za ta denar bi lahko v vsaki regiji imeli eskadriljo protitočnih letal. Še v srednjem veku so imeli boljšo obrambo proti toči. Župniki so žegnali, sem pa tja so skurili kakšno čarovnico, pa so bili ljudje pomirjeni. Danes pa ARSO napove točo, pa si ne moremo nič pomagati. Pa vemo, da da!!
Karlheinz
# 09.06.2018 ob 10:19
V Grazu imajo avstrijci 5 letal proti toči, in zelo redko poročajo o njej. Lepo razbijejo celice, ki se nato ponovno formirajo nad nami s še večjo intenziteto. Mi pa še kar debatiramo in poslušamo “strokovnjake” ali sistem deluje ali ne...
zigag
# 09.06.2018 ob 09:41
Že gledat te videoposnetke je grozno. Kaj šele to doživeti.

Prosim, da se nekje začne zbirati pomoč za te ljudi.

Ali pa če stopimo skupaj in odpremo račun za njih, dajmo pomagat, ker v solidarnosti se kaže naša moč.
zapravico
# 09.06.2018 ob 10:14
V času socializma so poslali v nebo nekaj raket,pa je minilo brez večje škode,zdaj pa zavarovalnice hočejo, da se vse to zavaruje-biznis pač
ST11
# 09.06.2018 ob 09:10
Iz izkusenj vem, da za nerazumljivimi ali na prvi pogled nelogicnimi odlocitvami vselej stoji interes kapitala, toda zakaj oblast dovoljuje taksno unicevanje imovine lastnih volilcev, mi ze nekaj let ni jasno.
Opis sinocnjega delovanja raket proti toci v Republiki Srpski.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/na-podrucju-rs-a-sinoc-ispaljena-41-protivgradna-raketa/180609010
(kdor ne razume, toca je padala zgolj v nekaj okrozjih, kjer so dobili dovoljenje za uporabo raket prepozno)
Ectoplasmer
# 09.06.2018 ob 13:42
Zanimiv posnetek.. Zraven grozne toče na posnetku sem še opazil kako mirno odgovarja mati svojemu radovednemu otroku, da ne bi pri njem sprožila panike in strahu, čeprav je materi najbrž pod kožo razbijalo srce na polno. Človeška lepota v neizprosnosti narave.
Drncl
# 09.06.2018 ob 09:07
V Prlekiji sicer ni bilo tako hudo, vseeno pa je kar nekaj škode -> https://p24.si/posledice-neurja
cycoII
# 09.06.2018 ob 14:37
Po človeški plati bi vsi morali zavihati rokave in fizično pomagati prizadetim. Zdi pa se mi, da so časi take solidarnosti mimo. V tem potrošniškem svetu je za čisto vest dovolj nekaj nakazat ali izrazit solidarnost. Sam gobec nas je, nobene akcije, vključno z mano.
Voly
# 09.06.2018 ob 12:51
zapravico@
A ni cerar odstopil?

Dokler se ne formira nova vlada, je še vedno stara operativna v takih primerih. Tega ne veš, ali se le sprenevedaš?
Se pa sprašujem, kdo je v takih primerih kompetenten, da odpre račun za zbiranje prispevkov nas navadnih državljanov, ki bi zbrali, v to sem prepričan, kar lepo vsoto za pomoč našim prijateljem in sodržavljanom iz Bele Krajine!?
oliva
# 09.06.2018 ob 11:48
Ja, odstopil, vendar do oblikovanja nove vlade vodi tekoče posle.
In tole k tem vsekakor sodi.
presenečen
# 09.06.2018 ob 10:21
Kje lahko nakažemo za pomoč prizadetimv gmotni škodi?
gospod iskreni
# 09.06.2018 ob 10:23
A bomo kakšen dan delali za njih? včasih je to bilo. Drugače pa se spomnim podobnega neurja 15 let nazaj in 30 let nazaj. Ni tako redko kot nekateri hočete povedati
DeepBlue
# 09.06.2018 ob 10:33
Zdaj pa me naj modri novinar razsvetli pod katero od navedenih 'pokrajin' je umestil Lendavo, Beltince in Mursko Soboto.
HariL
# 09.06.2018 ob 12:16
Karlheinz:
Mogoče se vam zdi, da Avstrijci ne poročajo toliko o toči, imajo pa je precej več kot mi.
V ponedeljek sem se znašel na avtocesti pri Graškem letališču. Padala je toča v velikosti jajca.
Vsak teden toča od Lipnice do Gradca. Na določenih mestih je odnašalo cele njive, ceste je dobesedno trgalo.
Ne vem, zakaj nihče ne verjame meteorologom, ki so za to edini poklicani, da protiobrambna toča ne pomaga.
vranek
# 09.06.2018 ob 14:40
Drzava, niti Cerar ne more odpirati racunov za zbiranje denarja. To lahko naredijo humanitarne org.
gospod iskreni
# 09.06.2018 ob 13:28
Prav je, da je Cerar prišel, kaj vam ni jasno. Je pa ne teh področjih gasilstvo tako razvito, da mislim, da ne potrebujejo nobene pomoči. Samo malo v denarju in dobrinah
oliva
# 09.06.2018 ob 12:07
@kralj matjaž, vsi vemo, kaj in kako bi bilo, če NE BI šel tja. ...

(tako da ne izkoriščajte stiske ljudi za nabijanje po Cerarju)
oliva
# 09.06.2018 ob 11:38
Saj kaj pa naj Cerar dejansko naredi?
Sam dren dela v bistvu, saj pomagat osebno ne more.
Vseeno se mi zdi prav, da je šel k ljudem, že zato, da jim pokaže, da so, da niso sami.
Če bo to seveda podprto še s kakšno € 'injekcijo'.
oliva
# 09.06.2018 ob 11:19
Grozota, kar se je zgodilo.
Ubogi ljudje, vse imajo uničeno...

Zanima me, če se je že kdo zaktiviral oz. kje je kakšen odprt račun za pomoč za te ljudi?
Oz. če je kaj drugega potrebnega.

Hvala gasilcem in vsem, ki so pomagali.
Ramus
# 09.06.2018 ob 10:42
Jaz bi pa rad kakšnega strokovnjaka za prometne vede videl, ki vedno pametujejo, da se ne smemo ustavljati ob toči na avtocesti, kako bo peljal z avtom po taki toči,....
evaevi
# 09.06.2018 ob 16:11
Črnomaljski vrtec prosi starše, naj varstvo za otroke začasno poiščejo drugje

Kaj, kako bodo starši iskali zdaj kar neko varstvo vsak za svoje otroke, no!
Menda naj zasilne prostore vrtcu kjerkoli že in kakršenkoli že najde občina, menda občina še deluje!?
vranek
# 09.06.2018 ob 14:38
Vojsko lahko aktivira poveljnik civilne zašcite. CZ se lahko aktivira na zaprosilo župana. Taka je pri nas z zakonom dolocena hierarhija. Doloceno je tudi, kaj lahko kdo dela. Vojska ni usposobljenaza pokrivanje streh. Tega ni v njihovem opisu. Lahko pa varuje, evakuira, dovaza. Vojaki niso deklice za vse.
pejtevennazrak
# 09.06.2018 ob 13:41
Kaj tečnarite z vojsko? Vojska tukaj ne more nič, koliko opreme dejansko imajo za primere naravne katastrofe, tudi ne vem. Gotovo ne kaj dosti. Vojska je bolj namenjena vojaškim operacijam. Gotovo bi Pahor že kaj naredil, če bi bilo možno, saj menda ni brez vesti?
PS za levičarje: gotovo je precej vojakov zasedenih tudi z delom na meji
PS za desničarje: gotovo je precej vojakov udeleženih tudi v NATO operacijah

Gasilcem kapa dol. Črnomeljčani, držite se!
gospod iskreni
# 09.06.2018 ob 10:51
Jaz bi pa rad kakšnega strokovnjaka za prometne vede videl, ki vedno pametujejo, da se ne smemo ustavljati ob toči na avtocesti, kako bo peljal z avtom po taki toči,....

Na avtocesti se ne ustavlja, zlato pravilo. Boste pokapirali ko bo enkrat zaradi tega veliko mrtvih. Kako se voziš, počasi, toča je po navadi samo v enem delu.
los-t
# 09.06.2018 ob 20:23
cycoII

# 09.06.2018 ob 14:37
Po človeški plati bi vsi morali zavihati rokave in fizično pomagati prizadetim. Zdi pa se mi, da so časi take solidarnosti mimo. V tem potrošniškem svetu je za čisto vest dovolj nekaj nakazat ali izrazit solidarnost. Sam gobec nas je, nobene akcije, vključno z mano.


Tud jaz že cel dan razmišljam da bi blo fino ko bi nekdo znal organizirat dostavo kritine, parkiranje za množico vozil, malco in kej za spit in povabit Slovence v Črnomelj, pridte si umazat roke in zašvicat, do večera bomo vse strehe prekrili nazaj...grem stavit da bi jih prišlo po deset na streho, prej bi bil problem material, krovci, lojtre...
gospod iskreni
# 09.06.2018 ob 13:48
360 gasilcev, večino prostovljcev. Ob toči je v manj kot 10 minutah izvoz naredilo več kot 20 lokalnih društev in to v polni zasedi. Starši samo govorijo brez gasilcev ne bi bilo nič. Se pa vidi kako revno prebivalstvo je tukaj. Salonitk praktično ne vidiš več nikjer, tukaj so še na šolah. Ta okoliš je nekako od države pozabljen.
Mimobeznik
# 09.06.2018 ob 12:56
Cerarjeva oz. od katerega koli premiera dolžnost je, da ob takih dogodkih pride na kraj, si ogleda škodo in lokalcem obljubi pomoč.
pina1
# 09.06.2018 ob 12:17
Junija 1991 sem bila na obisku pri sorodnikih na Mirni na Dolenjskem. Sobota kmalu popoldan je bilo, zunaj se je kuhalo kot v kotlu, nato pa se je zelo stemnilo. In je začelo.Naj prvo redke, toda ogromne toče, potem se je vsulo, Toča enake velikosti kot včeraj v Črnomlju, padala je ...vsaj zdelo se nam je...dolgo časa. in potem...kot po bitki. Ni bilo strehe cele, ne avtomobila. Ponovno se je toča nad Mirno razbesnela točno deset let kasneje. Ponovno razbite strehe. Sedaj je vsaj na polovici strehah pločevina.
oliva
# 09.06.2018 ob 11:20
@Voly:
"Upam, da jim bo država kaj pomagala, "

Tudi jaz, a sem skoraj prepričana, da bo.
Saj bo morala.
cycoII
# 09.06.2018 ob 16:50
Saj, enkrat sem zapisal, da so stari Slovenci očitno poznali supersonično orožje. Z zvonjenjem so odganjali točo. Še dobro, da Us army tega ne ve.
zzivanov
# 09.06.2018 ob 14:06
Ta okoliš je nekako od države pozabljen.
Vedno bil in vedno bo...
zzivanov
# 09.06.2018 ob 14:04
Eno veliko hvala gasilcem,ki so prisli iz vsepovsod pomagat
Hvala!!
cycoII
# 09.06.2018 ob 12:40
Kolikor vem, so dežurne službe znotraj obrambnega resorja (vojska,CZ, gasilci) komunikacijsko povezane, v SV pa imajo enoto v pripravljenosti za ukrepanje.
Remix
# 09.06.2018 ob 11:44
Namesto, da kmetje in drzava izgubljajo milijone vsako leto zaradi toce, bi lahko kupili letala in resili problem. Glede na to, kako majhni smo, jih dosti sploh ne potrebujemo. Ampak na zalost bo tako dokler ne prevzamejo drzave normalni ljudje
Yanez
# 09.06.2018 ob 11:19
Tudi zvonjenje zvonov je včasih pomagalo proti toči. Verjetno bi se dalo to celo fizikalno razložiti s teorijo zvočnega valovanja, ki preprečuje tvorjenje ledenih kep v oblakih. Danes pa nič, ne streljanja v oblake, ne posipanja po oblakih, nič. Glavno, da zavarovalnice pokasirajo, plačajo pa le malo od tega.
Imam občutek, da če bi toča padala prejšnji teden, bi se Cerar z ekipo pokazal tam že isti dan...
malcek
# 10.06.2018 ob 11:10
Sem iz Kanižarice in mi je razbilo več kot polovico strešnikov in hvala bogu, da je žlahta dobro povezano in smo dobili 18 ljudi, še večja sreča, da smo dobili 5-6 palet istega strešnika takoj zjutraj in zamenjali vso razbito kritino. Me pa moti to kazanje Cmerarja in obljubljanje pomoči. Kje je bil ko smo mi prekrivali, kje je bil ko sem iskal strešnike? pa v bistvu sploh ne bi hotel njegove pomoči, ker je tudi ne more dati. A bo on meni plačal strešnike in ure, ki smo jih porabili z zamenjevo? A bo on odprl mošnjiček in bo kmetom, ki nimajo zavarovanja polja (ker jih seveda zavarovalnice lupijo pri premijah) plačal odškodnino? ne more dati niti centa, tako da se naj ne spreneveda kako bo on poskrbel, da bo škoda odpravljena. Sam moram poskrbeti za zavarovanje in plačilo le tega in potem seveda upati, da zavarovalnica ne bo najdla 1001 izgovor da bo čim manj plačala. V takih primerih je njegova pojava samo zguba časa in pozornost ljudi, ki bi lahko bili kje drugje. Druga zgodba pa so naša gaslilska društva. Tem gre pa vsa zahvala, da so še ob pol noči prekrivali v črnomlju stavbo DM-a in druge objekte, pa čeprav je vmes občasno padalo in je takrat na strehi zelo nevarno. Meni so hvala bogu prekrili z folijami predno je začelo ponovno padati zvečer. Sam bom v naslednjih dneh zelo razmislil, kako se bom oddolžil gasilskim društvom.
zapravico
# 10.06.2018 ob 08:46
Sem gledal v avstriji ko je zasulo cesto.Brez besedičenja je bila cesta prevozna v nekaj urah in tudi asvaltirana.Pri nas en teden sestavljajo projekt,potem pa to sanirajo ene pol leta.Potem pa pride en fukcionar in odpre cesto .Nato sledi zakuska ki stane več kot pa sanacija.Ja, takle mamo
cycoII
# 09.06.2018 ob 20:21
atlet400
A slovenski gasilci iz drugih krajev niso sposobni pomagat


A oni gasilci iz navladnih organizacij? Civilna družba tudi rečemo.

@runcajz
Vrhovni poveljnik je vrhovni poveljnik

Vrhovni poveljnik bo spoštoval zakon. Tudi načelnik GŠ.
sunscreen
# 09.06.2018 ob 15:45
Očitno je razlika v kritini. Hiša št. 2 (Bela krajina dan po neurju, 12 sec) je takorekoč nedotaknjena.
gospod iskreni
# 09.06.2018 ob 13:42
Tamal bo čez 20 let razlagal kaj je doživel. :)
zigag
# 09.06.2018 ob 13:32
En moški na posnetku pravi, da mu je potolko vse strehe vseh objektov. To je noro!

Država se bo morala čimprej odločiti kakšne načine boja oz zavarovanja proti toči bo ubrala, saj bo tega najbrž še več in škoda je izjemna.
oliva
# 09.06.2018 ob 13:30
@kralj matjaž, tudi to (vojska). Vseeno je prav, da se osebno sooči z ljudmi.
Vojsko pa menda 'aktivira' vrhovni poveljnik nje - torej Pahor.
Kje pa je on?
seba goričan
# 09.06.2018 ob 13:28
na jok mi gre, ko gledam tole katastrofo...
G.Bruno
# 09.06.2018 ob 12:55
brezposelni
Jaz imam v avtu pokrivalo proti toči, gledam na meteo.si, imam v mislih nekaj pokritih prostorov, kamor bi skril avto, a še vedno je premalo.
Ali ima kdo še idejo?


Kabriolet.
cycoII
# 09.06.2018 ob 12:35
@kraljmatjaž
Vojska ob naravnih nesrečah se lahko aktivira na predlog šefa CZ. V demokratičnem smislu super rešitev, upoštevati pa moramo ego tistega, ki bo klical vojsko na pomoč.
StpSorsOF
# 09.06.2018 ob 12:23
socustvujem z ubogimi ljudmi iz periferije

dokler ne bo toce direktno nad Ljubljano ne bo protitocnih raket ali letal, zavarovalnice morajo denar nekje dobit za marmorne palace, ko bi jim te toca razbila in njihovim prijateljem iz agencij in ministrstev, potem bi se kaj spremenilo

vsi ki pravite da je bilo v Jugoslaviji bolje, saj vendar volitve iste politike (enkrat vodja zveze komunistov, drugic knjizico zamrzne, potem pa ustanovi Forum21, saj je jutri nov dan, ko se sanje razblinijo) in njihove izbrane nove obraze,
priden Cerar, ki hodi na krizna zarisca, je ze zamenjan z novim obrazom, ki pa sklepa koalicije, kljub pol manjsim procentom od prvouvrscenega, politika vkljucevanja pa to...plan se izvede ne glede..
vranek
# 09.06.2018 ob 12:02
In naše Goricko je ob avstrijski meji. Nic manj skode nimajo, vse je odvisno od praznjenja oblakov. Veliko bolj od trenutka, kdaj se odlocijo odvreci vodo, kot pa od letal, ki resda trosijo karkoli že.
Kazalo