Okolje
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 5 glasov Ocenite to novico!
Cvetje
Previdno z nabiranjem cvetlic na Hrvaškem. Foto: EPA

Dodaj v

Omejitev nabiranja pomladanskih cvetlic na Hrvaškem

Visoke kazni za kršilce
21. marec 2013 ob 20:51
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Po napovedi javnega podjetja Hrvaške šume, da bodo zaračunali pol kune (6,6 centa) za vsak beluš, ki ga bo kdo nabral v njihovih gozdovih, je hrvaško ministrstvo za okolje sporočilo, da za nabiranje do treh kilogramov vijolic, zvončkov in drugih pomladanskih cvetlic dnevno za osebne potrebe ni potrebno posebno dovoljenje.

Na ministrstvu so pojasnili, da so vijolice in zvončki ter še nekatere druge praprotnice in cvetnice zaščitene rastline, vendar niso ogrožene, zato so dovolili nabiranje omejene količine znanilcev pomladi in tudi njihovo omejeno prodajo na tržnicah.

Inšpektorji za varstvo narave ne bodo kaznovali tistih, ki bodo dnevno nabrali do kilogram cvetja in dva kilograma stebel. Dovoljenje uprave za varstvo narave pa bodo potrebovali tisti, ki nabirajo zaščitene rože v komercialne namene, tudi za predelavo v olja in podobno.

Državljani lahko brez dovoljenja pristojnega ministrstva na državnem ozemlju naberejo tudi do dva kilograma gob na gospodinjstvo dnevno oziroma deset dekagramov tartufov.

Za kršilce zakona so predvidene kazni do 30.000 kun (4.000 evrov), za pravne osebe pa celo do 200.000 kun (27.000 evrov). S kaznimi želijo delovati tudi preventivno in izobraževalno, da državljani ne bi prekomerno nabirali rož in drugih sadov narave.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
paraBellum
# 22.03.2013 ob 07:55
Rože so najlepše ko rastejo v naravi, v vazi so pa v bistvu trupla. Gozdni proizvodi, ki jih lahko pojemo imajo prehrambeno funkcijo, za nabiranje rož pa res ne vidim smisla, ker eni res nimajo mere in se ne ustavijo pri petih zvončkih ampak jih naberejo za celo košaro.
izo
# 21.03.2013 ob 21:41
in plenijo po gozdovih.....

gobe niso (tak) problem, sej tudi odkupujejo od lokalcev ipd, torej vsaj kak evro narod dobi. problem je črn "lov" perjadi, jajc, divjačine ipd. več ali manj konča vse v tujih restavracijah, večinoma italijanskih. kar bodite malo več pozorni na kakšne kombije s tujo regitracijo (ploge vse romnske ipd švercarije, ki dnevno šibajo ponoči po naših avtocestah) po naših gozdovoih ipd.
tega se pri njih seveda ne morejo, ker prvič je itak vse zropan, drugači so pa tkašne kazni, da si nobeden niti upa ne pomislit na kaj takšnega.
bo treba tudi pri tem malo začet drugače razmišljat..
maksmaks
# 25.03.2013 ob 22:16
Marsikaj je prepovedano pri njih nabirat, pa se vseeno prodaja na tržnicah, noben še ni plačal kazni.
necromncr
# 22.03.2013 ob 09:11
Torej - pustite javno dobro pri miru.
Lluka
# 21.03.2013 ob 21:09
In čemu naj ima previdnost pri nabiranju cvetlic na Hrvaškem? Če bi jih nabral, bi nabral 5-10 komadov za v vazo...... ne pa cel šlepar.

Sicer pa..... kdaj bodo začeli delovati naši inšpektorji v zvezi z vsakoletnim izbrisom gob v naših gozdovih? Se pa tujci veselo požvižgajo na naše zakone.. in plenijo po gozdovih.....
Kazalo