Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 4 glasov Ocenite to novico!
Požar Zalog julij2017
. V obratu je bila skladiščena lesna biomasa, odpadki po sortiranju in končni proizvodi različnih vrst trdih goriv. Natančne količine vseh v požaru uničenih odpadkov in končnih proizvodov bodo podali po opravljenem ogledu na lokaciji. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Požar Zalog julij2017
Tli le še z manjšega dela deponije. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Požar Zalog julij2017
Nepredvidljiv veter nosi dim v različne smeri. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Požar Zalog
Tako je bilo v četrtek. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Ekosistemi napovedali san...
VIDEO
Kriminalisti so si ogleda...
VIDEO
Na pogorišče bodo stopili...

Dodaj v

Pogorišče v Zalogu pri Straži pregledujejo kriminalisti in forenziki

Po požaru na deponiji še vedno odsvetovano "intenzivno" gibanje na prostem
24. julij 2017 ob 12:14,
zadnji poseg: 24. julij 2017 ob 19:38
Zalog - MMC RTV SLO, STA

Ogledna skupina sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto in forenziki NPU-ja so začeli z ogledom požarišča v podjetju Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu.

Zaključka preiskave zaradi zahtevnosti primera časovno ne morejo napovedovati, kriminalisti pa bodo o svojih ugotovitvah seznanjali pristojno tožilstvo. Ogled kraja požara naj bi sicer trajal več dni.

Policija je sicer že na dan požara pričela z aktivnostmi. Zavarovali so kraj požara in omejili gibanje na tem območju. Pri izvajanju nujnih nalog so sodelovali z gasilci, reševalci in štabom civilne zaščite. Urejali so promet v neposredni okolici in omogočali delo drugim interventnim službam, so zapisali novomeški policisti.

Odziv Ekosistemov
Podjetje Ekosistemi se je po četrtkovem požaru v njihovem obratu v Zalogu pri Novem mestu odzvalo z dodatnimi pojasnili. Izpostavili so, da imajo vsa potrebna dovoljenja za dejavnost v Zalogu in zavrnili očitke, da so upravljali z nevarnimi odpadki. Napovedali so sanacijo pogorišča in izvedbo vseh drugih nujnih sanacijskih ukrepov.

V obratu, ki "ni deponija ali kot nekateri navajajo smetišče", letno proizvedejo okoli 40.000 ton alternativnih in različnih lesnih goriv, vse poslovanje pa poteka v skladu z veljavnimi predpisi in slovensko zakonodajo s tega področja, so navedli v Ekosistemih. Zavrnili so tudi očitke, da bi družba Ekosistemi na katerikoli lokaciji prevzemala ali na kakršenkoli način poslovala z nevarnimi odpadki.

Sanacija pogorišča
Napovedali so, da se bodo po koncu gašenja in kriminalistične preiskave kot družbeno odgovorno podjetje lotili sanacije pogorišča in izvajanja vseh drugih nujnih sanacijskih ukrepov. V obratu je bila skladiščena lesna biomasa, odpadki po sortiranju in končni proizvodi različnih vrst trdih goriv. Natančne količine vseh v požaru uničenih odpadkov in končnih proizvodov bodo podali po opravljenem ogledu na lokaciji. So pa po navedbah podjetja skladiščene zaloge zadoščale za štiri- do šesttedensko proizvodnjo goriv.

"Po indicih in izjavah očividcev lahko upravičeno sklepamo, da vzrok požara vendarle ni samovžig skladiščenih materialov, saj naj bi istočasno zagorelo na več mestih hkrati na skrajnem robu zunanje parcele, ki meji z gozdom," so zapisali in dodali, da je takšna pogostost požarov v zadnjem obdobju zelo neobičajna in skrajno sumljiva.

"Obžalujemo, da je prišlo do požara, za nastanek katerega nismo krivi," so še zapisali. Po navedbah družbe so imeli vso predpisano infrastrukturo, da ne bi prišlo do ekološke katastrofe ali onesnaženja podtalnice in zemljin. Kljub prošnji in uradni vlogi pa je bil po navedbah podjetja ustno zavrnjen priključek na javno kanalizacijsko omrežje oz. na čistilno napravo. Družba Ekosistemi je redni odvoz zbranih vod zato organizirala z zunanjim izvajalcem.


NIJZ izdal nova priporočila
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil dodatna priporočila prebivalcem. Prebivalcem odsvetujejo intenzivno gibanje na prostem in uporabo zrelih vrtnin, ki so bile izpostavljene dimu. Otroci naj se ne dotikajo predmetov, ki bi lahko bili onesnaženi. Najmlajše je treba opozarjati in nadzorovati, da si umazanih rok ne dajejo v usta. Nujno je tudi dobro umivanje rok.

Prav tako svetujejo, da pred uporabo solate, paradižnika, bučk, kumar, radiča, blitve, špinače, rukole, peteršilja, zelene in paprike z vrtov prebivalci počakajo na rezultate analiz in objavo nadaljnjih navodil.

Glede vrtnin in sadja, kot so na primer fižol, krompir, korenček, jabolka in slive, prebivalcem svetujejo, da upoštevajo navodila uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Pokošeno travo zavreči
Na NIJZ-ju še svetujejo, da onesnaženo travo na vrtovih in zelenicah prebivalci pokosijo in zavržejo. Zeleni odpadki, kot so pokošena trava, povrtnine in listje, ne sodijo na kompost. Prebivalci naj zbrani kapnici ob prvem dežju po požaru preprečijo vtok meteorne vode s strehe ali druge zbiralne površine v zbiralnik.

Fizične aktivnosti odsvetovane
Odsvetujejo tudi intenzivno gibanje, športne in rekreativne prireditve na prostem na območjih, kjer se še vidi in voha dim iz tleče deponije. Ravno tako naj prebivalci tovrstnih aktivnosti ne izvajajo na prašnih površinah, ki so bile pod vplivom požara.

Odpiranje oken in zračenje prostorov je treba prilagajati smeri vetra, ki širi dim in smrad iz požarišča, še opominjajo na NIJZ-ju.

Naj prah ne zaide v hišo
Po aktivnostih na prostem pred vstopom v domovanje na NIJZ priporočajo stepanje prahu z obleke in čiščenje ali menjavo obutve, da bi čim manj prahu in zemlje zanesli v bivalne prostore. Pred vstopom v bivalne prostore je treba z mokro krpo obrisati tudi hišne ljubljenčke in poskrbeti, da se ti ne zadržujejo na onesnaženih območjih, dokler ta niso očiščena.

Svetujejo tudi čiščenje onesnaženih zunanjih površin, ki so bile izpostavljene požaru, posebno pozornost pa je treba nameniti površinam, na katerih se zadržujejo otroci. Mokre krpe oz. papirnate brisače naj prebivalci po čiščenju odložijo v plastične vreče in zavržejo med komunalne odpadke.

Obrata morda ne bo več
Svetniki Občine Straža so si v nedeljo ogledali kraj požara. Po napovedih župana bodo predvidoma v četrtek sklicali izredno sejo, pred tem pa morajo preveriti, kdaj bodo dobili rezultate vseh meritev.

Prve meritve so v petek sicer pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih snovi, dovoljena vsebnost delcev PM10 pa ni bila presežena. Meritve izcedne vode s požarišča so pokazale, da je ta onesnažena, hkrati pa so meritve vode v bližnji Krki pokazale, da reka ni onesnažena.

Občina tudi še ni bila v stiku z lastnikom podjetja Ekosistemi, ki se je v petek sicer pisno odzvalo, da imajo vsa okoljevarstvena in druga uporabna dovoljenja. Izjave o vzrokih požara še niso dali, potekata še kriminalistična in forenzična preiskava. Odzvali se bodo, ko bodo znane vse okoliščine o nastanku požara.

Na deponiji obrata družbe Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu je zagorelo v četrtek popoldne. Novomeški in okoliški gasilci so uspeli požar v večernih urah omejiti, od petka zjutraj pa nadaljujejo gašenje. Več vaščanov so zaradi dima in možne prisotnosti drugih nevarnih plinov evakuirali. Ti so se lahko v petek zvečer vrnili na domove.

Al. Ma., G. C.
Prijavi napako
Komentarji
smartass2011
# 24.07.2017 ob 15:21
Ta obrat se Imenuje EKOsistemi.
Sredi junija je bil požar v Ljutomerskem EKO Plastkom.
V Lendavi imajo težave z onesnaževanjem BIO Plinarne.

Ali mi lahko kdo pojasni, kaj pomenita oznaki EKO in BIO?
seven7
# 24.07.2017 ob 13:03
Točno to. Zrak ni onesnažev vse ostalo kar pa je padlo z neba pa zelo onesnaženo.

Kako je to mogoče?
smeško 562
# 24.07.2017 ob 19:27
Direktor podjetja je bivši član SDja, včasih je bil na Perutnini Ptuj. Znano je, da mu je gospod Židan rihtal subvencije pod sumljivimi pogoji. Ajde novinarji, raziskujte, ne pa da vse potihna
kolnkista
# 24.07.2017 ob 13:42
Država, ki se letos hvali s presežkom v proračunski blagajni, bi morala takoj izvesti izredni nadzor vseh deponij, predelovalnic, sortirnic in zbiralnic (po novem ''sežigalnic na prostem'') nevarnih odpadkov. Izvesti izredni nadzor upravne inšpekcije nad Inšpektoratom za delo in ARSO-m. Z izrednim zakonom uvesti nujne ukrepe varovanja teh obratov strožje požarne varnosti! Kaj bo moralo zgoreti v SLO, da se bodo zbudili, bodo morale biti smrtne žrtve da se bo kaj ukrepalo???
Namreč, to kar se trenutno dogaja v Sloveniji je ekocid nad prebivalstvom.

Če so v Zalogu pri NM res goreli švelerji je to katastrofa: prepojeni so s strupenim kreozotnim oljem, starejši tudi z odpadnim transformatorskim oljem, da ne govorim o tem da se jih stalno šprica z močnimi herbicidi, ki so znani hormonski motilci.
RJSlo
# 24.07.2017 ob 13:12
Srečni Luka
# 24.07.2017 ob 12:45
Vse je v mejah dovoljenega, zaščita pa velja, kot za azbestni prah!
-----------------------------------
No ja. Enake misli.
veza
# 24.07.2017 ob 23:15
smeško 562
# 24.07.2017 ob 19:27

Direktor podjetja je bivši član SDja, včasih je bil na Perutnini Ptuj. Znano je, da mu je gospod Židan rihtal subvencije pod sumljivimi pogoji. Ajde novinarji, raziskujte, ne pa da vse potihna

še dobro, da imamo Planet TV, tam so o tem poročali, čakamo še na našo 'plačljivo TV, kdaj bodo povzeli, da je ta firma dobila cca 700.000 evrov kmetijskih subvencij!
lahk
# 24.07.2017 ob 13:12
Žal se v Sloveniji ne zavedamo, da mi nimamo visko tehnoloških gigantov, niti nismo bogati z nafto ali plinom ampak je naša glavna dobrina lepa in neokrnjena narava. Zato je še toliko bolj žalosten naš odnos do le-te. Taki svinjski obrati, ki nam ne doprinesejo nič posebnega (nekaj služb z nizkimi plačami) lahko povzročijo več škode, kot pa imamo koristi. Največja žalost pa je, da nikoli nihče ne odgovarja, čeprav je bila storjena cela vrsta evidentnih nepravilnosti.
špohtl
# 24.07.2017 ob 16:31
Izredno me čudi, da je odsvetovano gibanje na prostem - to namreč postavlja na laž trditev g. Šestana, ki je v oddaji Odmevi , ko je za njim še močno gorelo govoril, da posledic ni za pričakovati.
Zanima me, ali g. Šestan namenoma zavaja ali le podaja svoja nepreverjena mnenja, da bi pomiril prebivalce ?
PONOS
# 24.07.2017 ob 15:54
Po Kemisu in neukrepanju države in kriminalistov se ekoteroristi množijo kot gobe po dežju.
Kirenenko
# 24.07.2017 ob 14:00
Ne razumem teh navodil naj ljudje ostanejo notr. Od kod pa pride zrak v stanovanja/hiše menda ne iz zemlje :)
Srečni Luka
# 24.07.2017 ob 12:45
Vse je v mejah dovoljenega, zaščita pa velja, kot za azbestni prah! Narod pa vdano vse popapca...
tedomedo
# 24.07.2017 ob 19:10
Ti požari so namerni, ker je deponija za plastiko polna, ne morejo ali ne znajo se drugače rešiti odpadkov.
HOR
# 24.07.2017 ob 17:12
@smartass2011
# 24.07.2017 ob 15:21
"...Ali mi lahko kdo pojasni, kaj pomenita oznaki EKO in BIO?..."


V veliko škodo in posmeh pravim EKO in BIO pa je "EKO" in "BIO" v mnogih primerih le nateg s takšnim ali drugačnim sodelovanjem države...
Dejstva nedavnih požarov govorijo sama za sebe...
PONOS
# 24.07.2017 ob 16:51
Modus operandi je vedno isti bo treba masovno ukrepat da se lopove ekoteroriste spravi za zapahe...
Skippy
# 24.07.2017 ob 13:42
No ja, toliko požarov v roku nekaj tednov (prej pa pravzaprav nič) ... ljudje pa še kar mislijo, da je problem v nadzoru ali regulativi. Ha ha ha.
eos
# 24.07.2017 ob 13:26
Koliko nekih opozoril in "naj ne" nasvetov. Državni organi bi morali TAKOJ poskrbeti za pravilno odstranjevanje vsega naštetega v članku. V primeru Kemisa je bilo enako, za pravilno odstranjevanje pa ustrezne službe niso poskrbele kot je bilo rečeno.
Državi je malo mar za zdravje ljudi, ko pa je treba davke plačat pa hop po njih in takoj opomini in kazni, če kaj ni poravnano. Vrhnika, Ljutomer, Novo mesto, združimo se v skupen boj proti brezbrižni državi. DOVOLJ JE UNIČEVANJA NAŠIH KRAJEV!!!
amigo
# 25.07.2017 ob 10:24
Obžalujemo, da je prišlo do požara, za nastanek katerega nismo krivi," so še zapisali.

Seveda ne, kriv je Sveti Peter.
doba
# 25.07.2017 ob 07:55
Nekdanji ustavni sodnik in sodnik na evropskem sodišču za človekove pravice Boštjan M. Zupančič zaradi požarov nevarnih snovi ljudi poziva na ulice.

"Ta, že četrti požar, nevarnih snovi v Sloveniji terja, da gredo ljudje na ulice. Debilni in debeli obrazi birokratk, ki sedijo v pisarnah in prekladajo papirje --, tega mora biti konec. ŠTIRJE POŽARI!!! Če bi bilo to v Franciji, pa takih debilov nimajo in tam se to ne zgodi --, BI BILA ŽE REVOLUCIJA. Pa kaj vam je Slovenclji, da mirno dihate dioksine itd. po tem, ko ste te birokratske šalabajzarje leta in leta opozarjali na nevarnosti??? Tu se ta pseudo-pravna država neha. Pravnega jezika sploh ne razumejo. ODZVALI SE BODO ŠELE NA ULICO IN ODKRIT REVOLT...!" je Zupančič zapisal na Facebooku.
HOR
# 24.07.2017 ob 17:20
Drugače pa se glede sistemskega ukrepanja in odziva na te požare s strani države še vedno izkazuje preveč strokovnega nivoja na nivoju butalske administrativne ležernosti...
Haloo
# 25.07.2017 ob 06:01
Ne kuriti v naravnem okolju po izkopu krompirja.

Izredno škodljivi PM10 delci vas zmorejo dolgoročno zastrupiti
bistri08
# 24.07.2017 ob 19:07
Včeraj sem imel piknik.

Vsi sosedje naj vsaj en teden dajo mir, da se ne zastrupijo od morebitnega oglja, ki je zelo strupen element z oznako C ali emisij pečene svinjine, ki vsebuje nosu nezaznavne aromatične spojine CH.
HOR
# 25.07.2017 ob 21:12
@doba
# 25.07.2017 ob 07:55
"...Nekdanji ustavni sodnik in sodnik na evropskem sodišču za človekove pravice Boštjan M. Zupančič zaradi požarov nevarnih snovi ljudi poziva na ulice.
"Ta, že četrti požar, nevarnih snovi v Sloveniji terja, da gredo ljudje na ulice. Debilni in debeli obrazi birokratk, ki sedijo v pisarnah in prekladajo papirje --, tega mora biti konec. ŠTIRJE POŽARI!!!..."


Boštjan M. Zupančič ima sicer v bistvu popolnoma prav, ampak dikcija, kot "Debilni in debeli obrazi birokratk" ni primerna za nekdanjega ustavnega sodnika in sodnika na evropskem sodišču...
Lahko pa si jo na primer privošči kak slehernik v komentarjih ali pismih bralcev...
HOR
# 25.07.2017 ob 21:06
Kriminalisti naj vprašajo po zdravju še pristojne inšpektorje in vse, ki so kakorkoli vpleteni v nadzor in delovanje tega objekta...
Homer.
# 25.07.2017 ob 07:12
veza
Vsi taki objekti se gradijo s pomočjo subvencij
AlFe
# 24.07.2017 ob 13:03
Da! Narod je že marsikaj brez besed požrl, bo pa še to!
utegurovic
# 24.07.2017 ob 12:34
grozno.
stari maček
# 24.07.2017 ob 22:46
To je vse podtaknjeno,da ne pride do Magne.Odpadke delajo ljudje kam z njimi.,ne v bližini naselij,polj,gozda kam vas vprašam.
kolnkista
# 24.07.2017 ob 13:44
Pardon: Pravilno je seveda ''Inšpektoratom za okolje'' seveda.
tedomedo
# 24.07.2017 ob 14:07
Še vedno smrdi po zažgani plastiki v polmeru 20 km.
stari maček
# 24.07.2017 ob 22:49
Zopet bodo gozdovi,potoki,grape odpadkov,a bo potem mogoče Slovenija še zelena,manj kot sedaj.
Bivši uporabnik
# 24.07.2017 ob 17:53
hoteli ste kapitalizem - pa uživajte!!
Kazalo