Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 12 glasov Ocenite to novico!
false
Popoldne je silovita nevihta zajela tudi središče Ljubljane. Foto: BoBo
false
Gasilci so imeli zaradi meteornih voda in podrtih dreves obilico dela. Foto: BoBo
Nevihtni oblaki
Nevihtni oblaki. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Dodaj v

Slovenijo zajele nevihte, zalivalo je kleti in ponekod je padala toča

V soboto še mogoče posamezne plohe
16. junij 2017 ob 13:53,
zadnji poseg: 16. junij 2017 ob 21:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Opozorila agencije za okolje (Arso) zaradi verjetnosti močnejših neviht s točo so se uresničila, saj so večji del države zajele nevihte, ponekod pa je padala tudi toča. Zalivalo je kleti in podiralo drevesa.

Ob močnejših nalivih lahko pride do hitrih porastov manjših vodotokov in hudournikov, tako je na Dolenjskem, Štajerskem in Koroškem vremenska ujma zalivala številne kleti, podiralo pa je tudi drevesa.

V naselju Bukovje v občini Dravograd je močan veter podrl drevo, ki je zaprlo cesto Dravograd–Trbonje. Drevo so odstranili delavci cestnega podjetja VOC Celje. V Zgornjem Lehnu na Pohorju se je čez cesto podrlo drevo in oviralo promet. Posredovali so gasilci PGD Ribnica na Pohorju in PGD Josipdol, ki so drevo razrezali in odstranili s cestišča.

Zaradi neurja z močnim dežjem je meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt na Viški cesti v Dravogradu. Gasilci PGD Dravograd in dežurni delavci Komunalnega podjetja Dravograd so preusmerili vodo in odmašili zamašene jaške.

Zalivalo je kleti
Meteorna voda je zalila kletne prostore stanovanjskega objekta v naselju Črneče v občini Dravograd. Vodo so izčrpali gasilci PGD Črneče. V kraju Šentlovrenc v občini Trebnje je meteorna voda poplavila kletne prostore župnišča. Gasilci PGD Šentlovrenc in Velika Loka so iz objekta uspešno izčrpali vodo, odnesli inventar iz objekta in ga očistili ter očistili stene in tla. Na parkirišče je voda nanesla večjo količino peska in blata, ki so ga odstranili in odpeljali ter očistili parkirišče.

Gasilci PGD Malo Mlačevo na Malem Mlačevem v občini Grosuplje so izčrpali vodo iz delavnice, ki jo je poplavila meteorna voda. Tudi gasilci PGD Šmarje - Sap so posredovali na dveh lokacijah, in sicer v Šmarju - Sapu ter v občini Grosuplje. Najprej so meteorno vodo izčrpali iz kleti nove stanovanjske hiše, nekaj minut pozneje pa še iz proizvodne hale lokalnega podjetja.

Tudi v kraju Gornje Prapreče v občini Trebnje na Dolenjskem je meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo, a je domačinom še pred prihodom gasilcev uspelo preprečiti vdiranje vode v objekt. Gasilec PGD Velika Loka je na kraju dogodka tako ugotovil, da njegova pomoč sploh ni potrebna.

Vremenska napoved
V soboto bo delno jasno, več oblačnosti bo v severovzhodni Sloveniji, kjer bo lahko še nastala kakšna ploha. Pihal bo severni veter, na Primorskem šibka burja. Nekoliko hladneje bo. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 17, najvišje dnevne od 22 do 28 stopinj Celzija.

V nedeljo bo delno do pretežno jasno. Veter bo popoldne slabel. V ponedeljek bo pretežno jasno in spet bolj vroče. Vremenska slika: vremenska motnja se zadržuje nad vzhodnimi Alpami in bo predvidoma zvečer prešla naše kraje. Pred njo doteka k nam od zahoda nekoliko toplejši in vlažnejši zrak.


Napoved za sosednje pokrajine: v soboto bo v krajih vzhodno od nas in v vzhodnih Alpah spremenljivo oblačno s plohami in posameznimi nevihtami. Drugje bo delno do pretežno jasno. Pihal bo severni veter, ob Jadranu večinoma šibka burja.

Al. Ma., G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 16.06.2017 ob 14:12
Kako splošna in neuporabna novica za konkretne napovedi o poteh točenosnih oblakov.

Kje in kam se gibljejo
točenosni oblaki trenutno (LINK).

Kje trenutno udarjajo
strele, v živo.

Iz teh dveh linkov si lahko vsak v Sloveniji pridobi jasno sliko, če je na poti točenosnega oblaka, ali ne.
Bivši uporabnik
# 16.06.2017 ob 14:40
@webman; 16.06.2017 ob 14:38
Hvala, drugi link je odličen!


Ni zakaj. :) Vidimo lahko, da je južno od Ljubljane v smeri proti Turjaku in Grosuplju, pa tudi pri Litiji trenutno (14:40h) prava kanonada. Upam, da jo bodo tam dobro odnesli.
webman
# 16.06.2017 ob 14:38
@Unseen
Hvala, drugi link je odličen!
noprou
# 16.06.2017 ob 14:31
u, hvala za te linke:)
antitrust
# 16.06.2017 ob 16:19
@Unseen
Hvala, drugi link je odličen!
fafaron
# 16.06.2017 ob 22:53
Na meji s Hrvaško ostaja suša ... sedem kapelj, trikrat je zagrmelo, konec.
Zadeti Tovariš
# 16.06.2017 ob 16:37
Zadel ste v nulo. (Y)
kotzi
# 16.06.2017 ob 17:36
vreme.si..tam imas vse..kako se giblejo padavine..kam gredo..lepo pokazano
veselo-na-delo
# 25.06.2017 ob 13:02
Aaa 4 minuse ste mi natrpali na prejšnji post, ko napišem resnico o tem zanimivo koliko nekdo ve od tega kot je videno nič. OK. ko boste sami to ugotovili se zamislite tega prejšnjega posta, kdo ima prav.
Očitno nekateri prvič uporabljate, po tem linku, sedaj to stran in mislite da vsaki krogec je udar.
potem se motite.
Če bi to bilo tako bi vsaka druga bajta ali pa drevo oziroma vsakič ko nastane kjer koli toti krogec bilo nekaj uničeno oziroma bi se požari vrstili v eni nevihti kot po tekočem traku tako pa je le redko keri kje, proti temu koliko je totih krogcev v vsaki nevihti.
Pa srečno.
veselo-na-delo
# 17.06.2017 ob 02:13
@ Unssen

Te linke že jas uporabljam nekaj let in sem nekaj zanimivosti in tudi pomankljivosti ugotovil glede tega, da tile drugi link, kerega si nalimal, kje udarjajo strele, ti povem da laže, ker vedno ne udari strela če se samo zabliska po oblakih že tukaj pokaže v resnici pa strela ne udari nikjer
Tako da je tale stran malo tudi na*eg.
Nozniprst
# 16.06.2017 ob 19:25
Dokler ne pada toča velikosti lubenice se nimamo kaj za bati.
Kazalo