Okolje

Poudarki

  • Upad populacije opazen pri tretjini vrst metuljev
  • 20 vrst ogroženih kačjih pastirjev
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 9 glasov Ocenite to novico!
Metulj
Podatki Evropske komisije, ki je oblikovala poseben rdeči seznam ogroženih vrst, kažejo, da izumrtje v Evropi grozi kar devetim odstotkom metuljev. Foto: MMC RTV SLO
       Ko govorimo o ogroženih vrstah, ljudje morda pomislijo na večje, bolj karizmatične stvaritve, kot so pande in tigri, vendar ne smemo pozabiti, da so majhne vrste na našem planetu ravno tako pomembne in jih je prav tako treba zaščititi.       
 Jane Smart

Dodaj v

Vrste metuljev, hroščev in kačjih pastirjev kmalu le še spomin?

"Tudi majhne vrste je treba zaščititi"
21. marec 2010 ob 13:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

Izguba habitata in podnebne spremembe resno ogrožajo evropske metulje, hrošče in kačje pastirje.

Podatki Evropske komisije, ki je oblikovala poseben rdeči seznam ogroženih vrst, kažejo, da izumrtje v Evropi grozi kar devetim odstotkom metuljev, 11 odstotkom hroščev in 14 odstotkom kačjih pastirjev.

Upad populacije opazen pri tretjini vrst metuljev
Kot so pred dnevi sporočili iz Bruslja, najnovejše študije razkrivajo, da je pri skoraj tretjini od več kot 400 vrst metuljev v Evropi opazen upad populacije, tretjine evropskih metuljev ne najdemo nikjer drugje na svetu, 22 vrst pa je globalno ogroženih.

Ogroženi so tudi hrošči, med katerimi okoli 140 vrst živi samo v Evropi. Na stari celini kar 46 vrstam grozi izumrtje, medtem ko sedmim odstotkom izumrtje grozi na svetovni ravni. Med največji dolgoročni grožnji hroščem sodita izguba habitata zaradi izsekavanja gozdov in upad števila starih dreves.

20 vrst ogroženih kačjih pastirjev
Nič bolje se ne godi kačjim pastirjem. Približno 20 vrst je ogroženih, med njimi petim grozi svetovno izumrtje. Največ ogroženih vrst živi v južnih predelih Evrope, njihov habitat pa ogrožajo vse bolj vroča in suha poletja ter pomanjkanje vode.

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je ob tem dejal, da je "prihodnost narave naša prihodnost, in če ji bo spodletelo, bo spodletelo tudi nam".

"Tudi majhne vrste je treba zaščititi"
"Ko govorimo o ogroženih vrstah, ljudje morda pomislijo na večje, bolj karizmatične stvaritve, kot so pande in tigri, vendar ne smemo pozabiti, da so majhne vrste na našem planetu ravno tako pomembne in jih je prav tako treba zaščititi," pa je dodala direktorica Mednarodne zveze za ohranjanje narave in naravnih virov (IUCN) Jane Smart.

M. N.
Prijavi napako
Komentarji
hubert69
# 22.03.2010 ob 21:24
@adnan: samo kot zanimivost: v ZDA tri četrtine ljudi, ki so končali faks, verjame v evolucijo. Med ljudmi, ki so končali samo osnovno ali srednjo šolo (oz. še to ne), jih verjame petina (vir). Toliko o ljudeh, ki so revni v glavi... Take blodnje ki jih ti širiš preživijo samo v zelo dobro izoliranih bučah.
Thorr_
# 22.03.2010 ob 13:00
@mandan

če je vsaka stvar, ki so izdela človek posredno preko škodljivosti za naravo škoda za človeka samega, potem predvidevam, da se sprehajaš izključno peš, ne uporabljaš avtomobilov, vlakov, letal in koles, ješ surovo meso, ki si ga ulovil s svojima dvema rokama, hodiš okoli pokrit samo s figovim listom in si se okopal nazadnje 1x v Savi, ko je bilo še lansko poletje in dovolj toplo.

Sicer pa v končnem če pogledamo, vidimo da znanstveniki (ne vsi ) priznavajo teorijo evolucije razvoja življenjskih bitij, kar pomeni da bo čez par milijonov let že spet nastal kakšen metulj, kar tako, razvil se bo iz primitivnega enoceličnega organizma, ki bo ostal na zemlji. potem se bo pa kar sam od sebe začel skozi tisočletja razvijat na bolj razvit stadij.

Prvič teorijo evolucije podpira taka ogromna večina znanstvenikov, da je povdarjati, da obstajajo nekateri ekscentriki, ki se z njo ne strinjajo, krepko privlečeno za lase. Sicer pa se je vedno smiselno vprašati koliko RELEVANTNIH strokovnjakov jo podpira. Torej koliko BIOLOGOV. O potankostih kakih teorij geologije pač ne bomo najprej spraševali filozofov. Enako drži za biologijo.

Drugič pa tisto, kar si napisal zgoraj, niti pod razno ne odraža tega, kar verjamejo evolucijski biologi. Taka izjava je samo tipičen Slamnati mož, ki služi za tvojo retorično zbijanje ene izmed najbolj uveljavljenih teorij v zanosti, saj je sam pač ne razumeš tako dobro, da bi jo lahko razumno kritiziral.

Samo, zakaj človek potem ne more iz atomov ustvart enga bitja, pa naj bo enarožca, ki iz semena razvije steblo, pa liste, pa potem en prečudovit cvetek, pa semenca ...... Kje je šele razvoj inteligentnega bitja iz atomov.

Samo zato, ker človek nečesa ne zmore narediti sam, to še ne pomeni, da ta reč v naravi ne obstaja. Elektrike dolga tisočletja nismo zmogli proizvesti, pa so klub temu strele še vedno udarjale. Da o fuziji ne govorimo.

Jau, me kar glava boli kadarkol se spomnima na to Darwinovo teorijo, in na te reveže (v glavi) ki ji verjamejo.

Da te boli glava, je razumljivo, saj ne razumeš osnov evolucijske teorije in si si v mislih postavil nekakšno absurdno karikaturo v katero ne verjame nihče, potem pa se sprašuješ, kako je možno, da v to kdorkoli verjame. Odgovor, ki bo morda doprinesel k lajšanju tvojega glavobola, je ta, da evolucijska teorija nima nič skupnega s smešnim opisom o metuljih, ki si ga navedel.
Ramus
# 21.03.2010 ob 18:31
Zelo zaskrbljujoče je to, ker s temi malimi žuželkami živimo posredno v ravnotežju,... smo del življanja in kot ljudje odgovorni za okolje, na pa neusmiljeno izkoriščanje,...
t0039285
# 22.03.2010 ob 20:15
Za vračanje mokrišč naravi bo treba tudi kaj storiti ! Avstrijske gorske kmetije naredijo biološko čistilno napravo , hkrati pa še ustvarijo novo mokrišče ! A pomaga jim tudi država s strožjo zakonodajo od evropske,a mislim,da tudi s finančnimi spodbudami in ugodnostmi !
t0039285
# 22.03.2010 ob 20:09
Nekaj pozitivnega je to,da Ljubljanica že 40 let ni bila tako čista kot lani. Tudi v potokih okoli Sadinje vasi že "rabutajo" polna vedra potočnih rakov !
tyara
# 22.03.2010 ob 13:00
@mandan
Jau, me kar glava boli kadarkol se spomnima na to Darwinovo teorijo, in na te reveže (v glavi) ki ji verjamejo.

Hehe le kdo je lahko večji revež v glavi kot ti, ki iščeš pozornost na forumu z neutemljenimi, neumestnimi in neumnimi izjavami.

Kar se tiče Darwina, če imaš kakšno boljšo teorijo, ki je podkrepljena z več dokazi kot Darwinova pa kar na plan z njo.
BorutMaja
# 21.03.2010 ob 18:22
Kačjih pastirjev in metuljev je pa res vedno manj. Ker živim na podeželju, sem opazil, da je se v dobrih 10-ih letih število metuljev in kačjih pastirjev zelo zmanjšalo. Danes še lahko vidiš tu pa tam kakšnega, medtem, ko jih je nekdaj bilo tolko, da si jim rekel, da so že nadležni, ker se povsod motajo.

Isto je tudi s kobilicami. Nekdaj jih je bilo na vsakem travniku polno, danes ... tu pa tam kakšna kobilica ... moreš imeti že skoraj srečo, da jo najdeš. Zato pa je danes tolko več teh nesnažnih rdečih polžev.
hubert69
# 23.03.2010 ob 22:14
BorutMaja, živalska vrsta ne izumre v 20 letih po naravni poti. Pripisovat to kar se dogaja danes "nekim drugim dejavnikom" je zelo nevarno mišljenje. S tem rečeš samo to, da ti dol visi za vse skupaj in da nisi pripravljen storiti ničesar. Žal je tako, da je izumiranje zelo očitna posledica človekove dejavnosti. So pa vrste, ki so zelo občutljive na spremembe njihovega življenjskega okolja, druge pa manj. Zato ne vidiš več rogačev ("tistih res velikih hroščev, ki imajo velike "klešče""), tamajhne pa.

Ne, ni vse v škropivih. Je pa v škropivih, v izsuševanju močvirij, v spuščanju svinjarij v vodotoke, v izsekavanju gozdov, v intenzivnem vzgajanju monokultur, v pozidavanju vsega, v...
diazepam
# 21.03.2010 ob 19:35
.....komarji bodo pa ziher preživeli....
hubert69
# 21.03.2010 ob 17:58
Lluka, a res moraš onesnaževat s svojim političnim drekanjem tudi članke, ki nimajo s politiko nobene zveze?

Santer: kačjim pastirjem v Sloveniji zaenkrat še kar dobro gre; imamo celo društvo, ki se ukvarja z njimi - Slovensko odonatološko društvo. Zresnit se je pa kljub temu treba.
iCUP
# 23.03.2010 ob 21:06
Človek, kakšno zvezo ima umetno ustvarjanje organizmov iz atomov z Darwinovo teorijo?
Spet gluposti pišeš (btw, začni pisat ZF knjige - tam rabimo take). Zdaj rabimo še ta druzga klovna, ki bo začel o tem, da je za vse kriva mistična energija.

Sicer pa ste ostali že dojeli bistvo. Vsak mora začet pri sebi. Če bi bil vsi tako ozaveščeni kot so naši aliasi na internetu takih novic ne bi bilo.
hubert69
# 22.03.2010 ob 21:25
Ups, mandan, ne adnan...
musashi_san
# 21.03.2010 ob 21:43
Da ne pozabim: Tukaj so glavni krivci ravno sodobni kmetje, ki z uporabo pesticidov, umetnih gnojil,... neposredno uničujejo naravni ekosistem.
SANTER
# 21.03.2010 ob 16:13
Ja, Lluka; drži!
Samo še svoje: nekoč smo lovili kačje pastirje, za tiste, ki tega niste počeli tega, težka rabota,
danes: ni jih več, pa ne zaradi nas, samooklicanih lovčkov.
Dajmo, zresnimo se!
musashi_san
# 21.03.2010 ob 21:37
Floral: Glede 'EKO' stvari se ne bi strinjal. Razne 'EKO' stvari so samo stvar produkta marketinga, ki s takimi tržnimi zadevami hočejo stvar bolje(več) prodajati.

Čistila v gospodinjstvu so uporabljali vedno. Spomnim se npr.koliko kačjih pastirjev in drugih je bilo pri nas pred 15, 20 leti. Sedaj jih pa vidiš samo na barju, pa še tam bodo verjetno prej ali slej izumrli. Da ne govorim o kobilicah, ki so bile na vsakem travniku, sedaj pa zaradi stalne uporabe pesticidov in košenja trave le malokje vidiš. Pri čistilih in drugih 'strupih' je bolj pomembno kje se jih odlaga in kako se z končnimi odplakami ravna.

Zamnjševanje rastlinskih in živalskih vrst je bolj stvar posrednega uničevanja okolja: izsekavanje gozdov, posege v gozdovih(podiranje dreves), izšuševanje močvirij in drugo uničevanje naravnega okolja.
Floral
# 21.03.2010 ob 18:05
Eh ja, niso podnebne spremembe ki ogrožajo živali ampak pesticidi, herbicidi, in svinjarija ki odteka v naše podzemlje iz naših domov (npr. persil, dash, antibiotiki,...) in zastruplja vodotoke

Dajmo se osvestit in nekaj sami narediti za to. Ne boste verjeli ampak eko, razgradljivi praški sploh niso tako dragi in perejo tudi. Če pa podpremo še eko pridelavo hrano in zaščitimo Slovenijo proti GSO kulturamo smo pa že skoraj zmagali. Iz malega raste veliko.
BorutMaja
# 23.03.2010 ob 21:54
Glejte, po mojem mnenju ni vse v škropivih. Ker so okrog mene sami kmetje, velikokrat slišim in vdim, da se še vedno travniki na isti način gnojijo ... z umetnom in gnojnico ... kot pred 10, 20. leti. Isto je tudi na njivah. Vse je isto, mogoče je samo tu problem, da so škropiva naredili bolj uničujoča za naravo. Ampak mislim, da to ni vzrok. Vzroka ne poznam pravega, saj se po mojem mnenju do danes in pred 20. mleti ni kaj nič preveč spremenilo.

Veliko živali več ne vidim, ki sem jih videl pred 10. ali 20. leti ... na primer polže s hišico .. na zadnje sem videl verjetno takega polža pred več kot 10. leti. Nekdaj jih je mrgolelo, danes pa ... ali še sploh obstajajo?

Glede hroščev ... mislim, da se število teh ni zmanjšalo, še vedno jih je povsod dovolj. Edino tistih res velikih hroščev več ni videti, ki imajo velike "klešče". Majhnih pa je vedno dovolj povsod. Tudi žab ni več tolko, isto tudi rib ... ipd. Zemlja se je v teh nekaj mrd. letih spreminjala, brez človeka ... Izumrlo je veliko živalskih vrst, in nastala so nova ... po mojem je tako tudi danes. Zame ni vse kriv človek. Pač pa v večini primerov narava sama.
mandan
# 22.03.2010 ob 12:30
Tukaj s(m)o krivi vsi, ne samo kmetje.

Kdo pa prodaja strupe, oziroma kdo dovoljuje, kdo dobiva dobiček od prodaje. Kmetje so zadnji na lestvici, je pa res, da je veliko le teh slabo ozaveščenih. Toda, povdarjam, to ni njihova krivda. Imamo cel kup služb, ki delajo samo na papirju, in so v bistvu oslova senca.

Sicer pa skoraj vsak stvar ki jo človek izdela za svoje ugodje, škoduje naravavi in posredno človeku, zato je treba najprej tle naredit red, toda smo potrošniška družba, tako da malo morgen. Ekonomisti tega že ne bodo dovolili.

Sicer pa v končnem če pogledamo, vidimo da znanstveniki (ne vsi ) priznavajo teorijo evolucije razvoja življenjskih bitij, kar pomeni da bo čez par milijonov let že spet nastal kakšen metulj, kar tako, razvil se bo iz primitivnega enoceličnega organizma, ki bo ostal na zemlji. potem se bo pa kar sam od sebe začel skozi tisočletja razvijat na bolj razvit stadij.

Samo, zakaj človek potem ne more iz atomov ustvart enga bitja, pa naj bo enarožca, ki iz semena razvije steblo, pa liste, pa potem en prečudovit cvetek, pa semenca ...... Kje je šele razvoj inteligentnega bitja iz atomov.

Jau, me kar glava boli kadarkol se spomnima na to Darwinovo teorijo, in na te reveže (v glavi) ki ji verjamejo.
Kazalo