Fotografija je simbolična. Foto: Blaž Repnik
Fotografija je simbolična. Foto: Blaž Repnik
Železniški tiri
Slovenske železnice obljubljajo hitro sanacijo. Foto: BoBo
Plaz pri Zidanem mostu še vedno grozi

Predlog celovite in dolgoročne sanacije plazu na Obrežju pri Zidanem Mostu bodo na Slovenskih železnicah začeli pripravljati v torek. Prvo, nujno sanacijo so že napovedali. Ta bo v obliki palisad na pobočju nad hišo.

Zgradbo ogroža tudi velika skala. V roku treh dni jo bodo pritrdili z vrvmi in tako preprečili, da bi padla na hišo, so za STA pojasnili na železnicah. Za sosednjo domačijo bodo hkrati uredili preskrbo z vodo, saj je plaz uničil zbiralnik.
Načrtujejo, da bodo vsa dela opravljena v roku desetih dni in da se bodo po tem času stanovalci lahko vrnili v hišo.

Plaz je poškodoval nadstrešek ob stanovanjski hiši, osebno vozilo in zaprl lokalno cesto Zidani Most-Obrežje-Gračnica ter odnesel rezervoar za pitno vodo. Prebivalcem na tem območju zdaj vodo vozijo gasilci.

Po oceni stroke je vzrok plazu golosek. Nad stanovanjsko hišo in železniško progo namreč gozdarji opravljajo na večji površini gozdni posek in delajo gozdne ceste, poroča STA.

Hišo obnavljala sedem let
Za Radio Slovenija sta stanovalca Jože Jakopič in žena Šeila zaupala osebno zgodbo. Prejšnji torek, ko se je plaz sprožil, se jima je podrl svet. Staro hišo sta obnavljala namreč sedem let, s skromnimi prihranki in velikim odrekanjem. Zdaj pa so ju izselili.

"Trenutno sem pri starših. Ne vem, kako bo," je za Drugo jutranjo kroniko dejal Jože. "Železnice so sekanje odobrile. Ne vem pa, ali so odobrile tudi to, da se dela cesta," je dodal.

Njegov oče Jožef je železnice pozval, naj poravnajo škodo: "To ni drselo samo od sebe. Avgusta so začeli sekati in naredili cesto, zdaj pa to. Ker lahko vsak po svoje dela, smo prišli tako daleč. Ona dva bi si rada ustvarila družino, pa si ne morete. Treba je ali sanirati ali pa ju izplačati in nekje drugje dobiti novo hišo. Nekaj je treba narediti."

Na domačiji poudarjajo, da plaz s skalo ne ogroža samo hiše, temveč tudi železniško progo in cesto.

Na SŽ-ju pa so zagotovili, da so dela potekala na podlagi odločbe o odobritvi poseka izbranih dreves, ki jo je izdal Zavod za gozdove Slovenije. Dela pa je izvedel dolgoletni izvajalec Zavoda za gozdove z ustreznimi referencami za ta dela.

Plaz pri Zidanem mostu še vedno grozi