Po lanskem žledolomu, ki je poškodoval večino dreves in ograd v ljubljanskem živalskem vrtu, bodo ujede dobile svojo letalnico. Foto: MMC RTV SLO
Po lanskem žledolomu, ki je poškodoval večino dreves in ograd v ljubljanskem živalskem vrtu, bodo ujede dobile svojo letalnico. Foto: MMC RTV SLO
letalnica za ujede, ZOO Ljubljana
Takole bo videti letalnica, kjer bodo letali beloglavi jastrebi, pozneje tudi egiptovski jastrebi in še nekatere druge vrste, ki pa jih v ZOO-ju Ljubljana za zdaj še ne morejo razkriti. Foto: MMC RTV SLO


Žled je pred letom dni v ljubljanskem živalskem vrtu povzročil ogromno škode. Podrl je ogromno dreves, zaradi katerih je poslabšal oziroma uničil življenjski prostor marsikateri živali. Toda v živalskem vrtu so že dobili nekaj idej, kako rešiti nastali položaj.

O novostih v ZOO-ju Ljubljana
Pod člankom si lahko ogledate prispevek Mojce Recek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


Letalnica za ujede

"Vse skupaj smo že precej uredili. V ogradi alpskih kozorogov smo začeli projekt in se odločili, da bomo prostor spremenili v letalnico za beloglave jastrebe in druge ujede. To pa zaradi tega, ker so se podrla tako rekoč vsa drevesa, nastopila je huda erozija, kozorogi so pa precej težke živali, obnova za njih pa bi bila precej draga. Ta letalnica bo omogočala, da bodo ujede tudi letale. V spodnjem delu bomo pripravili mrhovišče, okrog pa pot za obiskovalce, ki jih bomo povabili v to letalnico, tako da si jih bodo lahko zelo od blizu ogledali pri hranjenju in pri letenju," je dejala Irena Furlan, biologinja in pedagoška vodja v ZOO-ju Ljubljana.
Letalnico bodo uporabljali predvsem beloglavi jastrebi, pozneje tudi egiptovski jastrebi in še nekatere druge vrste, ki pa jih v ZOO-ju Ljubljana za zdaj še ne morejo razkriti.
Tudi volkovi in šimpanzi prišli na svoj račun
Življenjski prostor so v živalskem vrtu uredili tudi volkovom in šimpanzom. "Polovica ograje te ograde (pri volkovih) se je podrla, tako da smo jo zamenjali, skopali smo tudi škarpo do šimpanzov, kjer je zamakala voda, tako da smo uredili še ta del. Postavili smo jim nove brloge, nove podeste in jih že naselili v to ogrado. Te lahko obiskovalci že opazujejo," je še pojasnila Furlanova. O volkovih je še dodala: "Ko smo jih spustili v ta prostor, je bilo tako, kot bi bilo vse novo. Kar nekaj mesecev jih ni bilo v njem, tako da so vse pregledali in prevohali. So pa trije bratje, ki so že precej v letih, saj so se pri nas skotili leta 2002. Ko bodo od starosti poginili, jih bomo po vsej verjetnosti zamenjali z mladim parom in začeli novo krdelo."

Leto po žledolomu novi načrti v ZOO Ljubljana
Leto po žledolomu novi načrti v ZOO Ljubljana