Filipini ležijo na enem najbolj potresno aktivnih območij Zemlje. Foto: EPA
Filipini ležijo na enem najbolj potresno aktivnih območij Zemlje. Foto: EPA
Indijski ocean
Po božičnem cunamiju leta 2004 so po vseh oceanih vzpostavili opozorilni sistem pred temi uničujočimi popotresnimi valovi. Foto: Reuters

USGS (Geološka agencija ZDA), vodilna znanstvena ustanova za ocenjevanje moči potresov, je tokratni potres najprej ocenila z magnitudo 7,9, nato pa je moč znižala na 7,6. Potres se je zgodil ob 20.47 po lokalnem času oz. ob 14.47 po slovenskem času.

Na srečo brez večjega cunamija
Zaradi izredne moči potresa je Pacifiški center za opozarjanje pred cunamijem (NOAA) takoj izdal opozorilo pred nevarnostjo. Nevarni popotresni val so pričakovali na Filipinih, Indoneziji, Papui Novi Gvineji in drugih otoških državah Tihega oceana. NOAA je po uvodnem opozorilu že po slabi uri umaknil svarila za Japonsko, Tajvan in del tihomorskih držav, tri ure po potresu pa je dokončno preklical nevarnost cunamija tudi na Filipinih. Predtem je vzhodni del otoške države dosegel le 16 cm visoki cunami.

Zatreslo se je 146 km od obalnega mesta Guiuan, ki leži na skrajnem jugu otoka Samar, najvzhodnejšega dela otočja Visayas, ki zavzema osrednji del Filipinov. Žarišče potresa je bilo po prvi oceni 34 km pod površjem, sredi Filipinskega morja, ki je že del "odprtega" Tihega oceana.

Močan in dolg potres na Samarju
"Močan potres tukaj v Taftu, Vzhodnem Samarju! In zelo dolgo je trajal!" je v kratkem sporočilu prek telefona zapisal kongresnik Ben Evardone. Filipinski vulkanološki inštitut je pozval obalne prebivalce vzhodnih filipinskih otokov, naj se umaknejo na višje ležeče predel otočja. Kongresnik je še sporočil, da je potres uničil ceste in mostove, zaradi česar se na Filipinih bojijo, da bo škoda ogromna, bojijo pa se tudi žrtev. "Ljudje bežijo v višje predele otoka," je še povedal kongresnik v času, ko so se na Filipinih bali uničujočega cunamija.

Natančnejših poročil o škodi še ni, saj sta otoka Samar in Leyte, ki ležita najbližje središču potresa, večinoma ostala brez elektrike in s tem telefonskih ter internetnih povezav s središčem države. Po doslej znanih podatkih se je porušilo tudi nekaj hiš, pri čemer je na jugu Filipinov umrla najmanj ena oseba. Šlo naj bi za 60-letno žensko, petletna deklica pa je bila ranjena

Boleči spomini na cunamije v Aziji
Vzhodna Azija je bila v zadnjem desetletju prizorišče dveh katastrofalnih potresov in cunamijev. 26. decembra 2004 je na vzhodu Indijskega ocean prišlo so "superpotresa" z magnitudo 9,2, ki je povzročil cunami, zaradi katerega je nato v 13 državah umrlo kar 230 tisoč ljudi. 11. marca 2011 se je dno pred vzhodno Japonsko zatreslo z magnitudo 9,0, cunami pa je ubil 19 tisoč ljudi in povzročil jedrsko nesrečo v Fukušimi.