Pod 800 metri nadmorske višine se bo verjetno do začetka decembra zadrževala gosta megla. Na kakšen sončni žarek lahko upamo v soboto in nedeljo. Foto: EPA
Pod 800 metri nadmorske višine se bo verjetno do začetka decembra zadrževala gosta megla. Na kakšen sončni žarek lahko upamo v soboto in nedeljo. Foto: EPA

Ker bo v sredo v južni polovici države rahlo deževalo, obstaja precejšnja nevarnost poledice, je za MMC pojasnil vremenoslovec Andrej Pečenko in dodal, da bo padavin malo, najbolj verjetne pa so na Kočevskem, v Beli krajini in na Dolenjskem, morda bo kakšno kapjo "prineslo" tudi do Ljubljane.

Manjše padavine se lahko pojavljajo še v noči na četrtek, nato pa se bo nadaljevalo pretežno suho vreme. Sicer pa se nam v naslednjih dneh kakšne večje spremembe vremena ne obetajo, je še dejal Pečenko in dodal, da se bo v soboto in nedeljo mogoče ponekod po nižinah pokazalo tudi sonce.

Temperaturna inverzija in z njo megla namreč še vedno vztrajata in bosta še, "dokler se kaj bistveno ne spremeni", torej, dokler se v višinah ne ohladi oz. dokler ne zapiha močnejši veter, ki bo plasti zraka premešal, pojasnjuje Pečenko. "Verjetno do začetka decembra sprememb ne bo," še pravi vremenoslovec.

V Posočju, celo na Babnem polju prijetno toplo
Na Primorskem in v višjih legah pa se bodo tako še naprej lahko nastavljali sončnim žarkom. Tudi temperature v teh krajih bodo prijetnejše od tistih v nižinah, kjer bo čez dan živo srebro kazalo okoli nič, morda kakšno stopinjo več. "V Posočju je te dni zelo toplo, toplejše od povprečja, saj se ogreje na od osem do 10 stopinj," pojasnjuje Pečenko in dodaja, da je precej prijetneje tudi na sicer najhladnejšem predelu Slovenije, Babnem polju, kjer se ogreje na okoli pet stopinj, pa čeprav je zjutraj 12 pod ničlo.