Šolski vrt Osnovne šole Martina Konšaka v Mariboru učencem ponuja drugačen vidik spoznavanja narave. Foto: MMC RTV SLO
Šolski vrt Osnovne šole Martina Konšaka v Mariboru učencem ponuja drugačen vidik spoznavanja narave. Foto: MMC RTV SLO

Učenci Osnovne šole Martina Konšaka v Mariboru imajo učilnico v naravi in tam pridobivajo znanje neposredno z izkušnjami v zunanjem okolju.

Spoznati stvari takšne, kot so
"Zelo malo možnosti imajo šole, da bi dejansko lahko učenci v samem učnem procesu šli, spoznali stvari takšne, kot so. Ne samo iz učbenikov ali iz kakšnih filmov. Tukaj lahko učenci pridejo in si pogledajo živali in rastline, ki tukaj uspevajo. Gredo tudi v Stržun, pogledajo drevesa, o katerih se učijo, spoznavajo naravo s popolnoma drugačnega vidika, kot je pa samo iz učilnice oziroma iz učbenikov," je dejal učitelj Robi Hriberšek. "Ko pridemo, smo zelo veseli, ker nam je tu zelo všeč in ker je veliko svežega zraka. Veliko živali včasih pride mimo," je priznala učenka Nuša Colja in pojasnila, da je v okolici šole srečala žabe, ribe, kačo, tudi raco. Prav tako je tam tudi veliko ptic in različnih žuželk.

"V ribniku je pet ali šest vrst rib, zasledili smo vsaj dve do tri vrste žab, pred kratkim so prišle tudi race, prav tako srečamo razne žuželke, ki bivajo v vodi, na njej, ob vodnem rastlinju. Srečujemo tudi precej ptičev, ki se pridejo sem kopat, pit, žuželke, ki se prihajajo sem napajat, tako da je tale učilnica v naravi zelo popestrila šolsko okolico, pa tudi sam pouk," je še dodal Hriberšek.

V ribniku tudi račji par
Na začetku marca je v učilnico v naravi začel prihajati račji par. "Verjetno zato, ker jim ribnik ponuja toliko dobrih pogojev za življenje, ker imajo tudi tu veliko trave, sonce dostikrat sije, vodo, hrano. Prinesle smo jim seno in kruh, pa tudi suh kruh in koruzo," je povedala Klarisa Colja, Kaja Zupanič pa je dodala: "Dajale smo jim hrano, pazile smo, da ne bi pobegnile, da smo bile vseeno malo bolj tihe, pa izgleda, da so kar vesele, tako da jim je bilo všeč." Race so opazovali nekje dva do tri tedne, učenci so jih zelo lepo sprejeli.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Šolski vrtovi so v slovenskem šolstvu že stalnica
Šolski vrtovi so v slovenskem šolstvu že stalnica