Potresi na območju Suhe krajine večje škode za zdaj niso povzročili (fotografija vaje reševanja po potresu). Foto: BoBo
Potresi na območju Suhe krajine večje škode za zdaj niso povzročili (fotografija vaje reševanja po potresu). Foto: BoBo

Povečana potresna dejavnost se je začela s potresom 16. junija lani, z žariščem vzhodno od Ribnice, blizu kraja Seč, ko so seizmologi izmerili potres z magnitudo 3,6. Seizmološke aktivnosti so se nato umirile, januarja in februarja letos pa so se znova povečale, so sporočili z Arsa. Prebivalci so večino močnejših potresov zaznali, pri šibkejših pa so poročali o bobnenju, dodajajo na agenciji, kjer po potresih prebivalce pozovejo, naj jih o svojih zaznavah obvestijo.

Najmočnejši potres se je zgodil prejšnji četrtek, 13. marca, ko so instrumenti izmerili potres magnitude 3,8. Potres so čutili v večjem delu Slovenije in na Hrvaškem, povzročil pa je nekaj škode na posameznih, predvsem starejših objektih v ožjem nadžariščnem področju (Hinje, Polom, Prevole, Seč).

Čeprav je Slovenija na potresno ogroženem območju, je večina potresov tako šibkih, da jih ni čutiti. Občasno se potresna dejavnost poveča in lahko traja dalj časa, tudi leto ali več. Večjo potresno dejavnost so seizmologi tako zaznali tudi v obdobju od januarja do decembra 2010 v okolici Postojne.