Mačke, ki so pod stresom in imajo povišan srčni utrip, tudi hitrejše dihanje, je mnogo težje ocenjevati, kot če zmanjšamo dozo samega stresa. Foto: BoBo
Mačke, ki so pod stresom in imajo povišan srčni utrip, tudi hitrejše dihanje, je mnogo težje ocenjevati, kot če zmanjšamo dozo samega stresa. Foto: BoBo


"Začne se že doma, ko muco lovimo po stanovanju in jo prepričujemo, da mora v tisti transporter oziroma boks, kamor jo zapremo. Tako imamo že doma težave. Predlagam oziroma priporočam, da je transporter oziroma potovalni boks ne samo takrat, ko se odpravimo z muco, ampak naj bo vedno integriran del njenega okolja. Naj bo to tudi en prostor, kamor se lahko zateče oziroma skrije," svetuje dr. Natalija Hercog Gerbec z Veterinarskega centra Pika.
Transporter prekrijte
Ko mačko odnesemo s transporterjem v avtomobil, je pomembno, da boks prekrijemo. "Tako se bo počutila mnogo bolj varno, imela bo zavetje in ne bo tako zbegana zaradi slik okolja in šumov, ki so tudi dosti moteči. Pri prihodu k veterinarju je pomembno, da je ta prihod najavljen. Zato, da ni nepotrebnega čakanja in dodatnega stresa v čakalnici. Čedalje bolj se v svetu uveljavlja princip mačkam prijaznih veterinarskih praks (cat friendly practices, op. a.), ki so namenjene dobremu počutju mačk in tudi samih lastnikov," je pojasnila Hercog Gerbčeva.
Zaradi povišanega utripa težje ocenjevanje
Kako je videti tovrstna praksa? Prostori, kjer mačke čakajo na pregled, so namenjeni le njim. "Toplo priporočam, da se transporter odloži na mizo in živali ne vlečemo takoj iz njega ven. Nekaj minut jo pustimo, da se mačka na okolje navadi, da oceni, ali je varno ali nevarno. V tem času pa se lahko veterinar z lastnikom pogovori o namenu obiska in o težavah. V primeru, da je muca zelo prestrašena, lahko pregled opravimo tudi v transporterju, še posebej, če je tako narejen, da lahko odstranimo streho," je še dodala Hercog Gerbčeva in med drugim poudarila, da je mačke, ki so pod stresom in imajo povišan srčni utrip, tudi hitrejše dihanje, mnogo težje ocenjevati, kot če zmanjšamo dozo samega stresa.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Mačke pri veterinarju
Mačke pri veterinarju