Bachove cvetne esence se lahko uporabljajo za zdravljenje pri vseh živalih. Foto: Reuters
Bachove cvetne esence se lahko uporabljajo za zdravljenje pri vseh živalih. Foto: Reuters

Pripravljene so s posebno sončno metodo, določene esence pa so pripravljene tudi s prevrevanjem. Preprosto povedano, imamo eno posodo z vodo, cvetlice v vodi in to postavimo na sonce. Pustimo nekaj časa, da se naredijo esence. To je poseben postopek, ki ga opravljajo. Ampak to je to, ni nič posebnega, ni farmacija, da bi to proizvajala.

Simona Šanc
Kakadu
Kakšni so odmerki Bachovih cvetnih esenc, je odvisno od tega, kaj je v mešanici, in tudi od stanja, v katerem je žival. Če je to zelo huda travma oziroma če je v težki situaciji, se lahko terapija izvaja tudi na pet minut. Foto: Reuters

Govorimo o Bachovih cvetnih esencah. Gre za esence, ki jih je v tridesetih letih 20. stoletja razvil angleški zdravnik, homeopat in bakteriolog Edward Bach. Bachove esence so primerne za vse ljudi, prav tako so primerne tudi za živali. O njihovih učinkih smo se pogovarjali s Simono Šanc.


Za kakšno zdravljenje gre?
Velikokrat pozabimo, da ne gre samo za zdravljenje nekih telesnih težav in da je tako kot pri ljudeh treba tudi pri živalih malo pogledati na to, kaj se dogaja z njihovo dušico, z njihovimi čustvi in tako naprej. Takrat si lahko pomagamo z Bachovimi esencami, ki dejansko nimajo vpliva na kakršno koli drugo zdravljenje, tudi če dobiva žival drugo vrsto zdravljenja, tako da sočasno lahko Bachove esence uporabljamo tudi takrat.

Kaj vsebujejo Bachove esence, kako so sestavljene, kako so pripravljene?
Prav to je zanimivost, v njih ni učinkovine. Pripravljene so s posebno sončno metodo, določene esence pa so pripravljene tudi s prevrevanjem. Preprosto povedano, imamo lahko eno posodo z vodo, cvetlice v vodi in to postavimo na sonce. Pustimo nekaj časa, da se naredijo esence. To je poseben postopek, ki ga opravljajo. Ampak to je to, ni nič posebnega, ni farmacija, da bi to proizvajala.

Katere rastline pa uporabljate za pripravo esenc?
Bachove esence so znane po tem, da jih obstaja 38. Najbolj znane so tiste, ki so uporabljene v eni mešanici, ki se imenuje rešilna oziroma "rescue" po angleško. Se pravi, po slovensko je to "rock rose", to je "sončece", ki ga uporabljamo ob zelo velikem šoku, paniki, to umiri zadevo. Potem tukaj dodamo zraven "češnjeliko slivo" oziroma "cherry plum" po angleško. Ta esenca je zelo zanimiva, ker je različna, kar zadeva sam učinek pri ljudeh in pri živalih. Pri ljudeh je ta občutek, da boš izgubil nadzor nad sabo. Ta izguba samega nadzora prihaja iz tega, ker smo neprestano pod nekim pritiskom, kaj vse še moramo narediti, kaj vse se še približuje v prihodnosti, to moram, ono moram, in preprosto ne zdržiš več tega stresa. Zato si pod tem pritiskom, da boš preprosto ali koga udaril ali ... v glavnem izgubiš nadzor nad sabo. Živali so pa v zdajšnjem trenutku in nimajo tega stresa, kaj se bo vnaprej dogajalo. Pri njih se ta esenca uporablja takrat, kadar se že vidijo kakšne hude težave od prej in se dejansko z njimi ne morejo več spopasti. Tak primer bi bil veliko uriniranja, to je znak velikega stresa, še hujši primeri so lahko, ko poškodujejo sami sebe ali postanejo agresivni do ljudi, drugih živali in tako naprej. V teh primerih je treba videti, kaj se dogaja v ozadju, da se vidi, kaj dodati tej esenci. Po navadi je pri živalih težko dati samo eno esenco, ker ne vemo točno, kaj se dogaja, zato je treba nekaj časa delati z živaljo in preizkušati esence, da ugotovimo ozadje vsega.

Zdaj sva tukaj v centru v Orovi vasi, kjer imajo konje. Za katere živali je primerno?
Pravzaprav za vse. Pri konjih je zelo zanimivo, ker se jim zelo hitro pokaže učinek, so zelo boječe živali in pri njihovih strahovih je zelo učinkovito Bachovo zdravljenje. Zelo hitro se pokaže, tako kot se je že recimo tukaj v naših primerih - tudi pri kužkih, pri mucah, pri kravicah, vseh vrstah živali.

Kako pa odmerjate te kapljice posameznim živalim in kakšna je pravzaprav uporaba?
Malo je razlike. Odvisno od tega, kaj je v mešanici. Rešilno je odvisno od stanja, v katerem je žival. Če je to zelo huda travma oziroma če je trenutno stanje težko, jih lahko uporabimo tudi na pet minut. Se pravi, na pet minut se dodaja ali v hrano ali v vodo ali na dlako, če se seveda žival pusti dotakniti. Lahko se vtre in potem se to stopnjuje. Se pravi na pet minut, na deset minut, dokler se stanje malo ne izboljša, potem se lahko na pol ure in tako naprej. Ko pride v neko zadovoljivo stanje, pa nadaljujemo tako, kot je normalno, minimalno štiri kapljice štirikrat na dan, pri določenih živalih pač rečemo za večkrat, da vidimo, kaj se dogaja z njimi. Če pa govorimo o posameznih esencah, ki niso rešilne, je to malo manj oziroma dve kapljici štirikrat, lahko večkrat na dan. Tu ni možnosti predoziranja, to je še najpomembnejše. Ljudje se bojijo, da bodo dali preveč. To ni mogoče. Lahko je samo premalo, in če se premalokrat da, ni tako močnega učinka, kot si ga želimo.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Pripravljene so s posebno sončno metodo, določene esence pa so pripravljene tudi s prevrevanjem. Preprosto povedano, imamo eno posodo z vodo, cvetlice v vodi in to postavimo na sonce. Pustimo nekaj časa, da se naredijo esence. To je poseben postopek, ki ga opravljajo. Ampak to je to, ni nič posebnega, ni farmacija, da bi to proizvajala.

Simona Šanc
Bachove cvetne esence
Bachove cvetne esence