Neli je naslov svetovne prvakinje osvojila konec septembra v Aalborgu na Danskem, kjer je bilo svetovno prvenstvo v iskanju pogrešanih v naravi, v gozdu in tudi v sledenju. Foto: MMC RTV SLO
Neli je naslov svetovne prvakinje osvojila konec septembra v Aalborgu na Danskem, kjer je bilo svetovno prvenstvo v iskanju pogrešanih v naravi, v gozdu in tudi v sledenju. Foto: MMC RTV SLO

Neli delo reševalnega psa opravlja že vsaj štiri leta. Takrat je začela uspešno delati izpite in se udeležiti tudi prvih preizkušenj. "To je pogoj, da se lahko vključiš v enoto za iskanje pogrešanih," je dejala Nevenka Štor iz Enote reševalnih psov Slovenije.

Dodala je, da je to že dlje časa načrtovala: "Pravzaprav sem na slepo poiskala psa, po barvi, po razigranosti in značaju. V načrtu sem imela, da bom delala reševanje in iskanje pogrešanih, ker se mi zdi, da vsak pravzaprav išče, kaj bi lahko nekomu naredil dobrega ali kako bi na neki način pomagal. Meni se je zdelo, da je to pot, pri kateri lahko jaz malo pomagam."

Iskanje je zanjo nagrada
Neli v novi službi zelo uživa. "Zelo ji je všeč, ker je vsako iskanje zanjo nagrada. Ko najde pogrešano osebo, dobi nagrado. Ali je to trening ali pa dejanska situacija, kjer se lahko zgodi, da najde pogrešano osebo. To je za njo igra. Ona ne razmišlja o tem, ali so to resne okoliščine, ampak samo igra." Neli je gladkodlaka prinašalka, stara šest let. Pri pol leta sta s skrbnico začeli hoditi v malo šolo, potem na osnovni tečaj, vmes pa sta že začeli hoditi na treninge k reševalcem. Psička je zelo razigrana, a pred časom je imela resne zdravstvene težave. "Ko je bila majhna, se je pokazalo, da šepa na levo tačko, boleli so jo kolki. Napovedi so bile zelo slabe, kot da ta pes ni za reševanje, šport ali kakor koli, ampak samo kot hišni pes. S tem se nisem sprijaznila, iskala sem pot, kako psa pozdraviti. Odločila sem se za aplikacijo matičnih celic v levi kolk. Kaže, da je bilo to uspešno, saj na levo tačko ne šepa več," je pojasnila Štorova.

Sklenila je: "Zdaj imava težave sicer z desno tačko, pazim na njeno gibanje, ker je tako zelo razigrana. Težko je predvideti njeno gibanje. Mimogrede skoči v kakšno jamo, ker je to zanjo neka nova okoliščina. Morda ne odreagira najbolje, ker mišice v zadnjih tačkah ne delujejo tako, kot bi morda morale. Verjetno je imela pogosto bolečine in zaradi tega tudi sama pazi in je nekoliko bolj nerodne sorte."

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Neli, svetovna prvakinja v iskanju pogrešanih
Neli, svetovna prvakinja v iskanju pogrešanih