Rjavi srakoper sodi med najbolj običajne vrste ptic na Goričkem. Foto: Žiga Živulović/BoBo
Rjavi srakoper sodi med najbolj običajne vrste ptic na Goričkem. Foto: Žiga Živulović/BoBo

Med 13 učnimi točkami je tudi točka 'Ptiči na Goričkem'. Na tej točki so predstavljene najpogostejše ptice na tem območju. "Na Goričkem so najbolj običajne vrste ali pa predstavniki odprte kulturne krajine smrdokavra, veliki skovik, hribski škrjanec, rumeni strnad, rjavi srakoper," je povedal ornitolog Gregor Domanjko.

"Drugače so pa na tej predstavitvi, na tej tabli predstavljene tudi druge vrste iz različnih življenjskih okolij; se pravi gozd, vode, odprta kulturna krajina," je dodal.

Vrste, ki so vezane na Goričko
Na Goričkem najdemo nekatere vrste ptic, ki so drugod po Sloveniji že izginile. "To so predvsem vrste, ki so vezane na odprto kulturno kmetijsko krajino, kot je Goričko, se pravi z različnimi kmetijskimi kulturami na majhnih površinah, kot so travniki, visokodebelni sadovnjaki, mejice, posamezno drevje in podobno. Predvsem pa so to vrste, ki se prehranjujejo na teh kmetijskih kulturah, na travnikih, oziroma so vezane prav na te kulture," je povedal.

Ohraniti bi bilo treba tradicionalno kmetovanje
In kako lahko ljudje pripomoremo k ohranjanju različnih vrst ptic? "Najbolje bi bilo, da bi v bistvu tradicionalno kmetovanje ohranili, kot je bilo v preteklosti, čeprav vemo, da to skoraj ni več mogoče. Ampak vrste so se ohranile predvsem zaradi majhnih parcel, ki so na Goričkem in pa različnih življenjskih okolij," je še pojasnil.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Opazovanje ptic na tromeji
Opazovanje ptic na tromeji