Koza Belka po več letih na verigi zdaj živi dostojno življenje. Foto: MMC RTV SLO
Koza Belka po več letih na verigi zdaj živi dostojno življenje. Foto: MMC RTV SLO
Kozi Belki poklonjeno drugo življenje

Koze so rejne živali in prav to je bila tudi Belka. Več let je bila privezana na verigo v prizidku neke hiše, bila je koza molznica. Vsako leto je kotila kozličke, ki pa jih zaradi tega, ker so bili oddani oziroma prodani za meso, nikoli ni videla odraščati.

Gospod, ki je skrbel zanjo, je sčasoma obnemogel, zato se je odločil, da jo bo vrnil kozjerejcu, kozličke pa dal za meso. Toda njegov vnuk se je odločil, da jo bo odkupil in ji skupaj s kozličkoma Pedru in Teji poklonil življenje. Takrat se je obrnil na Zavod Koki, ki pomaga rejnim živalim.

Netipično obnašanje za kozo
"Naši prostovoljci so pri kmetu najeli pašnik, postavili ograjo in zavetje. Tako je Belka prvič po petih letih stopila na zemljo, na sonce, na zrak, v bistvu je tudi prvič videla odraščati svoje mladiče," je povedala Ksenja Vesenjak Kutlačić iz omenjenega zavoda in nadaljevala: "Koze že a priori veljajo za zelo živahne, razigrane, poskočne, igrive živali. Ko je Belka s Pedrom in Tejo prvič stopila na pašnik, je podrla te stereotipe. Zaradi življenja v ujetništvu se je bala narediti sploh kakšen korak. Ves čas se je zadrževala v svojem zavetju, bila je pravzaprav zelo netipična za kozjo naravo." Trajalo je kar nekaj časa, da se je koza navadila na okolje, saj je imela ves čas občutek, da je priklenjena, vsa mimika, gestikulacija je bila temu tudi prilagojena. "Po več tednih je nekako začela zaupati v okolje," je pojasnila Vesenjak Kutlačićeva.

Dodala je: "Fant, ki jo je pravzaprav osvobodil, ji je postavil igrišče iz palet in danes lahko vidimo, kako s svojimi kozlički nori." Belka je danes po petih letih, ko je bila priklenjena na verigo, zaupljiva, vesela in razigrana.

Za dostojno življenje živali do njihove naravne smrti
V Zavodu Koki želijo ozaveščati javnost predvsem o tem, kdo so pravzaprav živali z naših krožnikov in da so to radovedna, samosvoja, trmasta, nežna bitja, ki se pravzaprav v ničemer ne razlikujejo od tistih živali, ki smo jih spustili v naše domove, torej mačke, pse, zajčke, ribice, papagaje in druge. "Naša organizacija se zdaj že tretje leto financira izključno s pomočjo donacij. Gre za donacije dobrih ljudi, ki jim je mar tudi za te, tako zelo prezrte, živali, ki jih pogosto spregledamo. Rejne živali, najbolj izkoriščane živali," je še povedala Vesenjak Kutlačićeva in poudarila, da si v društvu prizadevajo predvsem za to, da živali lahko dostojno živijo do svoje naravne smrti, veseli pa so vsake podpore, bodisi finančne bodisi v obliki sena, stelje, briketov za kunce oziroma hrane za živali.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Kozi Belki poklonjeno drugo življenje