Živali v zavetiščih čakajo na poljub sreče. Slika je simbolična. Foto: Reuters
Živali v zavetiščih čakajo na poljub sreče. Slika je simbolična. Foto: Reuters
Pes
V zavetišča sprejemajo zapuščene, zanemarjene in zavržene živali. Foto: Reuters

Svetovni dan živali je bil dodatna priložnost, izpostaviti odgovorno lastništvo živali. Vodja zavetišča, veterinarka Mojca Bandur Križanec poudarja, da lahko žival, potem ko jo pripeljemo v svoj dom, z nami preživi nadaljnjih 15, tudi 20 let. Zato moramo o lastništvu dobro premisliti in se zavedati, da smo odgovorni tudi za pravilno prehrano, gibanje in zdravje živali.
V mariborskem azilu te dni skrbijo za 40 psov in 62 muc, na leto pa se ljudje odločijo za okoli 180 posvojitev. Kot ugotavlja Bandur Križančeva, je vse bolj razbrati odgovorno skrb lastnikov, ki svoje pse dajejo čipirati. Tako je, če se psi izgubijo, veliko lažje in v zelo kratkem času mogoče najti njihove lastnike.
Najdlje ostanejo v zavetišču veliki in starejši psi
Tudi psi iz zavetišča vse pogosteje najdejo svoj dom pri posvojiteljih, dolgo pa v azilu ostanejo psi večjih pasem in starejši. Bandur Križanec pravi, da se ljudje bojijo posvojiti takšnega psa, ker se bojijo, da ga ne bodo mogli vzgojiti oziroma navaditi na svoja pravila, zagotavlja pa, da so slabe izkušnje z novimi lastniki redke in da so veseli posvojitve Lensa in Julije, ki sta dolgo čakala na novega lastnika. Dve oziroma tri leta so v zavetišču Đino, Reks in Lino - Piki celo od leta 2011 -, vendar ni strahu, da bi jih evtanazirali. V mariborskem zavetišču tega namreč ne počnejo, sploh če je žival v dobrem kondicijskem stanju, zagotavlja Bandur Križančeva. Tudi ko poteče 30-dnevni rok, po katerem občine ne financirajo več bivanja živali v azilu.

Tudi zato so v zavetišču veseli vsakršne pomoči ljudi. "Potrebujemo denar, hrano, priboljške, igrače, povodce, koce in odeje, vendar ne takih s polnili, ker jih psi raztrgajo in polnila pojejo. Skratka, vsakršna pomoč pride prav, zbiramo pa tudi podpise za 0,5 % od dohodnine," še pravi sogovornica in dodaja, da lahko obrazec prinesete kar v zavetišče.
Posvojitev muc trenutno ni mogoča
Bodoči lastniki pa se bodo morali nekaj časa vzdržati posvojitev muc. V zavetišču se je namreč zaradi velikega števila muc čez poletje pojavila mikrosporija, glivična okužba, ki se lahko prenese z živali na človeka in obratno. Živali ustrezno zdravijo, vzorce redno kontrolirajo in ko bodo negativni, bo spet mogoče muce posvajati. O tem bodo javnost obvestili na spletni strani zavetišča, tam pa boste našli tudi podatke o uradnih urah in jesenskem sprehajalnem urniku za pse.

Oddaji Živalska sreda lahko prisluhnete vsako sredo ob 11.25 na Radiu Maribor.

Živalska sreda: Azil za male živali v Mariboru
Živalska sreda: Azil za male živali v Mariboru