Na pokopališču za male živali se lahko pokopljejo psi, domače mačke in ptice, mali glodavci, terarijske, akvarijske ter druge živali, ki se vzrejajo ali redijo za družbo, rekreacijo, varstvo in pomoč človeku. Foto: EPA
Na pokopališču za male živali se lahko pokopljejo psi, domače mačke in ptice, mali glodavci, terarijske, akvarijske ter druge živali, ki se vzrejajo ali redijo za družbo, rekreacijo, varstvo in pomoč človeku. Foto: EPA

Pokopališče je na območju vrtnarije Dobrava v neposredni bližini največjega mariborskega pokopališča Dobrava. "Pogrebno podjetje Maribor je idejo, skladno s svojim družbenoodgovornim ravnanjem, realiziralo v letu 2007. V letošnjem letu nadaljujemo širitev, skladno s prvotno načrtovano zasnovo koncentričnih krogov," je pojasnila Lampretova.
Za pokop se odločajo iz različnih vzrokov
Na omenjenem pokopališču se lahko pokopljejo psi, domače mačke in ptice, mali glodavci, terarijske, akvarijske ter druge živali, ki se vzrejajo ali redijo za družbo, rekreacijo, varstvo in pomoč človeku. "Ljudje se odločajo za pokop hišnega ljubljenca iz različnih razlogov -nekateri iz notranje potrebe po določenem mestu, ki jim bo vedno omogočalo spomine na ljubljeno žival, in se na pokopališče redno vračajo. V drugo skupino pa spadajo ljudje, ki želijo le dostojen pokop svoje hišne živali," je povedala namestnica direktorice.
Potrebno je dovoljenje za pokop
Za pokop živali na pokopališču za male živali je potrebno dovoljenje za pokop, ki ga po pregledu umrle živali izda izbrani veterinar. Pokop namreč ni dovoljen ob morebitnem sumu na kužno bolezen. Prevoz in pokop poginule živali se morata opraviti v 24 urah, poleti v 12 urah. Večina lastnikov pokoplje svojo žival v vreči, nekaj je tudi krst, medtem ko se je za upepelitev oziroma pokop v žari doslej odločil le en imetnik živali. Pogrebna slovesnost se prilagodi željam in potrebam lastnika živali ter lahko vključuje tudi govore in glasbeno spremljavo. Cena pokopa je odvisna od velikosti živali in vrste pogreba, v vsakem primeru pa znaša od 150 evrov dalje.
Najemnina groba za najmanj deset let
Grob se najame za najmanj deset let, v primeru žare pet let. Cena najema je 30 evrov na leto in se poravna vnaprej. Grobovi so mali, srednji ali veliki, a imajo enotno obliko nagrobnih spomenikov. Idejno zasnovo koncentričnih krogov je Pogrebno podjetje Maribor povzelo po pokopališču za male živali v Nürnbergu v Nemčiji.