Ko so razkosali Mariusa, so z njim nahranili leve. Foto: EPA
Ko so razkosali Mariusa, so z njim nahranili leve. Foto: EPA

Kot so pojasnili v živalskem vrtu, so se za evtanazijo levov odločili, da bi naredili prostor za novega samca. Usmrtiti so morali tako starejša kot mlajša, saj le-ta še nista bila dovolj stara, da bi se sama branila. "Desetmesečno dvojico bi namreč novi samec ubil takoj, ko bi za to dobil priložnost," so povedali v živalskem vrtu.

Leve, ki so bili člani iste družine, so usmrtili v ponedeljek, ker jim zanje ni uspelo najti novega doma. Levov niso javno razkosali, saj "vseh svojih živali ne raztelesijo pred občinstvom," so pojasnili v živalskem vrtu. V naslednjih dneh bodo novega samca že predstavili dve leti starima samicama v živalskem vrtu, ki sta dosegli starost za parjenje.

Vodja živalskega vrta Steffen Straede je povedal, da je köbenhavnski živalski vrt po vsem svetu priznan po svojem delu z levi in da je zelo ponosen, da bo zdaj osrednje krdelo levov v živalskem vrtu sestavljal njihov lastni zarod.

Pred dobrim mesecem usmrtili 18-mesečnega Mariusa
Živalski vrt v Köbenhavnu je bil pred dobrim mesecem dni tarča ogorčenja, saj so takrat s strelom usmrtili in nato pred očmi obiskovalcev razkosali mladega, 18-mesečnega žirafjega samca Mariusa, z njegovim mesom pa so nahranili leve. Takrat so svojo odločitev pojasnili z besedami, da ne smejo dopustiti, da žirafji samec odraste, saj se morajo držati evropskih pravil, ki določajo, da se je treba parjenju med sorodniki izogibati.

Takratna poteza odgovornih v živalskem vrtu je šokirala na tisoče ljubiteljev živali po vsem svetu. Ko so izvedeli za namero živalskega vrta, da bodo Mariusa usmrtili, je na tisoče ljudi podpisalo celo spletno peticijo, da bi ga rešili, a brez uspeha. Številni Danci so takrat dejali, da gre pri potezi odgovornih za hinavščino in politično korektnost, znanstveni vodja živalskega vrta Bengt Holst pa je zaradi odločitve prejel celo nekaj groženj s smrtjo.