Ostanke Mariusa so pojedle ujede in levi. Foto: EPA
Ostanke Mariusa so pojedle ujede in levi. Foto: EPA

Oskrbnica v živalskem vrtu Jyllands park Zoo je danskim medijem dejala, da njihovega Mariusa verjetno čaka enaka usoda kot samca iz prestolnice, ki so ga na veliko ogorčenje javnosti pred dnevi pred očmi obiskovalcev ustrelili, nato pa njegovo telo razkosali in z njim nahranili leve. S tem so želeli preprečiti, da bi se 18-letni samec paril s sorodnico, nadomestnega doma pa mu niso našli. Živalski vrt je po tem krutem dejanju dobil tudi smrtne grožnje.

Smrt ali zanemarjanje
Enako kruto pa naj bi končal tudi žirafji samec Marius, ki živi na zahodu države. Star je sedem let, v isti ogradi pa živi s samico in še z enim, mlajšim samcem Elmerjem. "Ne moremo imeti dveh samcev in ene samice, saj se bosta samca kar naprej borila zanjo. Če želimo obdržati samico, bo eden moral iti," je dejala tamkajšnja oskrbnica Janni Lojtved Poulsen.

Dodala je, da bi "odvečnemu" samcu morda lahko našli nov dom, a to je malo verjetno. Tako kot pri Mariusu iz prestolnice so tudi pri tem samcu možnosti, da bi se kdaj paril, majhne, predvidevajo. "Če se bo koordinator za program parjenja odločil, da je žirafo treba odstraniti, bomo to storili," je dodala.

Pojasnila je, da danski živalski vrtovi že leta ubijajo "presežne" živali in da jih ogorčenje javnosti, peticija in protesti na ulici, ki so sledili potezi köbenhavnskega živalskega vrta, od te nemere ne bodo odvrnili. "Nekateri živalski vrtovi živali ne usmrtijo, a potem te živali živijo v zelo slabih razmerah, poleg tega jim ne omogočijo parjenja. Menimo, da ta rešitev ni dobra."

Mariusa iz prestolnice so s pištolo ustrelili pred očmi obiskovalcev. Nekaj mesa so vrgli zverem, nekaj pa so ga uporabili v raziskovalne namene tako na Danskem kot v tujini. Vrt Jyllands Park Zoo se še ni odločil, ali bodo tudi oni Mariusovo truplo dali vsem na ogled.