Phanfone povzroča velike nevščečnosti, predvsem v osrednji in vzhodni Japonski. Foto: EPA
Phanfone povzroča velike nevščečnosti, predvsem v osrednji in vzhodni Japonski. Foto: EPA
Danes so odpovedali več kot 600 letov. Foto: EPA

V nedeljo je bil močan veter vzrok za padec starejše ženske s pečine na otoku Okinava, valovi pa so na tem otoku odnesli tudi tri ameriške vojake. Enega so našli mrtvega, dva še pogrešajo. Oblasti še vedno iščejo tudi študenta, ki je deskal ob obali Fudžisave južno od Tokia, še dve osebi pa pogrešajo v Jokohami, kjer sta plazova zasula tempelj in večstanovanjsko hišo.

Močan veter povzroča velike težave v prometu, obstali so številni vlaki in letala, več deset tisoč gospodinjstev v osrednji in vzhodni Japonski pa je ostalo brez elektriko. Oblasti so za 50.000 odredile evakuacijo, še 1,7 milijona prebivalcem pa svetovale, naj se umaknejo na varno, a potem nasvet preklicale.

Tajfun je kopno dosegel pri mestu Hamamacu v osrednjem delu države, potem pa je njegova moč pojenjala. A vremenoslovci opozarjajo, da gre še vedno za nevarno nevihto. Tajfun je že dosegel Tokio, ki mu je prizanesel z najhujšim. V 24 urah je nad mestom padlo okoli 100 milimetrov dežja.

Letalske družbe so odpovedale več kot 600 za danes predvidenih poletov, ustavljene so številne železniške povezave. Šole na vzhodu in v osrednjem delu Japonske so zaprte. Tajfun je prekinil tudi iskalno akcijo 12 pogrešanih žrtev vulkana Mount Ontake v osrednji Japonski, ki je izbruhnil pred več kot tednom dni in zahteval življenja najmanj 51 ljudi.