V severnem delu Irana je tako zapadlo največ snega v zadnjih 50 letih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V severnem delu Irana je tako zapadlo največ snega v zadnjih 50 letih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Letalo United Airlines so morali pred vzletom očistiti snega in ledu. Foto: EPA

V severnem delu Irana je v snežnem metežu zapadlo največ snega v zadnjih 50 letih. Brez oskrbe z elektriko in s plinom je ostalo skoraj pol milijona ljudi, nekateri kraji pa so odrezani od sveta.

V Gorskem kotarju uničenih 80 odstotkov omrežja
Na Hrvaškem je predsednik Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina za celotno območje Gorskega kotarja razglasil naravno nesrečo, potem ko je v nedeljo naravno nesrečo razglasil na območjih Fužin in Čabra. Po besedah direktorja reškega Elektroprimorja Vitomirja Komna je na področju Gorskega kotarja uničenih 80 odstotkov elektroenergetske mreže. Prebivalci območja se poleg drugih težav spopadajo tudi s pomanjkanjem agregatov v nakupovalnih središčih.

Zaradi vseh težav sta zaprta maloobmejna prehoda s Slovenijo Babno Polje-Prezid in Osilnica-Zamost.

Na varno rešili 200 otrok
Po večdnevnem sneženju se na avstrijskem Koroškem razmere počasi umirjajo, vendar pa prebivalci še ne morejo biti mirni. V Špitalu so morali evakuirati šolo, ker se je začela udirati streha. Reševalci so na varno umaknili okoli 200 otrok. Zaradi podrtega drevja in nevarnosti plazov so v prometu še vedno številne zapore.

Sneženje se bo okrepilo
Koroško elektropodjetje Kelag si prizadeva zagotoviti elektriko 1.500 gospodinjstvom. Večini prebivalcev naj bi elektriko zagotovili še pred večerom, če ne bodo okoli 200 delavcev, ki so na terenu, ovirale cestne zapore.

Dopoldne je sicer v delih avstrijske Koroške znova začelo snežiti. Padavine naj bi se čez dan razširile na vso deželo.

S težavami so se v preteklih dneh spopadali tudi na Tirolskem. Tja naj bi avstrijska vojska danes poslala štiri helikopterje, s pomočjo katerih bodo med drugim ocenili nevarnost plazov in pregledali stanje. Polete za zdaj ovirata megla in sneženje.

Poplave v Italiji
O močnem sneženju poročajo tudi s severovzhoda Združenih držav Amerike, kjer sneg povzroča predvsem težave v prometu.

V Italiji pa se še vedno bojujejo s poplavami, saj so številne reke prestopile bregove.