Pri varčevanju z energijo lahko veliko naredi tudi vsak posameznik. Foto: BoBo
Pri varčevanju z energijo lahko veliko naredi tudi vsak posameznik. Foto: BoBo
Varčno z energijo

K učinkoviti rabi energije v zadnjih letih pozivajo tako država kot različne družbe, zveze in društva.

Slovenija je leta 2010 uvedla prispevek za učinkovito rabo energije, ta pa se steka v Eko sklad. Iz sklada se nato financirajo ukrepi energetske učinkovitosti v gospodinjstvih. Eko sklad bo letos ponudil skupaj 11,8 milijona evrov nepovratnih sredstev, od tega jih bo deset milijonov evrov namenjenih za ukrepe učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije na stanovanjskih stavbah.

V obdobju 2008-2010 je država na področju učinkovite rabe energije dosegla velik premik, prihranila je namreč 2,8 odstotka energije in tako za 0,3 odstotne točke presegla cilj iz nacionalnega načrta za omenjeno obdobje.

Prihranili bi lahko okoli 500 milijonov evrov na leto
Z doslednim izvajanjem drugega akcijskega načrta za energetsko učinkovitost za obdobje 2011-2016 pa bi po mnenju gospodarskega ministrstva po letu 2016 prihranili 4.232 gigavatnih ur na leto, kar pomeni, da bi pri stroških za energijo prihranili okoli 500 milijonov evrov na leto.

Pri varčevanju z energijo pa lahko veliko naredi tudi vsak posameznik. Nasvete je mogoče najti na več spletnih straneh, med drugim na straneh kampanje Energija.si, bodi učinkovit, projekta Ensvet in kampanje Uresničujmo, z energijo varčujmo.

Ob svetovnem dnevu varčevanja z energijo bodo strokovnjaki Elektra Ljubljana v petek in soboto med 9. in 13. uro na Prešernovem trgu v Ljubljani svetovali mimoidočim. Nasveti bodo osredotočeni predvsem na učinkovito rabo električne energije s praktičnim prikazom merjenja porabe električne energije posameznih aparatov in prikazom možnosti za spremljanje lastne porabe električne energije, so zapisali na spletni strani.

Varčno z energijo