Gasilcem je ponoči uspelo odstraniti polovico nanosov. Foto: Barbara Štor, TV Slovenija
Gasilcem je ponoči uspelo odstraniti polovico nanosov. Foto: Barbara Štor, TV Slovenija
Zemeljski plaz zasul strugo potoka Rečica

Gasilce, vodarje, gradbince in druge po poročanju Radia Slovenija čaka še najmanj en dan trdega dela, da bodo odstranili posledice plazu, ki so si ga že ogledali geologi. Ti bodo tudi povedali, kako sanirati plazišče, po katerem je v dolino zgrmelo več sto kubičnih metrov rudniške jalovine, ki so jo tja v preteklih desetletjih odlagali iz nekdanjega rudnika.

"Vso noč smo delali z dvema bagroma in šestimi tovornjaki, približno polovico struge smo očistili. Gre za zelo težek material, polno je tudi hlodovine in drevja, ki ga je treba sproti žagati z motornimi žagami, da se lahko prebijamo naprej," je za Radio Slovenija povedal poveljnik GD Rečica Roman Očko, ki je okoliškim prebivalcem zagotovil, da jih ni treba biti strah, saj delajo najhitreje in po najboljših močeh.

Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Jože Senica je ocenil, da je s hriba nad potokom, kjer je bila včasih premogovniška deponija, zdrsnilo najmanj 50.000 kubičnih metrov zemlje. "Delamo strokovno. Če bi se sanacije lotili nestrokovno, bi lahko prišlo tudi do katastrofe in smrtnih žrtev," je dejal. Po njegovih besedah je zajezena voda grozila, da bo v primeru rušilnega vala poplavila objekte na območju Spodnje Rečice in Laškega.

Zemeljski plaz zasul strugo potoka Rečica