Do leta 2015 mora stanje vode v jezeru doseči oceno dobro. Foto: BoBo
Do leta 2015 mora stanje vode v jezeru doseči oceno dobro. Foto: BoBo

Po pojasnilih blejske občine so po več desetletjih ukinili komunalno podvodno povezavo med Malo Zako in Mlinom. Z novim tlačnim vodom so povezali območje Velike in Male Zake, čakajo pa še na regulacijo padavinskih voda, ki jo mora zagotoviti blejski kamp.
Poleg tega je občina v celoti ločila fekalne in padavinske vode na območju zaledja Prešernove ceste in starega jedra Grad ter uredila kanalizacijo na Rečici ob potoku Mišca. Rešiti morajo še strogi center, a je trimilijonska naložba povezana z ureditvijo cestne infrastrukture, pri čemer se občina poteguje za kohezijska sredstva.

Delo še čaka, tudi državo
V prihodnje bodo morali postopno umakniti prometa z območja jezera in prehod ključnih energetskih porabnikov v središču Bleda na obnovljive vire energije oziroma daljinsko ogrevanje. "Svojo vlogo pa bo morala odigrati tudi država," je opozoril direktor občinske uprave Matjaž Berčon.
Državo je k ukrepom pozvalo tudi Društvo za varstvo okolja Bled. Njegova članica in strokovnjakinja Špela Remec Rekar z agencije za okolje je povedala, da obstajajo posamezni ukrepi, ki ne zahtevajo veliko denarja, na primer vnos hranil v jezero z ribolovom. Že to bi lahko pretehtalo staje kakovosti vode iz zmernega v dobro, meni.

Leto 2015 se hitro bliža
Analize kažejo, da bi še to leto lahko dosegli dobro stanje vode v jezeru, saj se je vnos organskih snovi s prepovedjo ladjic, ki jih uporabljajo ribiči, že zmanjšal. Poleg tega ob jezeru tudi ni več gradbišč, kot so bila v letih od 2008 do 2011.

"Leto 2015, ko mora Blejsko jezero po zahtevah EU-ja doseči dobro ekološko stanje vode, se približuje, in če želimo tako stanje doseči in obdržati, moramo ukrepati," je še poudarila Remec Rekarjeva.