Okolje
()

Poudarki

  • Upad populacije opazen pri tretjini vrst metuljev
  • 20 vrst ogroženih kačjih pastirjev
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 9 glasov Ocenite to novico!
Metulj
Podatki Evropske komisije, ki je oblikovala poseben rdeči seznam ogroženih vrst, kažejo, da izumrtje v Evropi grozi kar devetim odstotkom metuljev. Foto: MMC RTV SLO
       Ko govorimo o ogroženih vrstah, ljudje morda pomislijo na večje, bolj karizmatične stvaritve, kot so pande in tigri, vendar ne smemo pozabiti, da so majhne vrste na našem planetu ravno tako pomembne in jih je prav tako treba zaščititi.       
 Jane Smart

Dodaj v

Vrste metuljev, hroščev in kačjih pastirjev kmalu le še spomin?

"Tudi majhne vrste je treba zaščititi"
21. marec 2010 ob 13:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

Izguba habitata in podnebne spremembe resno ogrožajo evropske metulje, hrošče in kačje pastirje.

Podatki Evropske komisije, ki je oblikovala poseben rdeči seznam ogroženih vrst, kažejo, da izumrtje v Evropi grozi kar devetim odstotkom metuljev, 11 odstotkom hroščev in 14 odstotkom kačjih pastirjev.

Upad populacije opazen pri tretjini vrst metuljev
Kot so pred dnevi sporočili iz Bruslja, najnovejše študije razkrivajo, da je pri skoraj tretjini od več kot 400 vrst metuljev v Evropi opazen upad populacije, tretjine evropskih metuljev ne najdemo nikjer drugje na svetu, 22 vrst pa je globalno ogroženih.

Ogroženi so tudi hrošči, med katerimi okoli 140 vrst živi samo v Evropi. Na stari celini kar 46 vrstam grozi izumrtje, medtem ko sedmim odstotkom izumrtje grozi na svetovni ravni. Med največji dolgoročni grožnji hroščem sodita izguba habitata zaradi izsekavanja gozdov in upad števila starih dreves.

20 vrst ogroženih kačjih pastirjev
Nič bolje se ne godi kačjim pastirjem. Približno 20 vrst je ogroženih, med njimi petim grozi svetovno izumrtje. Največ ogroženih vrst živi v južnih predelih Evrope, njihov habitat pa ogrožajo vse bolj vroča in suha poletja ter pomanjkanje vode.

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je ob tem dejal, da je "prihodnost narave naša prihodnost, in če ji bo spodletelo, bo spodletelo tudi nam".

"Tudi majhne vrste je treba zaščititi"
"Ko govorimo o ogroženih vrstah, ljudje morda pomislijo na večje, bolj karizmatične stvaritve, kot so pande in tigri, vendar ne smemo pozabiti, da so majhne vrste na našem planetu ravno tako pomembne in jih je prav tako treba zaščititi," pa je dodala direktorica Mednarodne zveze za ohranjanje narave in naravnih virov (IUCN) Jane Smart.

M. N.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo