Štiri kmetije so dobile prepoved oddaje mleka. Foto: BoBo
Štiri kmetije so dobile prepoved oddaje mleka. Foto: BoBo

"Nacionalni veterinarski inštitut je danes popoldne obvestil Vurs in nosilca dejavnosti proizvodnje krme iz Ajdovščine, da je bila v vzorcu energetskega krmila za molznice najdena presežena dovoljena vrednost aflatoksina," so sporočili z veterinarske uprave (Vurs).

Ker so omenjeno krmilo te serije uporabljale štiri kmetije z molznicami, je Vurs odredil začasno prepoved oddaje mleka za javno porabo. Trije kmetovalci so oddajali mleko tudi v Italijo, eden pa v mlekarno v Kobaridu, zato je tudi v tej mlekarni Vurs odredil pregled serij mleka in izdelkov ter prepovedal pošiljanje mleka na trg oziroma ukazal njegov umik s trga.
Izredno strupeni
Aflatoksini sodijo v skupino mikotoksinov, ki so ena najbolj rakotvornih snovi. Omenjeni toksini lahko preidejo v telo prek kože, vdihanja in zaužitja. Simptomi se pojavijo hitro, najpogosteje kot bruhanje, driska, bolečine, srbenje kože, rdečica, krvavitve in občutek oteženega dihanja.

Učinkovit protistrup na žalost ne obstaja. Edina učinkovita obramba je fizična zaščita kože in dihalnih poti z uporabo zaščitne obleke in maske.