Če vse
Če vse "smeti" stlačimo v vrečo in jih odložimo med mešane odpadke, smo že prispevali delček k ustvarjanju toplogrednih plinov in preprečili, da bi iz odpadkov nastala nova surovina. Foto: MMC RTV SLO

Če vse smeti stlačimo v vrečo in jih odložimo med mešane odpadke, smo že prispevali delček k ustvarjanju toplogrednih plinov in preprečili, da bi iz odpadkov nastala nova surovina.

Nova serija oddaj Ekoutrinki, ki se po nekajletnem premoru vrača v program nacionalne televizije, vas želi ponovno spodbuditi k razmišljanju in odgovornejšemu ravnanju, ko gre na primer za ločevanje in reciklažo odpadkov, s čimer lahko nastane nova surovina, ali pa za energetsko obnovo vašega stanovanja ali hiše, s čimer boste prihranili denar in 30 odstotkov energije.

Vsebine prvih oddaj - Odpadna embalaža
V Sloveniji vsak prebivalec letno odloži 100 kg odpadne embalaže. Če jo ločujemo, iz zavrženih plastenk in vrečk nastane nova surovina. Vendar centri za ločevanje in predelavo odpadne embalaže opozarjajo, da se v rumenih zabojnikih, kamor odlagamo odpadno embalažo, znajdejo odpadki, ki jih ne morejo v celoti pripraviti za reciklažo, ker so plastenke in konzerve še polne vsebine in ker je med embalažo še polno drugih odpadkov. Tako le iz 30 odstotkov odpadne embalaže nastane nova surovina, drugo pa se uporabi za gorivo v industrijskih obratih. In še razmislek - plastična vrečka, če je ne recikliramo, razpade šele čez 100 let.

Biomasa
Kar 60 odstotkov Slovenije pokriva gozd, neizmeren vir obnovljive energije iz biomase, ki pa je ne izkoriščamo dovolj. Če bi se v Sloveniji z biomaso ogrevali vrtci, šole, domovi za starejše, se pravi vse javne ustanove, bi bili stroški ogrevanja lahko za 50 odstotkov nižji.

Bioodpadki
V gospodinjstvih in restavracijah vsak dan nastaja gora bioloških odpadkov, ki jih lahko predelamo v zeleno energijo. Treba jih je odložiti v rjave zabojnike, ki po tem romajo v bioplinarno, kjer bakterije v naravnih procesih ustvarijo možnosti, da s tehnološkimi postopki nastane plin in zelena elektrika. Iz tone bioloških odpadkov dobimo 150 KW elektrike, kar zadošča za potrebe povprečnega gospodinjstva za 15 dni.

Nova serija nadaljuje poslanstvo oddaj Ekoutrinki, ki jih je TV Slovenija skupaj s partnerjem Fit Medio, lastnico blagovne znamke Zelena Slovenija, pripravljala že v letih 2010 in 2011. Med 262 projekti so bili Ekoutrinki nominirani tudi za evropsko nagrado za trajnostno energijo, ki jo podeljuje Evropska komisija.

Barbara Zrimšek, TV Slovenija