Pridelovalce olivnega olja v Španiji je prizadela predvsem suša. Foto: Reuters
Pridelovalce olivnega olja v Španiji je prizadela predvsem suša. Foto: Reuters
false
Oljke na jugu Italije pa je prizadela bolezen, zaradi katere bodo morda posekali do milijon dreves. Foto: AP

Kot poroča Guardian, je italijanska vlada v južnih pokrajinah Lecce in Brindisi razglasila "katastrofalne razmere". Tamkajšnje oljke namreč napada bakterijska bolezen Xylella fastidiosa, imenovana tudi "oljčna ebola". Da bi zajezili težavo, bo morda posekanih do milijon več sto let starih oljk.

Evropski komisar za zdravje in varnost hrane Vytenis Andriukaitis je ta teden obiskal jug Italije in dejal, da je v boju z boleznijo oljk pomemben vsak dan. EU je že opozoril na morebitne resne posledice za dobavo olivnega olja, če se bo bolezen razširila.

Olive se dražijo že dve leti, saj je v Španiji, največjem proizvajalcu olivnega olja na svetu, pridelke prizadela suša, v Italiji pa omenjena bolezen.

Cene naj bi ostale visoke tudi v prihajajočih mesecih, saj se povpraševanje veča. Prodajalci in distributerji so želeli prejšnji mesec kupiti 12 odstotkov več olivnega olja, kot so ga bili izvozniki sposobni dostaviti, po poročanju Guardiana pravijo poznavalci. Slabe letine so imeli tudi v Južni Ameriki, na vzhodu Evrope pa so uporabljali več olivnega olja.

V Tuniziji in Grčiji dobro, a to ni dovolj
Obiranja oliv na jugu Evrope ne bo pred septembrom, cene pa dvigujejo strah pred tretjo slabo letino zapored v Španiji in Italiji. Tunizija in Grčija, drugi dve pomembni pridelovalki olja, sta proizvedli veliko olja, a ne dovolj, da bi pokrili manjšo proizvodnjo v prej omenjenih državah.

Gojenje oljk poteka v ciklu, v katerem ima eno leto drevo veliko plodov, naslednje leto pa manj, ko drevo počiva. Lani bi morala biti dobra letina v Španiji, a je vroče in suho vreme povzročilo manj pridelka od pričakovanj. Letos je bila tudi zelo vroča pomlad, zaradi česar obstaja strah pred še eno slabo letino. Če bo deževalo septembra in oktobra, pa bo letina vseeno boljša od pričakovanj.