Žarnić je zatrdil, da novinarske konference ni sklical zaradi strahu pred Računskim sodiščem. Foto: MMC RTV SLO
Žarnić je zatrdil, da novinarske konference ni sklical zaradi strahu pred Računskim sodiščem. Foto: MMC RTV SLO
Akcije zbiranja smeti bodo po novi zakonodaji bolj pogoste. Foto: MMC RTV SLO
Odpadki po Evropi
Žarnić o ravnanju z odpadki
Ločevanje odpadkov po enem letu

Roko Žarnić, minister za okolje in prostor, je na novinarski konferenci poudaril, da je Slovenija tretja država v EU-ju, ki popolnoma prenaša določbe evropskih direktiv v svoj pravni red.

Papir, kovine in plastične materiale bodo morale ločevati vse ustanove
Povedal je, da so s sodelavci pripravili štiri podzakonske akte: uredbo o ravnanju s komunalnimi odpadki, uredbo o spremembah in dopolnitvah uredbe o odlaganju odpadkov na odlagališčih, uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja in operativni program, ki navaja cilje in zahteve dveh evropskih direktiv.

Prvi omenjeni uredbi sta medsebojno usklajeni in sta podani v enomesečno javno razpravo, na seji vlade pa naj bi bili uradno sprejeti v prvi polovici aprila.

Po besedah direktorice direktorata za okolje Barbare Avčin Tržan uredba o ravnanju s komunalnimi odpadki ureja zbiranje, obdelavo in odlaganje odpadkov. V skladu s tem med drugim na novo določa, da bodo morali papir, kovine, plastične materiale in kuhinjsko embalažo ločeno zbirati vse javne ustanove in podjetja, česar do zdaj ni bilo. Prav tako bodo morali izvajalci javnih služb enkrat na leto pozvati šole, vrtce in druge javne zavode k zbiralnim akcijam in nato zbrane ločene odpadke tudi brezplačno odpeljati. To bo urejeno tudi s kazenskimi določbami.

Določene tudi mejne vrednosti emisij snovi v okolje zaradi odlaganja odpadkov
Avčin Tržanova je izpostavila tudi okoljske cilje uredbe. Za vsako statistično regijo bo namreč zdaj predpisan delež ločeno zbranih frakcij. Če se izvajalci tega ne bodo držali, bodo lahko izgubili odločbo, da so zbiralci komunalnih odpadkov.

Uredba o spremembah in dopolnitvah uredbe o odlaganju odpadkov na odlagališčih pa določa mejne vrednosti emisij snovi v okolje zaradi odlaganja odpadkov, obvezna ravnanja in druge pogoje za odlaganje ter pogoje in ukrepe v zvezi z načrtovanjem, gradnjo, obratovanjem in zbiranjem odlagališč ter ravnanjem po njihovem zaprtju.

V javno obravnavo gre tudi tretja uredba - uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, ki po besedah generalnega direktorja direktorata za javne službe in investicije Bojana Dejaka nadgrajuje obstoječi pravilnik. Uredba prenaša del odgovornosti na občine in je podlaga za kazenske sankcije.

Žarnič: Ministrstvo dela vestno
Pogoj za uveljavitev nove ali spremenjene cene storitve javne službe je soglasje občinskega sveta ali skupnega organa odločanja, kadar mora biti ustanovljen z zakonom, k predlagani ceni. To pomeni, da ni več potrebno pozitivno strokovno mnenje ministrstva za okolje, ki je bilo predpisano z veljavnim pravilnikom, pravijo na ministrstvu.

Četrti podzakonski akt, operativni program, bo šel v javno obravnavo čez približno teden dni, je pojasnil minister.

Vsi omenjeni dokumenti po Žarnićevih besedah dokazujejo, da ministrstvo dela vestno. Prav zato, ker so vsi "materiali" že pripravljeni, je pretekli teden na vprašanje novinarjev, "ali 'kante' še predstavljajo problem", zatrdil, da ne, je povedal in dodal, da je prav, da Računsko sodišče opozarja na težave, saj se sicer na tem področju ne bi nič premaknilo. Menil je še, da je imel njegov predhodnik Karl Erjavec premalo časa, da bi uredil vprašanje odpadkov.

Sodelujoči na novinarski konferenci so zatrdili še, da se s spremenjeno zakonodajo cene za uporabnike ne bodo spremenile.

Odpadki po Evropi
Žarnić o ravnanju z odpadki
Ločevanje odpadkov po enem letu