Žarnić zatrjuje, da za dokumente, ki jih navaja komisija, ni vedel. Foto: MMC RTV SLO
Žarnić zatrjuje, da za dokumente, ki jih navaja komisija, ni vedel. Foto: MMC RTV SLO
Alenka Jeraj
Jerajeva je že septembra dejala, da obstaja sum, da je Žarnić storil več kaznivih dejanj, in omenila možnost kazenske ovadbe. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny

Tretjina članov komisije je namreč ministra za okolje in prostor kazensko ovadila zaradi suma ponareditve ugotovitvenega sklepa o usklajenosti predloga občinskega prostorskega načrta z mnenji državnih nosilcev urejanja prostora. "Šlo je za podpis dokumenta, ki je na MOP-u nastal v petek, 2. 7. 2010, in sem ga podpisal zjutraj v ponedeljek, 5. 7. 2010. Pri tem gre za datum nastanka dokumenta, ki je zapisan v njegovi glavi, in ne za datum podpisa sklepa."

"Očitek o nevestnosti je prav tako brez osnove, saj ne v času pred in med pripravo podpisanega dokumenta MOP-a niti ob njegovem podpisu na naslov MOP-a niso prispeli dokumenti, ki jih navaja komisija. Za njihov obstoj nismo vedeli in jih zato nismo mogli upoštevati," je še zapisal Žarnić.

Žarnić naj bi antedatiral dokument
Žarnić je na septembrski seji komisije pojasnil, da je ugotovitveni sklep, potreben za sprejetje ljubljanskega prostorskega načrta, podpisal na dan seje mestnega sveta, ko so odlok tudi sprejeli. Dokument je bil sicer pripravljen 2. julija, ko se je tudi iztekel rok za izdajo sklepa. Takrat je dejal še, da je omenjeni sklep o usklajenosti mnenj nosilcev urejanja prostora upošteval vse zahtevane in potrebne dokumente. Na vprašanje Jerajeve, zakaj v sklepu niso upoštevana nekatera negativna mnenja in pripombe, pa je odgovoril, da teh ni poznal. Jerajeva je na to odvrnila, da obstaja sum, da je Žarnić storil več kaznivih dejanj, in omenila možnost kazenske ovadbe.

Komisija se je tako sešla za zaprtimi vrati ter zaradi suma ponareditve dokumenta (antedatiranja) in nevestnega dela v službi ovadila ministra za okolje. Jerajeva je prepričana, da bi lahko minister v času od septembrskega zaslišanja, kot je to tudi napovedal, ukrepal in med drugim zahteval revizijo postopka. Minister je takrat še dejal, da ni bil seznanjen z negativnim mnenjem Darsa, obvestilom ministrstva za javno upravo ter pripombami ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ob tem pa je zanikal tudi pritiske Mestne občine Ljubljana.