Podivjana Sora je pred tremi leti v Železnikih naredila hudo škodo. Foto: MMC RTV SLO
Podivjana Sora je pred tremi leti v Železnikih naredila hudo škodo. Foto: MMC RTV SLO
Železniki
Bo tokrat manj hudo? Foto: MMC RTV SLO

Čeprav napovedi tokrat ne kažejo, da bo najhuje prav v Železnikih, Prevc opozarja, da so bili v zadnjih dvajsetih letih kar štirikrat poplavljeni, najhuje pa je bilo 18. septembra 2007.

"Sanacija je bila v teh treh letih narejena predvsem na hudournikih z gradnjo naplavnih pregrad, ki omogočajo, da se plavje, ki ga nosijo hudourniki, zaustavlja, da zaustavljajo tudi podivjano vodo. Poleg tega so hudourniški pritoki očiščeni in niso v takšnem katastrofalnem stanju, kot so bili v letu 2007," pojasnjuje Prevc, ki pa je prepričan, da je država v zadnjih dvajsetih letih na urejanje hudournikov po Sloveniji pozabila.

Znova v pripravljenosti
"V tem trenutku imamo vendarle upanje, da se takšna katastrofa ne more več ponoviti, so pa v pripravljenosti prostovoljni gasilci, civilna zaščita, tisti, ki vedo, kako ravnati v trenutkih, kot je ta. V naslednjih urah bomo aktivirali enote zaščite in se dogovorili, kako ljudem pomagati. V tem trenutku jih lahko samo mirimo, opozarjamo jih na to, naj bodo previdni, naj se ne gibljejo v bližini Sore, verjamem pa, da ponoči ne bomo spali," je še povedal župan Železnikov.