Rekordno nizka udeležba. Foto: MMC RTV SLO
Rekordno nizka udeležba. Foto: MMC RTV SLO
Predsedniške volitve 2012
Odprtih je bilo 3.337 rednih volišč, od katerih jih je bilo 1.148 tudi dostopnih za invalide, 55 pa je bilo namenjenih volivcem, ki glasujejo zunaj kraja stalnega prebivališča. Foto: BoBo
Volišča
Prvi delni izidi bodo znani po 19.30. Foto: BoBo
Volilnim izidom bodo v ponedeljek prišteli še glasove po pošti iz domovine, 19. novembra pa tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz tujine.
Volilna reportaža iz Osilnice
Svoj glas do 11. ure oddalo 246.500 volivcev

Pred petimi leti, 21. oktobra 2007, ko je potekal prvi krog volitev, je bila volilna udeležba do 11. ure 16,97-odstotna - ali, z drugimi besedami, svoj glas je do te ure oddalo 291.522 volivcev -, do 16. ure pa 43,03-odstotna. Volitev v prvem krogu se je pred petimi leti udeležilo 57 odstotkov upravičencev oz. 992.245 volivcev.

Volivke in volivci so na dom prejeli obvestila o volišču in dnevu glasovanja, glasujejo pa lahko z veljavnim osebnim dokumentom na podlagi vpisa v volilni imenik. Tisti, ki bo pomotoma izpuščen iz volilnega imenika, ima možnost, da glasuje s potrdilom. Tega mu bodo lahko tudi danes izdali na upravni enoti.

Volitve bomo podrobno spremljali tudi na MMC-ju. Čez dan bomo objavili podatke o volilni udeležbi. Prvi podatki bodo znani ob 12. uri, zatem pa še ob 17. uri.

Ob 19.00 pa bomo skupaj s TV Dnevnikom in Radijskim dnevnikom objavili izide vzporednih volitev.

Vabljeni tudi k ogledu:
Ob 18.40: Volilni večer na TV SLO 1 z Lidijo Hren

Ob 19.30: Volilni večer na Radiu Slovenija z Jolando Lebar

Ob 20.00: Volilni studio na Radiu Koper

Po prihodu na volišče - ko se bo podpisal v volilni imenik - bo volivec prejel glasovnico, na kateri je tudi posebno navodilo, kako se glasuje. Volivec sicer glasuje tako, da na glasovnici formata A5 obkroži zaporedno številko pred imenom kandidata, za katerega glasuje. Pri ugotavljanju, ali je glasovnica veljavna, imajo prednost oznake, kot so določene v navodilu, sicer pa bo veljavna vsaka glasovnica, na kateri bo volja volivca jasno razvidna.

Po državi se je odprlo 3.337 rednih volišč, od katerih jih je 1.148 tudi dostopnih za invalide, 55 volišč pa je namenjenih volivcem, ki glasujejo zunaj kraja stalnega prebivališča. Hkrati bo glasovanje potekalo tudi v tujini, in sicer na 32 diplomatsko-konzularnih predstavništvih, kjer bodo volišča odprta med 9. in 17. uro po krajevnem času.

Prvi delni izidi bodo znani po 19.30. V ponedeljek bodo tem prišteli še izide glasovanja po pošti iz Slovenije, 19. novembra pa tudi glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine.

Do konca glasovanja še vedno velja volilni molk. Do 19. ure bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Svoj glas so že oddali tudi vsi trije predsedniški kandidati. Njihove fotografije objavljamo v enakem vrstnem redu, kot so zapisani na glasovnici.

Volilna reportaža iz Osilnice
Svoj glas do 11. ure oddalo 246.500 volivcev