Domnevne kršitve ste lahko prijavili na zgornji telefonski številki. Foto: MMC RTV SLO
Domnevne kršitve ste lahko prijavili na zgornji telefonski številki. Foto: MMC RTV SLO

Za 56 prijav je bilo takoj ugotovljeno, da ne gre za kršitev volilnega molka, od preostalih 43 prijav trenutno obravnavajo 23 zadev. Po štiri med njimi se nanašajo na objave v socialnih omrežjih, na objave na televiziji in na objave na spletnih portalih. Po tri prijave se nanašajo na postavljanje prenosnih plakatov in na objave v časopisih, dve prijavi pa sta povezani z deljenjem letakov v poštne nabiralnike. Ena prijava se nanaša na uničevanje plakatov, ena na anketiranje o volitvah in ena na kršenje volilnega molka na radiu.

Največ prijav, ki jih inšpektorat obravnava, so prejeli iz Podravske in Osrednjeslovenske regije.

V času volilnega molka so prepovedane vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitvah.

To so propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev; nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino; trganje ali uničevanje plakatov, ki so bili nalepljeni skladno z zakonom pred volilnim molkom in objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank.

Za kršitev so predvidene globe od 800 do 1.200 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 300 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 120 do 200 evrov za posameznika.

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve bo danes sprejemala prijave domnevnih kršitev volilnega molka na številko inšpektorata za notranje zadeve 080 21 13.