Predsedniške volitve
Danilo Türk in Lojze Peterle
Ankete za zdaj kažejo, da bo novi predsednik Slovenije Danilo Türk. Foto: RTV SLO
VIDEO
Pred drugim krogom volitev

Dodaj v

Ankete kažejo na zmago Türka

Za Peterleta bi glasovalo skoraj polovico manj volivcev kot za Türka
27. oktober 2007 ob 12:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Javnomnenjski raziskavi, ki sta ju objavila Delo in Dnevnik, kažeta, da bo v drugem kkrogu predsedniških volitev precej več glasov dobil Danilo Türk.

Po anketi, ki jo je opravilo Delo Stik, bi za Lojzeta Peterleta glasovalo 29,3 odstotka, za Danila Türka pa 61,4 odstotka anketirancev. Neodločenih ostaja 9,3 odstotka vprašanih. Anketa, ki jo je za Dnevnik opravila Ninamedia pa kaže, da bi Türka podprlo 58,3 odstotka, Peterleta pa 29,3 odstotka vprašanih.

Tudi, če bi se v drugi krog uvrstil Mitja Gaspari, bi Gaspari dobil od 57 do 59 odstotkov glasov vprašanih.

Volilna napoved za drugi krog volitev:
Danilo Türk - 67,7 %
Lojze Peterle - 32,3 %

Od kod prehajajo glasovi?
V Delu Stik ugotavljajo, da bi večina tistih, ki so v prvem krogu glasovali za Peterleta, to storila tudi v drugem krogu, a ne vsi. Pet odstotkov vprašanih bi v drugem krogu glasovalo za Türka. Od tistih, ki so v prvem krogu glasovali za Türka, pa bi dva odstotka v drugem krogu glasovala za Peterleta.

Med volivci Zmaga Jelinčiča je 68 odstotkov takih, ki bi svoj glas namenili Türku, 28 odstotkov pa bi jih podprlo Peterleta. Türka sicer podpirajo pripadniki mlajše generacije in ženske, Peterleta pa pripadniki starejše generacije, najstarejši volivci in moški. Türk ima največ volivcev v osrednji Sloveniji, na Celjskem, v severovzhodni Sloveniji in na Koroškem, pri Peterletu pa izstopa malo volivcev v celjski regiji.

Prijavi napako
Komentarji
kapljač
# 08.11.2007 ob 19:30
sem iz celjske regije .. je kr pravilna ocena. Malo volivcev za Petrleta
zalcan
# 01.11.2007 ob 23:44
Turki prihajajo!
galilejo
# 31.10.2007 ob 18:13
Če želite živeti v "CRKVENI" državi potem volite Lojzeka!
pantter
# 31.10.2007 ob 13:55
Pcx, debil z****???
Naj si jaz preipišem napake Srbije in drugih? Piši si jih sam, pojdi živet drugam!!
Ja ni kaj kot kaže še živijo težki paraziti v družbi.
kanalija
# 31.10.2007 ob 00:11
@Asskicker: ne bi se mogel bolj strinjati z vsem kar si napisal/a!

V odgovor vsem, ki kar ne morete izpustiti besede komunist ko zmago kaže levemu kandidatu:
prihajam iz katoliške družine, potomec domobranca in nemke, krščen, birman, nikoli prisegel Titu.. A vendar mislim da 50 let socialistične (ne komunistične!) avtokracije ne more odtehtati zločinov ki jih je katoliška cerkev skozi zgodovino naredila slovenskemu narodu (lahko naštejem in osvežim spomin). Lahko mi rečete komunist, a nikoli ne bom podpiral manipuliranja množic pa naj to počne župnik, politik ali kapitalist.

Oba kandidata sta barabi, v najčistejšem pomenu te besede; če v politiki prideš-prilobiraš tako visoko kaj drugega niti ne moreš biti. Ker mislim da je glasovanje moja državljanska dolžnost in trdo izborjena pravica bom glasoval za g.Turka ker je inteligentnejši (njegov odziv na situacijo je hitrejši in pametnejši od Peterletovega), predvsem pa ne nasedam Peterletovemu imidžu dobrega gospoda, ki spominja na tiste s "pušco" pri bogoSLUŽJU.

p.s: mislim da nihče od levičarjev, komunistov, "stanovnikov", rdečih, partizanov, marxistov nima prav nič proti krščanski veri in vašim osebnim verovanjem, le to kar počne cerkev kot inštitucija nas malo moti.
minnaema
# 30.10.2007 ob 18:57
Uredništvo-"hvala za objavljen MOJ komentar in za Božjo voljo preberite si 174.čl.Ustave RS esplcitrno pa 39.čl.Ustave-
bo tudi vam kdaj prav prišla ta naša Ustava RS iz leta 1991/XII. & l.p.
minnaema
# 30.10.2007 ob 18:53
NESSCAFE prosim berite ZGODOVINO in od tega pišite resnico NE zavajajte !
minnaema
# 30.10.2007 ob 18:51
Javni mediji so dolžni državljane RS spomniti, da je gospod Lojze Peterle bil že enkrat predsednik Vlade RS, torej z
funkcijo, ki ima zelo široka pooblastila-delati dobro za državljane RS.
Brez dvoma ima funkcija predsednika Republike Slovenije precej omejena pooblastila a kljub temu mislim, da bo Peterletov nasprotnik bo znal zelo dobro sodelovati- navzven in tudi brez dvoma izposloval bo odlično koherentno z Vlado RS-esplicitno imam v mislih g.Turka kot zelo velikega pravnega strokovnjaka) mu pravice do osebnega dostojanstva in varnosti , ki jih državljani imajo pravico uživati v lastni državi- ni tuja zadeva.
Kaj je bilo do zdaj v povezavi tega postorjenega, JA VELIKO deklerativnih načel -a obljube, če so še tako zelo lepo napisane z njimi NI mogoče živeti. Ob uživanju človeškega dostojanstvua in varnosti -si želimo živeti vsi državljani RS-gospod Turk bo v esplcitih dejanjih dober povezovalec in adjutor- za vse državljane RS, tudi zato, ker NI strankarsko opredeljena osebnost, temveč vem, da bo njegovo delo povezano z pravico, resnico in spoštovanjem
do slehernega državljana RS.
& NESSCAGFE kako iracionalno uporabljate besede-skoraj žaljive so in nimajo nič skupnega, ker resnice so povsem drugačne od vaših trditev.Torej NE govorite o levici in desnici, ker gospod Turk NE pripada nobeni stranki, gospod
Peterle je pa zamrznil svoje strankarsko delovanje-vtem je velika razlika in v vaših besedah bodite espliciten in pošten-brez napihovanj prosim!
asskicker
# 30.10.2007 ob 14:54
Spoštovani TIGR2!
Mislim, da ti do argumentiranega in kulturnega razpravljanja na tem forumu manjka še ogromno. Najprej nam neukim razloži pojem dolgoletna leva titoistična indoktrinacija. Da bomo lahko razumeli, kako ima lahko na Slovence taka reč tako velik vpliv. Habla lepo prosil, da svojo izjavo, da so bili do sedaj izvoljeni tisti, ki so so bili proti osamosvojitve Slovenije, podkrepiš z dokazi. Nakladanje ti ne bo veliko pomagalo. Tudi izjava, da si Slovenci ne zaslužijo lastne države, je za sodržavljane, tudi zame, žaljiva. Če svoje države ne maraš in ji nisi lojalen, ti predlagam, da vrneš državljanstvo in vzameš kakega drugega. Bi bil pa zelo vesel, če bi se tudi ti držal kulturnega nivoja razpravljanja na tem forumu vsem v zadovoljstvo. Lep pozdrav!
jankoP
# 30.10.2007 ob 10:29
Tudi če bi blo kaj od tega res, bi rajši volil tistega, ki bi bil takrat za Slovenijo kot provinco Jugoslavije, kot tistega, ki je bil za Slovenijo kot provinco Vatikana.
TIGR2
# 30.10.2007 ob 10:18
Na Slovence ima dolgoletna leva titoistična indoktrinacija še vedno velik vpliv. Kljub temu, da so bili do sedaj izvoljeni tisti, ki so so bili proti osamosvojitve Slovenije, se praksa nadaljuje. Res si Slovenci ne zaslužijo lastne države. Nagrajujejo tiste, ki so nam v sramoto.
habla
# 29.10.2007 ob 19:47
Bi bil kdo prijazen in pokazal/dokazal da je bil kdorkoli od Turka, Kucana in Drnovska proti osamostojoitvi Slovenije. Ne recem sicer da to ni mozno, bi mi bilo pa zelo lazje se odlociti pri izbiri med kandidatoma.
Osebna interpretacijo zgodovine ne pride v postev, ampak zgolj dejstva. Eksplicitne izjave, ki so jih zapisali mediji pr. "Kucan v Delu 25.6.1990 "Ne podpiram osamostojitev Slovenije" pa so zelo dobrodosli. Prejsni stavek je izmisljen primer. Izjave kot "...smo za konfederacijo in ne federacijo" ne bi vstel med take, ki kazejo na to da je nekdo proti osamostojitvi.

lep vecer se naprej.
franzz
# 29.10.2007 ob 19:44
V roke vzemite časopise iz leta 1988-89, pa čitajte, potem pa komentirajte, kdo je bil za in kdo je bil proti.
MarkoNi
# 29.10.2007 ob 12:44
Ne jamrajte in ne zavajajte, Türk je dejansko bolj primeren za predsednika in ima boljše reference (bil je drugi človek OZN)!

Pa sprejmite že enkrat osnovna pravila demokratične igre: zmaga tisti z več glasovi. Meni tudi ni Janša všeč, pa ga vseeno prenašam, ker je bil demokratično izvoljen.

Itak pa je prav, da eni drugim gledjao pod prste.
asskicker
# 29.10.2007 ob 12:32
Naj še sam pristavim svoj lonček.
Mislim, da javnomnenjske raziskave ne lažejo in kažejo predvsem na to, da Lojze Peterle v Sloveniji pač ni priljubljen politik. Ljudje ga ne marajo. V prid temu po mojem govori kar nekaj dejstev:

- Bil je predsednik Demosove vlade in se ni kaj prida izkazal
- Bil je zunanji minister in se tudi ni kaj prida izkazal (klečeplazenje pred Italijani ...)
- Kaj je počel in kje je bil med najnevarnejšimi dnevi vojne za Slovenijo? (baje je pel podoknice nadškofu Šuštarju, ko sta Janša in Bavčar že vodila in koordinirala upor proti izhajajočim tankom iz kasarn JLA ...)
- Še ne dolgo nazaj je javno je zagovarjal kolaboracijo (nimam nič proti, če bi jo argumentirano) in če bi imel možnost, bi lovil bivše komuniste kot je Mosad lovil pobegle Naciste po drugi svetovni vojni. Če je to človek, ki združuje, sem jaz sirov burek. Še en politik pač, ki se prebarva v manj kot letu dni.
- Praktično je razbil na novo ustanovljeno SLS in jo oslabil. Ne vem, če je bil spor okoli volilnega sistema tako pomemben razlog za tako početje. Zakaj npr. nima toliko jajc in odgovorno prevzame vsaj vodenje NSI? Od Bajuka tako ali tako ni nobene koristi ...

Ljudje pač niso neumni in si kaj tudi zapomnijo. Kandidat, ki ni sposoben mobilizirati niti svoje tradicionalne desne volilne baze, je pač obsojen na neuspeh. Ali se je kdo sploh vprašal, zakaj je nadaljeval kariero v Evropi? Retorično vprašanje ...

Jaz bom Volil Turka, čeprav ni bogve kaj. Brez zamere in lep pozdrav vsem!
krispi
# 29.10.2007 ob 10:53
Ej, nehajte kr neki tvezit o smaostojni Sloveniji in kdo je bil proti. Prvo se prepricajate, o cem govorite!!!!! Ocitno je pac na to tema se vedno najlazje nafopat ljudi. Ce bi Kucan, Drnovsek, Türk ipd., biili proti samostojni Sloveniji, kako je potem mozno, da so prav ti ljudje eni izmed najbolj zasluznih, da so nas tako hitro priznali (Türk v ZN, Kucan in Drnovsek pa z lobiranjem pri Nemciji...)- t'k da nehajte kr neki govorit.

Js osebno upam, d bo zmagal Türk, ker se mi zdi bolj predsednik vseh nas, kot pa Petrle, ki zastopa le dolocen sloj ljudi.
franzz
# 28.10.2007 ob 22:04
Če bo zmagal Turk, bo to že tretji predsednik, ki je bil proti smostojni Sloveniji. Oba prejšnja sta bila proti osamosvojitvi. Sprašujem se, kaj je z našimi volilci.
iwo18
# 28.10.2007 ob 21:19
rdeča, rdeča SLOVENIJA.. Zdaj manjka samo še, da bo predragi gospod najzaslužnejši borec Stanovnik postal premier. Potem bo pa lepo. OMFG
ism
# 28.10.2007 ob 17:39
Ped volitvami 2004 je LDS po raziskavah imela 5 - 10 % prednosti pred SDS, nato pa je zmagala SDS in naslednja anketa je pokazala, da ima največjo podporo SDS. Pred volitvami letos je Peterle imel prednost v drugem krogu, sedaj pa ima Tuerk kar naenkrat 2x do 3x več podpore. Anketarji, kot kaže, res nimajo pojma (ali pa prilagajajo rezultate kot jim paše), saj si ni moglo kar 50 % ljudi kar naenkrat premisliti.
tomo25
# 28.10.2007 ob 12:40
Bravo komunisti slovenski neumni..... Kako zavajanje javnosti, ... upam da zmaga peterle
sicer sm volu jelenčiča, zdj pa bom peterleta, ker je vsaj domoljub!
stanislav
# 28.10.2007 ob 11:33
Nelčika te analize je naredil POP tv.
Nelčika
# 28.10.2007 ob 11:22
farjestad, da bi 'tisti z nižjo izobrazbo podpirali Petrleta', mi res ni znano, ne vem, kje si to pobral;).
Nelčika
# 28.10.2007 ob 11:20
loup & gadni, no comment... :S
gadni
# 28.10.2007 ob 11:05
Vsi ljudje niso slepi, tako kot tisti , ki jim pere možgane RKC z svojim enoumjem. Težko je, če slepo verjameš le v eno resnico in takih je vse manj.
loup
# 28.10.2007 ob 10:39
ljudje bodte pametni pa rajš ostante doma, ker oba kandidata sta zanič.
farjestad
# 28.10.2007 ob 09:54
ljudje bodte pametni pa volite Türka. nekje sm prebral, da naj bi bili predvsem tisti z nižjo stopnjo izobrazbe za Peterleta...:S. aja, da pa Bajuk podpira Peterleta, me sploh ne preseneča!

Nelčika, brez zamere..
Nelčika
# 28.10.2007 ob 09:48
nesscafe, se podpišem!

ljudje bodte pametni pa volite Petrleta. nekje sm prebrala, da naj bi bla predvsem mladina zlo za Turka... :S. aja, da pa Kučan podpira Turka, me sploh ne preseneča!
PCx
# 27.10.2007 ob 23:17
katera je bila sprovocirana ob nepravem času, "razhod" bi bil možen na miren način, brez ekcesov(a kaj ko tako ne bi bilo takih bajnih dobičkov vojnih dobičkarjev, glej ka se rima ), a kar je bilo je bilo, ne moremo spremeniti a lahko spremenimo pogled na stvar in ne idealizirat fašističnih posegov... in jih začinjat z nacističnimi opaskami...
Maz
# 27.10.2007 ob 23:08
PCx: to je največji nesmisel, kar sem jih prebral. Jugoslovanske republike so bile po ustavi notranje avtonomne s pravico do odcepitve in do vojne je pripeljal le idealizem in nacionalna nestrpnost določenih voditeljev.
comentario
# 27.10.2007 ob 22:11
Načeloma je res vseeno kdo je predsednik, je pa lepo videt, da znajo/mo Slovenci (še vedno) ločit pleve od semen. :)
PCx
# 27.10.2007 ob 21:57
fantje nekaj je sporazumna osamosvojitev nekaj povsem drugega pa poskus nasilne razdružitev, ki je posledično priperljala do masakra na balkanu....

tako da Slovenci si lahko pripišemo Srebrenico in druge kraje žalostnega nesmisla ... :((((

Vsi za Türka al pa vsi pred parlament in okličemo komunistično skupščino...
farjestad
# 27.10.2007 ob 20:16
Torej so ankete pred prvim krogom propagirale Lojza, saj naj bi po teh anketah dobil bistveno več odstotkov kot jih je. Zdaj pa so si anketarski manipulanti premislili in bojo raje propagirali Türka. Ne vem. Naj mi kdo razloži to protislovje...
DEMOKRACIJA 2004
# 27.10.2007 ob 20:06
Ankete so medijska propaganda in manipulacija.
DEMOKRACIJA 2004
# 27.10.2007 ob 20:05
Jaz še vedno verjame v zmago našega Lojzeta, ki je pravi za predsednika naše ljube domovine Slovenije.
DEMOKRACIJA 2004
# 27.10.2007 ob 20:05
Jaz še vedno verjame v zmago našega Lojzeta, ki je pravi za predsednika naše ljube domovine Slovenije.
disco77
# 27.10.2007 ob 19:37
Kaj usi kle neki jokate? Itaq predsednik nima več nobene moči tko, da je itaq useen kdo je izvoljen.
markos
# 27.10.2007 ob 19:10
res škoda, da tudi naslednjih 5 let ne bomo imeli predsenika, ki je v poltiko vstopil zaradi osamosvajanja in zaradi tega, da pripomore k temu cilju. Tako pa bomo imeli po Kučanu in Drnovšku spet za predsednika človeka, ki izhaja iz bivšega sistema, in mu samostojna Slovenija ni bila cilj. Žalostno za Slovence, da nam to nič več ne pomeni.
smisel
# 27.10.2007 ob 18:11
točno tako sem tudi jaz razmišljal, kot je napisal nesscafe.
TUERK JE JAVNO NASPROTOVAL OSAMOSVOJITVI SLOVENIJE!
kučan ga seveda podpira, ker je tudi sam JAVNO NASPROTOVAL OSAMOSVOJITVI SLOVENIJE!

kakšen absurd, da bi večina slovenije volila NASPROTNIKA SLOVENIJE - TUERKA!
ljudje dragi, kdaj boste spregledali, in ugotovili, da je to ena navadna hinavščina! kako si sploh upa kandidirati za predsednika slovenije, če ji je pa nasprotoval!

ljudje preberite te komentarje, ker so resnične in ne nasedajte hinavščini
Maz
# 27.10.2007 ob 17:18
Prav tako kakor je bilo z gospodom Kučanom. Oviral je osamosvojitev in vseeno postal predsednik... V Sloveniji je politična in ideološka megla še zelo gosta...
nesscafe
# 27.10.2007 ob 16:28
Bravo. Lahko rečem, da je skupni projekt medijev in levice z naslovom Ustavite Peterleta uspel. No zdaj se bomo pa lahko pohvalili, da imamo predsednika, ki je nasprotoval osamosvojitvi Slovenije. Kdo je zdaj izdajalec?
Kazalo