Poškodbe na avtomobilu nemških turistov, ki so bili na poti na morje, a jih je ustavil omet v šentviškem predoru. Foto: MMC RTV SLO
Poškodbe na avtomobilu nemških turistov, ki so bili na poti na morje, a jih je ustavil omet v šentviškem predoru. Foto: MMC RTV SLO
Otvoritev OI
Odprtje olimpijskih iger je bilo spektakularno. Foto: EPA
Zrcalo tedna
Utrip

Ker je v noči na sredo znova odpadel del protipožarnega ometa v novem šentviškem predoru, so tega zaprli, dogodek pa je odmeval tako močno, da sta svoj odstop ponudila minister za promet Radovan Žerjav in uprava Darsa.

Urad RS-a za varstvo konkurence je izdal odločbo, v kateri ugotavlja, da je pet ponudnikov elektrike pri zvišanju cen delovalo usklajeno.

V Zagorju so odkrili doprsni kip pokojnega predsednika in premierja Janeza Drnovška.

Mate predstavil dosežke
Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je predstavil dosežke, pri čemer je posebej izpostavil porast preiskovanih kaznivih dejanj, zmanjšanje prekrškov zoper javni red in mir ter vzpostavitev trenda upadanja smrtnih žrtev na slovenskih cestah.

V petek jo je Sloveniji znova zagodlo vreme. V neurjih s točo je nastala velika škoda, zavarovalnice pa svoje zavarovance pozivajo, naj škodo čim prej prijavijo.

Družbi Grep in Delta Real Estate sta podpisali pogodbo, s katero je slednja kupila trgovski del v kompleksu Športnega parka Stožice. Celoten kompleks naj bi bil zgrajen do 30. junija 2010.

Rusko-gruzijska vojna v Južni Osetiji
V petek je gruzijska vojska začela ofenzivo na južnooestijske sile. Odzvala se je Rusija, ki je v Južno Osetijo napotila svojo vojsko in bombardirala nekatere vojaške položaje v Gruziji. Zavzela je tudi južnoosetijsko prestolnico Chinvali. Večkrat je zasedal tudi VS ZN-a, ki pa skupne izjave ni sprejel.

Nekdanji predsednik Republike srbske Radovan Karadžić je od haaškega sodišča zahteval, da za priči povabi ameriškega diplomata Richarda Holbrooka in nekdanjo zunanjo ministrico Madeleine Albright. Želi namreč dokazati, da je z njima leta 1996 sklenil dogovor, da v zameno za njegov umik iz javnosti ne bo preganjan.

Kitajska gosti najboljše športnike
V Pekingu je kitajski predsednik Hu Džintao odprl olimpijske igre, ki bodo trajale do 24. avgusta.

Slovenski telovadec Mitja Petkovšek se je s svojo vajo na bradlji kot prvi Slovenec uvrstil v finale.

Domžalski nogometaši so v sredo izgubili proti zagrebškemu Dinamu in tako pokopali upanje po uvrstitvi v Ligo prvakov.

Smrt Solženicina
Umrl je veliki ruski pisatelj in Nobelov nagrajenec Aleksander Solženicin, ki so ga v sredo z državniškimi častmi pokopali v moskovskem Donskem samostanu. Poklonila sta se mu tudi ruski predsednik Dimitrij Medvedjev in premier Vladimir Putin.

M. R.

Zrcalo tedna
Utrip