Draško Veselinovič je pred kratkim ponudil odstop s položaja prvega moža NLB-ja in potem s presenečenjem sprejel novico, da je nadzorni svet njegov odstop sprejel. Foto: MMC RTV SLO
Draško Veselinovič je pred kratkim ponudil odstop s položaja prvega moža NLB-ja in potem s presenečenjem sprejel novico, da je nadzorni svet njegov odstop sprejel. Foto: MMC RTV SLO
Steklarska nova
Delavci Steklarske nove so sklenili prekiniti stavko, ko jim je Kad ponudil minimalne plače. Foto: MMC RTV SLO
Marjana Moškrič
Marjana Moškrič je dobila desetnico za pripoved o prijateljstvu Stvar. Foto: MMC RTV SLO
Darijo Srna
Zmagoslavje igralcev Šahtarja z Darijem Srno na čelu v Carigradu. Foto: Reuters



Medtem ko je državni zbor zavrnil sveženj 68 ukrepov SDS-a za izboljšanje gospodarsko-socialnih razmer v Sloveniji, je nadzorni svet NLB-ja sprejel odstop predsednika uprave Draška Veselinoviča, ki ga je ta ponudil zaradi kritik po odobritvi podaljšanja posojila Infond Holdingu.

V podjetih po Sloveniji se nadaljujejo žalostne zgodbe. V Muri je okoli 3.000 zaposlenih vendarle dobilo aprilsko plačo, zato se za stavko niso odločili. V Steklarski novi so delavci po stavki sprejeli izplačilo minimalnih plač, zavrelo pa je tudi v šentjurski furnirnici Acer in v KIK Kamniku.

Morda bodo podjetja lažje zadihala po uveljavitvi jamstvene sheme, o kateri so se dogovorili
predstavniki vlade in bančniki. Lažje bodo zadihali tudi študenti, saj je državni zbor sprejel predlog novele, ki bo prinesla 4.900 novih štipendij.

Iz UKC-ja Maribor znova poročajo o smrtnem primeru otroka. Nekaj več kot eno leto od smrti Bora Nekrepa je na oddelku za pediatrijo v UKC-ju Maribor umrla 16-mesečna deklica. V bolnišnici so že odredili interni strokovni nadzor.

Iz Maribora so pretekli teden poročali še o enem tragičnem dogodku: policisti so prijeli moškega, ki je zabodel 44-letno žensko.

Ministrstvo za obrambo je objavilo mednarodni razpis za ponovno oddajo letala falcon v najem.

V Bruslju so zaradi požara evakuirali ljudi iz zgradbe Berlaymont, v kateri domuje Evropska komisija. Komisar za širitev Olli Rehn je zato odgovor Slovenije na svoj predlog rešitve mejnega spora s Hrvaško prejel nekoliko kasneje, kot je bilo načrtovano.

Podpredsednik ZDA Joseph Biden je obiskal Sarajevo, Beograd in Prištino, kjer so ga navdušeno sprejeli. V srbski prestolnici se je zavzel za izboljšanje odnosov med državama.

Posebna komisija je po devetih letih dela objavilo poročilo, da so katoliški duhovniki in nune na Irskem v 30. letih prejšnjega stoletja zlorabljali več tisoč otrok.

V Ljubljani se je začel festival Druga godba, klub K4 pa je praznoval dvajsetletnico delovanja.

Letošnjo nagrado desetnica, ki jo podeljujejo za najboljšo otroško in mladinsko delo v preteklih treh letih, je prejela Marjana Moškrič.

V Donecku so nogometašem Šahtarja pripravili veličasten sprejem po zmagi v pokalu Uefa. Šahtar je v Carigradu premagal Werder iz Bremna z 2:1 po podaljšku in dosegel daleč največji uspeh v ukrajinskem klubskem nogometu

V prvi finalni tekmi pokala EHF so rokometaši Gorenja prikazali slabo igro v napadu in proti učinkovitemu Gummersbachu izgubili z 28:29.

B. R.