Večina volilnega telesa še ne ve, kako, če sploh, bo glasovala. Foto: RTV SLO
Večina volilnega telesa še ne ve, kako, če sploh, bo glasovala. Foto: RTV SLO
Vprašanje o udeležbi je razdelilo anketirance. Foto: RTV SLO
Podpora zakonu se med anketiranimi spreminja skladno s strankarsko pripadnostjo. Foto: RTV SLO

V primerjavi z drugo raziskavo družbe Cati z 10. septembra se je odstotek podpornikov zmanjšal za dva odstotka (prejšnji teden 19 odstotkov), nasprotnikov pa je za eno odstotno točko več kot pred enim tednom, ko je zakonu o RTV-ju nasprotovalo 22 odstotkov anketiranih. Prav tako za eno odstotno točko se je od prejšnjega tedna povečal delež neopredeljenih.

Referenduma o novem zakonu o RTV Slovenija se bo zagotovo ali verjetno udeležilo 42 odstotkov anketiranih, zagotovo ali verjetno pa bo doma ostalo 50 odstotkov anketiranih. Preostali anketirani se še niso odločili. V primerjavi s prejšnjim tednom so razmerja skoraj enaka, ugotavlja javnomnenjska raziskava Catija, ki jo je opravil za RTV Slovenija.

Volilna napoved je nehvaležna, saj Cati napoveduje, da bo za zakon glasovalo prav toliko ljudi kot proti njemu.

Odvisnost od podpore strankam
Med tistimi, ki so jim bližje vladne stranke, bi za zakon glasovalo 34 odstotkov anketiranih, devet odstotkov bi jih bilo proti, neopredeljenih pa je 57 odstotkov anketiranih.

Med tistimi, ki so jim bližje opozicijske stranke, jih zakon podpira 14 odstotkov, 53 odstotkov anketiranih je proti zakonu, medtem ko jih je neopredeljenih 33 odstotkov. Med tistimi anketiranimi, ki se niso strankarsko opredelili, jih zakon podpira devet odstotkov, 17 odstotkov jih je proti, 74 odstotkov pa je neopredeljenih.

Nasprotniki zakona bolj odločeni iti na volišča
Od anketiranih, ki so jim bližje vladne stranke, jih bo na volišča odšlo 45 odstotkov, 50 odstotkov pa ne. Med tistimi, ki so jim bližje opozicijske stranke, pa jih bo na referendum odšlo 56 odstotkov, medtem ko jih bo 42 odstotkov ostalo doma. Med strankarsko neopredeljenimi jih bo na referendum odšlo 33 odstotkov, 58 odstotkov pa ne.

V raziskavi sodelovalo 488 anketirancev
Cati je raziskavo opravil med 12. in 15. septembrom, v njej pa je sodelovalo 488 anketirancev.