V primerjavi s preteklim tednom se je povečalo število neopredeljenih volivcev. Foto: RTV SLO
V primerjavi s preteklim tednom se je povečalo število neopredeljenih volivcev. Foto: RTV SLO
Nekoliko se je povečal delež tistih, ki bodo odšli na referendum. Foto: RTV SLO
Zakon bolj podpirajo tisti volivci, ki so jim blizu vladne stranke, manj pa tisti, ki jim je blizu opozicija. Foto: RTV SLO

V primerjavi s prvo raziskavo družbe Cati iz 3. septembra se je odstotek nasprotnikov zmanjšal za dobra dva odstotka (prejšnji teden 24,2 odstotka), prav za toliko pa se je zmanjšal tudi odstotek zagovornikov zakona (prejšnji teden 21,4 odstotka). Se je pa v tem času povečal delež neopredeljenih volivcev, in sicer z 54,4 na 58,1 odstotka.

Udeležba
Referenduma se bo skoraj zagotovo udeležilo 42,9 odstotka volivcev, na volišča pa skoraj zagotovo ne bo odšlo 50,3 odstotka volivcev. Neodločenih glede odhoda na referendum je 6,8 odstotka. V primerjavi s preteklim tednom se je število tistih, ki se bodo referenduma skoraj zagotovo udeležili, povečalo, in sicer za 7,6 odstotka.

Strankarska opredelitev
Glede na strankarsko opredeljenost novi RTV-zakon podpira 34,9 odstotka volivcev, ki so jim bliže vladne stranke, proti zakonu pa je 48,4 odstotka tistih, ki so se opredelili za opozicijo.

Med strankarsko neopredeljenimi je več kot 72 odstotka takšnih, ki glede RTV-zakona nimajo izoblikovanega mnenja. V primerjavi s preteklim tednom se je za pet odstotkov povečal delež tistih, ki bi glasovali za uveljavitev zakona in so jim bliže opozicijske stranke.

Katerim strankam so anketiranci najbolj naklonjeni? Tretjini oz. 31,3 odstotka vprašanim so bližje vladne stranke, opozicijskim strankam je bolj naklonjenih 24 odstotka, 33 odstotkova pa je neopredeljenih. Bistvenih razlik v primerjavi s preteklim tednom ni.

Omenjena raziskava o referendumu je že druga, ki jo je družba Cati opravila posebej za RTV Slovenija. Opravljena je bila med 5. in 8. septembrom na vzorcu 506 anketirancev.

Odstotki med tistimi, ki nameravajo na referendum
V petek so bili objavljeni tudi izidi septembrskega politbarometra. Izmed tistih, ki se nameravajo referenduma udeležiti, bi glasovalo proti uveljavitvi novega zakona 25 odstotkov vprašnih, za bi jih glasovalo 35 odstotkov. Podobni so tudi izidi Catijeve raziskave - izmed tistih, ki se nameravajo udeležiti referenduma jih je 28 odstotkov proti, 31 pa za.