Po enomesečnem poskusnem obdobju bodo od 2. januarja 2016 davčne blagajne obvezne za vse, ki poslujejo z gotovino. Foto: Reuters
Po enomesečnem poskusnem obdobju bodo od 2. januarja 2016 davčne blagajne obvezne za vse, ki poslujejo z gotovino. Foto: Reuters

Podjetja in zasebniki bodo morali vse račune za nakup blaga ali storitev, ki so plačani z gotovino, elektronsko potrditi pri Finančni upravi RS (Furs). Vse to pa velja tudi za plačila s plačilno in kreditno kartico, s čekom in z drugimi načini.

Zavezanci za uvedbo davčnih blagajn so imeli veliko pripomb. Najprej so tu stroški z blagajnami in programsko opremo. Potem je na mestu tudi očitek, da bodo blagajne zajele samo registrirane davčne zavezance, tistih, ki delajo na črno, pa ne. Veliko je pripomb na slabo pokritost z internetom po Sloveniji. Kako naj ravnajo zavezanci, ki delajo na terenu?

S prvim decembrom se začenja tako imenovano poskusno obdobje za blagajne. Kaj pomeni in kje lahko v tem času zasebniki pridobijo brezplačne računalniške programe za blagajne?

Čeprav je bilo o davčnih blagajnah že veliko povedanega in razloženega, so številna vprašanja še vedno odprta. Gotovo jih imate tudi vi, kot potrošniki ali kot prodajalci. Zato vas vabimo, spoštovane gledalke in gledalci, da nam sporočite morebitna vprašanja, na spletni naslov odkrito@rtvslo.si.

V oddaji Odkrito, ki bo v torek ob 20.30 na TV SLO 3, bodo odgovore povezane z davčnimi blagajnami iskali z gosti, ki prihajajo s Finančne uprave, z ministrstva za finance, z Obrtne zbornice Slovenije in z Zveze potrošnikov Slovenije.