Kako se v Slovenski vojski deli dodatek za povečan obseg dela? Foto: BoBo
Kako se v Slovenski vojski deli dodatek za povečan obseg dela? Foto: BoBo

V sindikatu so nad podatkom "razočarani in zgroženi," zato so na ministrico za obrambo Ljubico Jelušič in načelnika Generalštaba Alojza Šteinerja naslovili pismo, v katerem so zapisali, da že nekaj časa opozarjajo na nepravično izplačevanje omenjenega dodatka. Menijo, da SV "deli ogromne dodatke" brez pregleda, kje se večina tega dodatka zadržuje in izplačuje. Prav tako so prepričani, da se dodatek v osnovnih enotah izplačuje po "čudni kvoti oziroma ključu", po katerem enote ranga bataljona dobijo med 100 in 250 evrov.

Sindikat zdaj zahteva natančen pregled izplačila dodatka za povečan obseg dela za vse pretekle mesece letos in za leti 2010 in 2009. Pregled mora vsebovati izplačilo dodatka po enotah od Generalštaba, Poveljstva sil Slovenske vojske do osnovnih enot po letih in v tekočem letu za pretekle mesece. Zahtevajo tudi poimenski seznam oseb, ki so dobile največji delež dodatka. Podatke zahtevajo do četrtka, do pol enih popoldne.

"Generalštab izplačevalec za vojsko"
V Slovenski vojski so v sporočilu za javnost pojasnili, da je bil denar, ki so ga prejeli za povečan obseg dela, namenjen celotni Slovenski vojski, ne samo Generalštabu, ki je zgolj proračunski porabnik in izplačevalec za vojsko.

Dodali so še, da se povečan obseg dela izplačuje na podlagi zakona o sistemu plač v javnem sektorju in zakona o službi v SV-ju. Menijo, da gre za popolnoma različni področji pravic in obveznosti, "poenostavljeno razumevanje in pojasnjevanje" pa bi po njihovem mnenju lahko pripeljalo do napačnih sklepov. Lani je bilo na podlagi zakona o sistemu plač v javnem sektorju v celotni Slovenski vojski izplačanih 468.615 evrov, na podlagi drugega zakona pa 1.187.430 evrov, so še zapisali v sporočilu.